Perforált akusztikus Rigips gipszkartonok

A perforált (lyuggatott) építőlemezek legfőbb jellemzője az esztétikus megjelenés és ezzel párhuzamosan a kiváló hangelnyelő tulajdonság.

Mintázatuk lehet teljes felületen vagy mezőkben perforált, lehet kör alakú, illetve négyzetes a  lyukasztás.  A kiváló akusztikai tulajdonságok érdekében a lapok hátoldalán speciális üvegszövet kasírozás található. A perforált gipszkartonok látható tartószerkezet illetve illesztési hézag nélküli, folyamatos felületű (monolit) álmennyezetek kialakítására alkalmasak, ahol csupán a perforáció és az alapfelület adja a kontrasztot. A mintázatok mindegyike egyedi arculattal bír, ezért alkalmazásukkal különleges, egyedi megjelenés érhető el.  A perforált lapok 12,5 milliméteres vastagságuk miatt a tömör gipszkarton építőlemezekkel jól kombinálhatók. A kész felület rövidszőrű hengerrel bármilyen színűre festhető. Alkalmazási területek: hangelnyelő álmennyezetek, álmennyezet szigetek, válaszfalak, előtétfalak.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG BASE 31

A Gyptone Activ’Air BIG Base 31 a BIG termékcsalád mintázat nélküli építőlemeze. Kiváló kiegészítője a perforált Gyptone építőlemezekkel készülő álmennyezeteknek, anyagminősége és mérete megegyezik a hangelnyelő lapokéval, felhasználásával változatossá tehető az egyébként perforált álmennyezet vagy fal mintázata.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG LINE 5

A Gyptone Activ’Air BIG Line 5 nagyméretű gipszkarton építőlemez 1×3 db mezőben, a nagy mezőkön belül 7×7 kisebb mintában vonalas perforációkkal mintázott. A perforációk hossza 80 mm, szélességük 6mm. A kisméretű mezőkben elhelyezett vonalas perforáció egyedülálló mintázat az álmennyezetek piacán, kis és nagy terekben is nagyon látványos, ezért igen közkedvelt típus. A Line 5 beépítése elsősorban ott javasolt, ahol a 900×2700 mm-es lapméret előnyösen elhelyezhető.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG LINE 6

A Gyptone Activ’Air BIG Line 6 nagyméretű gipszkarton építőlemez 2×4 db mezőben, azon belül 4×4 db kisebb mintában, vonalasan perforált. A perforációk mérete kb. 6x80mm. Különleges, az álmennyezetek piacán egyedülálló megjelenése, izgalmas dinamikája és nagyszerű hangelnyelő tulajdonsága miatt méltán az egyik legnépszerűbb mintázat. A kész felület harmonikus és látványos, kellemes közérzetet biztosít.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG QUATTRO 41

A Gyptone Activ’Air BIG Quattro 41 nagyméretű gipszkarton építőlemez 2×4 db mezőben, szabályos négyszög alakú perforációkkal mintázott. A négyszögek oldalhossza 12 mm, amelyek tengelytávolsága kb. 25 mm. A mezőkben elhelyezett perforáció a 60×60 cm raszterű kazettás álmennyezetekre emlékeztet, ám a nagy táblaméret miatt itt nem látható sem a tartószerkezet, sem az illesztés. A végeredmény harmonikus belső tér, amely a látványnak és a zajcsillapításnak egyaránt köszönhető.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG QUATTRO 42

A Gyptone Activ’Air BIG Quattro 42 nagyméretű gipszkarton építőlemez 2×4 db mezőben, szabályos négyszög alakú perforációkkal mintázott. A négyszögek oldalhossza 12 mm, amelyek tengelytávolsága kb. 25 mm. A perforált mező mérete 187×187 mm. A kazettás álmennyezetek mintázatára kissé emlékeztető, ám kisebb mezőben elhelyezett perforáció látványos esztétikai élményt nyújt. A perforált és a tömör mezők aránya nagyon dinamikussá teszi a belső teret, emellett jó hangelnyelés biztosít.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG QUATTRO 43

