A vízszigetelő membránok típusai tetőkertek számára

A városokban egyre több tetőt látunk multifunkcionális térré alakítani, hogy tetőkerteknek és városi gazdálkodásnak adjanak helyet. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy egyre nagyobb figyelmet fordítanak az ökofenntartható épületekre, valamint a városi környezeten belüli „zöld” területek visszaszerzésére irányuló tendenciának. Nyilvánvaló, hogy egy „kerti tető” vagy „zöld” tető számos előnnyel jár: csökkenti a hőmérsékletet az épületen belül, elnyeli a szén-dioxidot, csökkenti a finom por szintjét és javítja a levegő minőségét, miközben szépíti az épületet és a környezetet.

A tetők ki vannak téve olyan külső hatásoknak, mint az eső, a hőmérséklet-változás, a tócsapadék és egyéb hatások, attól függően, hogy mire szolgálnak a tetők. A vízszigetelés ezért az egyik legfontosabb szempont egy projektben: védi az épülethéjat, megakadályozza a víz bejutását a belső térbe, és biztosítja az épület tartósságát. A vízszigetelő membránok kiválasztása a tető funkciójától és a környezeti feltételektől függ. Minden egyes burkolattípus különleges figyelmet igényel, a felület lejtésétől és a beszivárgás megakadályozására szolgáló vízszigetelő anyagok fektetési módjától függően. A kertekké alakított tetők esetében a vízszigetelés védelme mellett a gyökérbehatolással szembeni ellenállás is szükséges.

 

A tetőkertek vízszigetelésére vonatkozó követelmények

A megfelelő vízszigetelő rendszer ebben az összefüggésben megköveteli:

  • Az ellenállást a gyökérbehatolással és a mikrobiológiai támadással szemben.
  • Az ellenállást a terhelésekkel és a légköri tényezőkkel szemben.
  • Az ellenállást a vízbe merüléssel szemben
  • Az ellenállást a vegyi anyagokkal szemben
  • A jó mechanikai tulajdonságokat – szakítószilárdságot, a nyúlás és szakadásállóságot

 

A tetőkertekhez alkalmas vízszigetelő membránok típusai

Használjon poliureás vízszigetelő membránt. A polikarbamid membrán, mint például a Purtop 1000 (kétkomponensű, oldószermentes, tiszta polikarbamid vízszigetelő membrán) előnye, hogy permetezéssel alkalmazható, így a telepítés egyszerűvé válik. Számos típusú aljzaton kiváló tapadással rendelkezik. A vízszigetelés felhordása azonnal, kevesebb mint 4 perc alatt megtörténik, és 20 perc múlva már járható. Ezenkívül nagyon magas, 25 N/mm² szakítószilárdsággal rendelkezik, ezért nincs szükség megerősítésre. A kiváló repedésáthidaló tulajdonságok, még alacsony hőmérsékleten is, a kivételes, több mint 350%-os rugalmasság és a nagyfokú vegyszerállóság azt jelenti, hogy sokféle alkalmazáshoz használható, hogy erős, rugalmas és varratmentes vízszigetelő réteget biztosítson.

 

Szintetikus előformázott vízszigetelő membrán használata.

 

Ez a fajta vízszigetelő membrán rugalmas poliolefin FPO, amely üvegszőnyeggel van megerősítve és néha vlies hátlappal van ellátva. A Mapeplan sorozat: Mapeplan B, Mapeplan T B, Mapeplan TA F termékcsaládok tanúsítottan ellenállnak a gyökérbehatolásnak, a mikroorganizmusoknak és az UV-sugaraknak. Vegyük például a Mapeplan T B membránt, amely kiváló méretstabilitással rendelkezik, vízzáró, ütésálló és statikus terhelésnek ellenálló.

Használjon bátran plasztomer vízszigetelő membránt! A plasztomer membrán a plasztikus és rugalmas viselkedés kombinációja, amely a nyújtás után alacsony visszanyerési értékkel rendelkezik. Gyakran használják megerősítéssel a méretstabilitás, a megnövelt szakítószilárdság és a rugalmas visszanyerés érdekében. Ilyen például az Antiradice PE, amely polipropilénnel módosított, desztillált bitumenalapú keverékből és hosszanti üvegszállal megerősített, folyamatosan szálazott, nem szőtt poliészterszövetből készül. Emellett rothadásmentes, ellenáll a lyukasztásnak, és kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik a nyúlás és a szakítószilárdság tekintetében.

A vízszigetelő anyagok kiválasztása előtt ajánlatos konzultálni a szállítóval vagy műszaki tanácsadóval a követelményekről. Kérhet vizsgálati jegyzőkönyvet is, amely igazolja, hogy a kiválasztott vízszigetelő anyagok megfelelnek a minőségi szabványoknak (a Mapei esetében termékeik EN 13948 és FLL tanúsítvánnyal rendelkeznek).