AUSTROTHERM Lejtéskorrekció

Speciális esete a lejtésképzésnek, amikor – főleg ipari csarnokok, bevásárló központok esetében – a teherhordó szerkezet eleve biztosít lejtést (általában 3%) a födémnek.

Ilyenkor a vonalralejtésből az attikák mentén, illetve többhajós csarnokok esetén a mezőbeni vápákban pontrlajtést kell kialakítani. Erre alkalmasak az ún. lejtéskorrekciós elemek (AT-LKR), melyeknek megtervezését az AUSTROTHERM Kft szintén térítésmentesen elvégzi a szükséges geometriai adatok átadása után.

A lejtéskorrekciós elemek készülhetnek Austotherm AT-N100, AT-N150 és AT-N200 típusú anyagokból.

Lejtéskorrekció

Speciális esete a lejtésképzésnek, amikor – főleg ipari csarnokok, bevásárló központok esetében – a teherhordó szerkezet eleve biztosít lejtést (általában 3%) a födémnek. Ilyenkor a vonalralejtésből az attikák mentén, illetve többhajós csarnokok esetén a mezőbeni vápákban pontralejtést kell kialakítani. Erre alkalmasak az ún. lejtéskorrekciós elemek (AT-LKR), melyeknek megtervezését az AUSTROTHERM Kft. elvégzi a szükséges geometriai adatok átadása után.

  • Megszűnik a lejtésmentes vápa
  • Elkerülhető a pangó vizek megjelenése a tetőn
  • Száraz technológia
  • Gyors kivitelezés

Lapostető – egyhéjú melegtető

Lapostetők hőszigetelésére két alapvető formát ismerünk: az egyenes és a fordított rétegrendet. Szerkezeti kialakításban előbbiek lehetnek egyhéjú melegtetők  (ahol a belső teret csak egy héj választja el a külvilágtól), vagy kéthéjú hidegtetők (a fűtött helyiséget határoló szerkezet és a felső héj között még egy hideg, átszellőztetett légtér helyezkedik el). Az egyenes rétegrendű egyhéjú melegtetők elvi rétegfelépítése a következő:

– felületvédelem, leterhelő réteg, használatot biztosító réteg;
– csapadékvíz-szigetelés;
– gőznyomás-kiegyenlítő réteg;
– hőszigetelés;
– páravédelmi réteg;
– lejtéstadó réteg;
– teherhordó födémszerkezet.

További csoportosításra ad lehetőséget az igénybevétel (nem járható, járható, járműforgalomnak kitett, illetve zöldtető) is, valamint a teherhordófödém típusa (trapézlemez, vasbeton, stb.). Az egyenes rétegrendű, egyhéjú lapostetők kialakításakor műszaki és gazdaságossági szempontok alapján optimális megoldást jelent az Austrotherm EPS termékek alkalmazása.

Tervezés

Egyenes rétegrendnél kétféleképpen helyezhető el a hőszigetelés: vagy egy lejt-betonra fektetett párazáró rétegen állandó vastagságban, vagy pedig a födémre fektetett párazáró rétegen, egyúttal lejtéstadó rétegként kialakítva. A hőszigetelő táblákat általában két rétegben kell fektetni, de lejtésbe vágott elemeknél, a gerinc közelében ez akár 3-4 réteg is lehet. Nem járható tetőkön az Austrotherm AT–N100 jelű anyag alkalmazható, járható tetőkön, vagy gépészeti berendezések alatt (a terhelés nagyságrendjétől függően) AT–N150 jelű termék javasolt. Amennyiben a tetőn gépjármű forgalom is van (parkoló-tetőknél), akkor az AT–N200 alkalmazása is indokolt lehet. A pontos rétegrend és a hőszigetelés vastagságának meghatározására a hő- és páratechnikai számításokat el kell végezni.

Kivitelezés

Nagyobb felületek esetén célszerű nagytáblás hőszigetelés (1m x 1m) alkalmazni. A hőszigetelés szárazon fektethető, ha rögzítését a felette lévő rétegek biztosítják. Ezek a hőszigetelés feletti betonréteg, a tetőszigetelés leterhelő rétege (pl. kavics, beton járólapok), illetve hasznosított lapostetők szigetelés feletti rétegei (pl. tetőteraszoknál, tetőparkolóknál, zöldtetőknél) lehetnek. A hőszigetelő táblák oldószermentes bitumenes hidegragasztókkal és poliuretán alapú ragasztókkal is rögzíthetők, a ragasztóanyagokra vonatkozó, a gyártók által előírt technológiai és alkalmazástechnikai utasítások figyelembevételével. Az anyagot forró bitumennel ragasztani nem szabad. A mechanikai rögzítés típusát a teherhordó födémszerkezetnek megfelelően kell kiválasztani. Csapadékvíz-elleni szigetelésként mind műanyag, mind bitumenes lemez használható. Lágyított PVC lemez esetén a polisztirolhabra minden esetben védő-elválasztó filcréteget kell fektetni. Bitumenes lemez használatakor az első réteget ragasztás nélkül szabadon kell elhelyezni és az AUSTROTHERM elemek védelmében csak a toldásokban, lángterelő használatával szabad lángolvasztással felületfolytonosítani! A második réteg bitumenes lemez már teljes felületén lehegeszthető.

Alkalmazási javaslatok

Alkalmazási terület

Termék

Egyenes rétegrendű, egyhéjú nem járható melegtetőben, extenzív zöldtetőben

AT-N100

Egyenes rétegrendű, egyhéjú járható melegtetőben, extenzív és intenzív zöldtetőben

AT-N150

Egyenes rétegrendű, egyhéjú parkolótetőben, intenzív zöldtetőben

AT-N200

Extenzív zöldtetőkben, egyenes és fordított rétegrendű, egyhéjú melegtetőkben

AT-N200, OÁZIS

A blokkhabosítással készülő expandált polisztirolhab hőszigetelő anyagok, és az ezekből gyártott termékek egyenes rétegrendben (vízszigeteléssel védetten) alkalmazhatók lapostetőkben. A nedvességnek ellenálló alapanyagból készülő OÁZIS lemez a vízszigetelés felett helyezkedik el.

Termék tulajdonságok

  •  Kiváló hőszigetelö képesség
  •  Nedvességre nem érzékeny
  •  Gyors és egyszerü kivitelezés
  •  Költséghatékony megoldás
  •  Ökológiailag kedvezö

Műszaki adatok

Termékosztály: EPS 100, 150, 200

Tárolás

Az expandált polisztirolhab termékeket mechanikai sérüléstől, és tartós tárolás esetén víztől és közvetlen ultraibolya sugárzástól (napsugárzás) védeni kell. A tárolási feltételek betartása mellett a polisztirolhab termékek korlátlan ideig felhasználhatók.

Forrás: AUSTROTHERM