A Gyptone Activ’Air BIG Quattro 43 a nagytáblás család elemeinek javarészétől eltérő méretű gipszkarton építőlemez 1×3 db mezőben, négyzet alakú perforációkkal mintázott. A négyzetek oldalhossza 12 mm, amelyek tengelytávolsága kb. 25 mm. Beépítése ott javasolt, ahol a helyiség geometriai kialakítása a 900 mm széles építőlemezek beépítését teszi célszerűvé, ugyanakkor a hangelnyelés miatt szükséges a nagyarányú perforáltság. Látványosan beépíthető táblánként, tömör álmennyezetek vagy falfelületek megszakítására.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG QUATTRO 46

A Gyptone Activ’Air BIG Quattro 46 nagyméretű gipszkarton építőlemez 2×4 db mezőben, négyzet alakú perforációkkal mintázott. A négyzetek oldalmérete 12 mm, amelyek tengelytávolsága kb. 25 mm. A szélesebb tömör sávok alkalmassá teszik az álmennyezetet a lámpatestek perforált mezők közötti elhelyezésre is. A közepesen nagyméretű perforált mezők miatt olyan terekbe érdemes betervezni, ahol az izgalmas látvány mellé közepes zajcsillapítás az igény.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG QUATTRO 47

A Gyptone Activ’Air BIG Quattro 47 nagyméretű gipszkarton építőlemez 2×4 db mezőben, 3×3-as kisebb perforációs egységgel perforált. A négyzet alakú mintázat lyukmérete 12 mm, amelyek tengelytávolsága kb. 25 mm. A 4×4 lyukból álló kis minták mérete mindössze 87mm x 87mm. Nagy méretű építőlemez kisebb „kazettákra” osztva, amelyek még kisebb perforált mezőkre tagolódnak. Különlegesség, dinamizmus, egyediség – hangelnyelése mellett ezt kínálja ez a lap.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG SIXTO 63

A Gyptone Activ’Air BIG Sixto 63 gipszkarton építőlemez 2×4 db mezőben, szabályos hatszög alakú perforációkkal mintázott. A hatszögek átlója 12 mm, tengelytávolságuk 20 mm. A hatszögletű lyukasztás a perforált felület nagyságához képest a legjobb hangelnyelést biztosítja. A perforált mezők közötti tömör felületsávok egyszerűsítik a szerelést és hézagolást, ugyanakkor a kész felület nagyon látványos, dinamikus.

GYPTONE ACTIV’AIR BIG SIXTO 65

A Gyptone Activ’Air BIG Sixto 65 nagyméretű gipszkarton építőlemez 1×3 db mezőben, szabályos hatszög alakú perforációkkal mintázott. A hatszögek átlója 12 mm, tengelytávolságuk kb. 20 mm. A hatszögletű lyukasztás a perforált felület nagyságához képest a legjobb hangelnyelést biztosítja. Elsősorban olyan terekbe javasoljuk beépíteni, ahol a 900 mm lapszélesség a helyiség geometriája miatt előnyösebb, ugyanakkor szükséges a viszonylag nagyarányú perforált felület.

RIGITONE ACTIV’AIR 12-20/66

A Rigitone Activ’Air 12/20-66 teljes felületén szabályos mintázattal, kétféle lyukmérettel perforált gipszkarton építőlemez, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú lyukasztás átmérője 12 mm illetve 20 mm, a minta szélessége 66 mm. Perforált felület aránya 19,6 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 12/25

A Rigitone Activ’Air 12/25 teljes felületén szabályos mintázattal perforált gipszkarton építőlemez, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú perforációk átmérője 12 mm, tengelytávolságuk 25 mm. Perforált felület aránya 18,1 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 12/25 Q

A Rigitone Activ’Air 12/25 Q teljes felületén szabályos mintázattal készülő gipszkarton, hátoldalán igény szerint fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. Négyzet alakú perforációk mérete 12×12 mm, tengelytávolságuk 25 mm, a perforált felület aránya 23%.

