Alulról hűlő födémek hőszigetelésének kivitelezése Multipor hőszigetelő lapokkal

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős mértékű, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell.

Az Multipor hőszigetelés nem éghető, illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. A Multipor hőszigetelő lapokkal kialakított felületek felületképzés nélkül is ellenállóak, esztétikus megjelenésűek.

A szerkezetek hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások is meghatározzák. A szigetelő anyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonsága, de az anyag egyéb műszaki paramétereire vonatkozóan is megjelennek követelmények. Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája és felületképzés szükségessége. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok kivitelezése esetén nagyon fontos a megfelelő építési sorrend betartása, hogy esztétikus és biztonságos szerkezetet kapjunk.

Az Multipor hőszigetelés nem éghető, illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst. A Multipor hőszigetelő lapokkal kialakított felületek felületképzés nélkül is ellenállóak, esztétikus megjelenésűek.

Kivitelezés:

A Multipor hőszigetelő lapok rögzítése Multipor habarccsal, teljes felületen történő ragasztással történik. A teljes felületű ragasztás biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását építés közben, a habarcs megszilárdulásáig is, így nem szükséges a hőszigetelő lapok ideiglenes alátámasztása.

Az alapfelületnek kellő szilárdságúnak, laza részektől és portól mentesnek kell lennie. Az 5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenségeket a hőszigetelés előtt ki kell javítani.

A szigetelő lapok felrakását megelőzően meg kell határozni a szigetelendő felület geometriai méreteit, valamint a gépészeti vezetékek, berendezések, azok tartószerkezeteinek helyét. A Multipor habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával csomómentesre és egyenletes sűrűségűre kell keverni.

Multipor habarcs keverése fúrógépbe fogott keverőszárral:

A ragasztóhabarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére glettvassal hordjuk fel. 15 cm lapvastagságig 12 mm-es, 15 cm lapvastagság felett 15 mm fogazatú glettvasat használjunk. Figyeljünk arra, hogy a csatlakozó élekre ne kerüljön ragasztóhabarcs.

A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással (a habarcs bordák irányára merőlegesen) kell végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, és a teljes felületű tapadást. A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal” kell csatlakoztatni. Az elemeket soronként feles kötésben kell elhelyezni.

Az elemek szükség szerinti méretre vágása, alakítása kézi fűrésszel elvégezhető. Akár íves vágások is készíthetőek.
A teljes felület elkészítése után, a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak.
A mennyezeten futó vezetékek helye kézi eszközökkel egyszerűen kialakíthatóak.

A felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak:

A hőhídmentes csomópontok kialakításához javasolják, a fal és födém csatlakozásánál a szigetelés függőleges irányba történő befordítását min. egy lap szélességben. Az elkészült felület ellenálló, akár további felületképzési rétegek készítése nélkül is esztétikus megjelenésű. A mennyezeten futó elektromos vezetékek és szerelvények falon kívüli szereléssel is esztétikusan kiépíthetőek.

Igény esetén az elkészült hőszigetelés felülete többféleképpen is kialakítható. Készíthető közvetlen festés, illetve lehet glettelt és festett kivitelben üvegszövet háló erősítéssel. Közvetlen festés esetén az elkészült hőszigetelés esetleges síkfogasságát csiszolással ki kell egyenlíteni, ezután a festékrétegek felhordhatóak.

A felületképzés nélkül, vagy közvetlen festéssel készített Multipor hőszigetelés bizonyos esetekben nem igényel további rögzítést, azaz dübeles megerősítést. Alapesetben az egy dilatációs egységet képző, kis lehajlású födémeken készített hőszigeteléshez 15 cm hőszigetelő lap vastagságig nem, 15 cm-es lapvastagság felett szükséges a dübeles megerősítés. Ettől eltérő födémkialakítás esetén, a konkrét felhasználási terület ismeretében a dübelezés szükségességéről vagy elhagyhatóságáról a gyártó/forgalmazó illetékeseivel kell egyeztetni.

Dübeles megerősítés 15 cm-es hőszigetelő lap vastagság felett:

Glettelt és festett kivitel esetében Multipor habarcsrétegbe üvegszövet háló beágyazása szükséges. Az így készített hőszigetelt felületet minden esetben (a hőszigetelő lap vastagságától függetlenül) dübelezéssel is meg kell erősíteni.

Hőszigetelő lap glettelése:

A hőszigetelés ragasztása után 24 órát kell várni a ragasztóréteg megszilárdulása érdekében. A felületképző réteg készítése ekkor kezdhető meg. A hőszigetelés teljes felületére glettvassal fel kell hordani a Multipor ragasztóhabarcsot 2-3 mm vastagságban, majd még annak friss állapotában az üvegszövet hálót bele kell ágyazni. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztóhabarcsot, amennyit el tudunk készíteni mielőtt az elkezd „meghúzni”. Ellenkező esetben a háló besimítása már nehézkes lesz, a ragasztóhabarcs nem lesz simítható. Az üvegszövet hálót 10 cm-es átfedéssel kell elhelyezni, ezzel biztosítva a felület együttdolgozását.

Üvegszövet háló beágyazása:

A dübelezést közvetlenül a hálós erősítőréteg besimítása után, a friss habarcsrétegen át kell elkészíteni. A hálót „X” alakban be kell vágni, így előkészítve a dübelek helyét. A dübelek lehetőleg a hőszigetelő lapok közép felületére kerüljenek. A dübelezés elkészítését követően a felületre további 3-4 mm Multipor habarcsot kell felhordani, majd műanyag vagy fa simítóval elsimítani azt. Ezután a felület festhető, vagy további finomabb szemcséjű (ásványi alapú) glett rétegekkel ellátható.

Dübelezés közvetlenül a hálós erősítőréteg besimítása után:

Multipor hőszigetelő lap

A Multipor ásványi hőszigetelő lap elsősorban a lefelé hűlő födémek, illetve lakások, házak belső oldali hőszigetelésére ajánlott. Egyúttal a szálas vagy polisztirol hőszigetelések praktikus és környezetbarát alternatívája. Régi és új tégla, beton és vakolt falszerkezetek külső hőszigetelő burkolására.

  • Ásványi eredetű, stabil hőszigetelő termék
  • Nem éghető A1 tűzvédelmi besorolás
  • Kézi fűrésszel egyszerűen méretre vágható