Áramfejlesztés és áramellátás

Az áramfejlesztő létjogosultsága

Napjainkban úgy éljük az életünket, hogy elképzelhetetlenek a mindennapjaink elektromos áram és annak folyamatos használata nélkül. Egy átlagos háztartásban is többféle gép, a világítás, esetenként a lakótér fűtése és természetesen akár a hűtése is olyan kényelmi megoldások, amelyek használata az elektromos áramhoz kötött. Az elektromos energia jelenléte egyszerűen létkérdéssé vált, hiszen az életünk ma már elképzelhetetlen elektromos eszközök nélkül.

Mit tehetünk akkor, ha nem áll rendelkezésünkre vagy az áthidalandó távolságok miatt nem elérhető az elektromos áram vezetékes, hálózati rendszerben?

A hordozható áramfejlesztők megoldást jelenthetnek a problémára. A kisebb teljesítményű generátorok bármilyen kültéri tevékenységet megkönnyítenek, legyen szó akár sátrazásról, egy kerti partiról vagy akár egy kisebb hajón töltött nyaralásról. Komolyabb feladatokhoz azonban már komolyabb, nagyobb teljesítményű gépekre van szükség.

 

Milyen áramfejlesztőt válasszunk?

Az első és legfontosabb mérlegelési szempont a teljesítmény. Érdemes megvizsgálnunk, hogy milyen gépek működtetéséhez van szükségünk az áramfejlesztőre és hogy azoknak mekkora a feszültség igényük. Ha ezeknek az információknak a birtokában válogatunk a lehetőségek közül, akkor máris egy lépéssel közelebb is kerültünk az ideális modellhez.

A hordozható áramfejlesztők teljesítménye nagyjából 10-14 kW-ig terjed, ez már bőven képes fedezni egy kisebb háztartás energiaigényeit, de ha nem akarunk egyszerre mikrohullámú sütőt és porszívót használni, ennek a teljesítménynek a töredéke is elég lehet. Mivel az elektromos eszközök áramfelvétele között igen nagy eltérések lehetnek, azt az aranyszabályt mindenképp tartsuk szem előtt, hogy az áramfejlesztő teljesítménye az üzemeltetni kívánt eszközök összteljesítményénél legalább 20-30 százalékkal legyen magasabb.

Ha a fogyasztó nagy indítóáramot igényel, lehetőleg két-háromszorosa legyen az áramfejlesztő teljesítménye a fogyasztó teljesítményének. Nagy indítóáramot általában a villanymotoros fogyasztók veszik fel (pl. szivattyúk, kompresszorok, betonkeverők, vakológépek, ventilátorok stb.).

A terhelt állapotban induló, rövidre zárt forgórészű aszinkronmotor indítóárama akár hat-nyolcszorosa is lehet a névleges áramának. Mivel az áramfejlesztők elviselik a rövid ideig tartó túlterheléseket, nem szükséges a hat-nyolcszoros túlméretezés, de benzinmotoros meghajtású gépnél legalább háromszorosa legyen az áramfejlesztő teljesítménye az aszinkron motoros fogyasztónak. Jelentős a bekapcsolási áramlökése a szünetmentes tápegységeknek is, ezért a problémamentes áramfejlesztő-szünetmentes tápegység együttműködés érdekében két-háromszoros mértékben méretezzük túl az áramfejlesztőt.

Fontos kérdés továbbá, hogy zárt vagy nyílt térben kerül elhelyezésre majd az aggregátor – a benzin vagy dízel meghajtású áramfejlesztők zárt térben is használhatók, ezzel szemben a gázüzemű aggregátort csak nyílt térben szabad használni. Persze bármilyen kivitelről is legyen szó, a szellőztetésről mindenképp gondoskodni kell.

 

A benzinmotoros áramfejlesztő használata

Motorolaj a motorba

Az adott áramfejlesztő motorjába töltendő motorolaj szükséges mennyisége minden esetben benne van a kezelési útmutatóban. Az olajszintet minden egyes használat előtt újra ellenőrizni kell.

Fontos előírás, hogy a különböző motorolaj típusokat ne keverjük egymással. A megmaradt motorolajat csak akkor egészítsük ki újjal, ha az azonos gyártmányú és típusú.

Benzin az üzemanyagtankba

Az áramfejlesztő üzemanyagtankjába 98-as vagy 100-as ólommentes benzint szükséges tölteni. Mivel az áramfejlesztő generátor motorja négyütemű, a keverék benzin nem jó bele. Használat előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a benzincsap a ’nyitva’ állásban van-e

Az áramfejlesztő indítása

Indításkor ne legyen terhelés alatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy indításkor ne kössünk az áramfejlesztő kivezetéseire fogyasztót vagy az áramfejlesztő generátorának kapcsolóját (ami egyben a biztosítéka is) kapcsoljuk le.

A szívatót rá kell tennünk. Ha nincs az áramfejlesztő akkumulátoros indítással ellátva, akkor berántással kell elindítanunk. Ha beindult, akkor úgy 5-10 mp múlva már visszatolhatjuk a szívatót. Ezután hagyni kell bemelegedni az áramfejlesztőt, ez olyan 1-2 percet vesz igénybe. A fogyasztó(ka)t ekkor már rá lehet kapcsolni.