RIGITONE ACTIV’AIR 15/30

A Rigitone Activ’Air 15/30 teljes felületén szabályos mintázattal készülő gipszkarton építőlemez, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú perforációk átmérője 15 mm, tengelytávolságuk 30 mm. Perforált felület aránya 19,6 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 6/18

A Rigitone Activ’Air 6/18 teljes felületén szabályos mintázattal készülő gipszkarton építőlemez, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú perforációk átmérője 6 mm, tengelytávolságuk 18 mm. Perforált felület aránya 8,7 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 8-15-20

A Rigitone Activ’Air 8-15-20 teljes felületén szabálytalan mintázattal, háromféle lyukmérettel perforált gipszkarton építőlemez, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú lyukasztások átmérője 8 mm, 15 mm illetve 20 mm. A szabálytalan mintázat miatt beépítése teljes táblaként javasolt. A perforált felület aránya 6 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 8-15-20 SUPER

A Rigitone Activ’Air® 8-15-20 teljes felületén szabálytalan mintázatú, sűrűn perforált gipszkarton építőlemez, háromféle lyukmérettel, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú lyukasztások átmérője 8 mm, 15 mm illetve 20 mm. A szabálytalan mintázat miatt beépítése teljes táblaként javasolt. A perforált felület aránya 10 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 8/18

A Rigitone Activ’Air 8/18 teljes felületén szabályos mintázattal készülő gipszkarton építőlemez, hátoldalán fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. A kör alakú perforációk átmérője 8 mm, tengelytávolságuk 18 mm. Perforált felület aránya 15,5 %.

RIGITONE ACTIV’AIR 8/18 Q

A Rigitone Activ’Air 12/25 Q teljes felületén szabályos mintázattal készülő gipszkarton, hátoldalán igény szerint fehér vagy fekete akusztikus kasírozással. Négyzet alakú perforációk mérete 8×8 mm, tengelytávolságuk 18 mm, a perforált felület aránya 19,8 %.

RIGITONE CLIMA TOP ACTIV’AIR 12/25Q

A Rigitone Clima Top Activ’Air 12/25Q teljes felületén szabályos mintázattal készülő, hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez, melynek hátoldalán fekete akusztikus kasírozás taláható. A normál gipszkartonokéhoz képest jobb hőelosztásra és hőátadásra képes. Amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó

RIGITONE CLIMA TOP ACTIV’AIR 8/18

A Rigitone Clima Top Activ’Air 8/18 teljes felületén szabályos mintázattal készülő, hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez, melynek hátoldalán fekete akusztikus kasírozás taláható. A normál gipszkartonokéhoz képest jobb hőelosztásra és hőátadásra képes. Amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó

RIGITONE CLIMAFIT ACTIV’AIR 12/25Q

A Rigitone Climafit Activ’Air 12/25Q hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez. Gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, emiatt kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Hátoldalán fekete akusztikus kasírozás található, így amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó.

RIGITONE CLIMAFIT ACTIV’AIR 6/18

A Rigitone Climafit Activ’Air 6/18 hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez. Gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, emiatt kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Hátoldalán fekete akusztikus kasírozás található, így amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó.

RIGITONE CLIMAFIT ACTIV’AIR 8-15-20 SUPER

A Rigitone Climafit Activ’Air® 8-15-20 Super hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez. Gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, emiatt kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Hátoldalán fekete akusztikus kasírozás található, így amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó.

RIGITONE CLIMAFIT ACTIV’AIR 8/18

A Rigitone Climafit Activ’Air 8/18 hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez. Gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, emiatt kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Hátoldalán fekete akusztikus kasírozás található, így amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó.

RIGITONE CLIMAFIT ACTIV’AIR 8/18Q

A Rigitone Climafit Activ’Air 8/18Q hűtő-fűtő panelrendszerek borítására kifejlesztett építőlemez. Gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, emiatt kiváló a hővezető képessége és kicsi a tömege. Hátoldalán fekete akusztikus kasírozás található, így amellett, hogy kiválóan alkalmazható a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelése is nagyon jó.

Forrás: rigips.hu