Az épületakusztika, az egészség és a jólét közötti kapcsolat feltárása

Gondolkodott már azon, hogy az épületek hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy hogyan érezzük magunkat? A Rockfon NA a közelmúltban együttműködött a Nemzetközi Well Building Intézettel (IWBI), hogy megossza a témával kapcsolatos meglátásait.

 

Rockwool épületakusztika

Az, hogy egy épület hogyan néz ki, fontos, de az, hogy hogyan érezzük magunkat, amikor egy épületben tartózkodunk, még fontosabb – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy időnk 90 százalékát zárt térben töltjük. Az emberi egészség és jóllét érdekében történő tervezés és építés egyre nagyobb jelentőséggel bír minden helyiségtípusban, az iskoláktól az irodákon át az egészségügyi létesítményekig. Az akusztikai kényelem, az olyan kulcsfontosságú mérőszámok, mint a zajcsökkentési együttható (általában NRC), valamint a vonatkozó építési szabványok és irányelvek a létesítménytervezés kritikus elemei a tervezők, az épülettulajdonosok és a termékgyártók számára egyaránt.

A régebbi épületek gyakran nem veszik figyelembe az akusztikai szempontokat

A Center for the Built Environment’s Occupantant Survey adatainak közelmúltbeli elemzése, amely 20 év alatt mintegy 900 épület több mint 90 000 válaszadóját foglalta magában, komoly problémát tárt fel az akusztikával kapcsolatban. Bár a válaszadók több mint kétharmada összességében elégedett volt az épületével, a többség elégedetlen volt ugyanezen épületek akusztikai teljesítményével. Valójában az összes vizsgált mérőszám közül a legnagyobb elégedetlenség a hangszigeteléssel (54% elégedetlen), a hőmérséklettel (39%) és a zajszinttel (34%) volt. Hatalmas különbség van az emberi egészségre és jólétre vonatkozó jelenlegi céljaink és a között, hogy a múltban hogyan tervezték meg az épületek akusztikai kialakítását.

Zajszigetlés

„Mint mindig, most is a zaj a legfőbb aggodalom a megkérdezettek körében. Ez a munkahelyi elégedetlenség fő forrása” – mondja Ethan Bourdeau, a Nemzetközi WELL Épületfejlesztési Intézet (IWBI) szabványfejlesztési csoportjának hangkoncepcióért felelős vezetője.” A Leesman-index szerint a munkavállalók 75 százaléka úgy érzi, hogy a jobb akusztika fontos tulajdonsága a hatékony munkahelynek, azonban a munkavállalóknak csak 30 százaléka volt elégedett a munkahelyén tapasztalható zajszintekkel.”

Természetesen nem mindenki dolgozik irodában. Munkahely lehet egy iskola vagy egy egészségügyi intézmény is.

„A rossz akusztikai környezetben magasabb a betegek rehospitalizációs aránya” – teszi hozzá Dr. Jo Solet, a Harvard Medical School alvásgyógyászati részlegének adjunktusa. „A zaj megzavarhatja a betegek alvását és ronthatja a kommunikációt, ami orvosi hibákhoz vezethet. Az akusztika hatással van a klinikai eredményekre.”

 

Gondolt már arra, hogy az akusztika hogyan befolyásolja az építészetet és a designt?

Az akusztikai teljesítmény kritikus szerepet játszik egy épület általános beltéri környezetminőségének értékelésében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a zaj komolyan befolyásolhatja az emberi egészséget, függetlenül attól, hogy milyen életszakaszban van

Az akusztikai szabványok megértése

Szerencsére az akusztika és az egészség és a jólét közötti kapcsolat ma már bizonyított, és ennek eredményeképpen egyre nagyobb hangsúlyt kap az épületakusztika az irodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben. A legtöbb modern építési szabvány, iránymutatás és tanúsítási rendszer legalább minimális vagy előfeltételként előírt akusztikai követelményeket tartalmaz. Egyesek további követelményeket is támasztanak a fokozott vagy optimalizált akusztikai környezetre vonatkozóan. A legfontosabb témakörök közé tartozik a beltéri zaj és a visszhang szabályozása nagy teljesítményű, hangelnyelő felületekkel, a zárt helyiségek elszigetelése a szomszédos területektől robusztus falakkal és padlólemezekkel, valamint annak biztosítása, hogy a háttérhang ne legyen túl hangos vagy túl halk. Az európai országokban ezeknek az akusztikai követelményeknek való megfelelés általában törvényi előírás, míg az észak-amerikai országokban a megfelelés többnyire önkéntes.

A Rockfon és az IWBI együttműködésének és webináriumának eredményeképpen nemrégiben megjelent fehér könyvben a Rockfon és az IWBI együttműködésének eredményeképpen közzétett, konkrét irodaházi, iskolai és egészségügyi intézményi példákon keresztül jobban megérthetjük, hogyan valósulhatnak meg az ezekben a szabványokban foglalt akusztikai követelmények a tényleges épületekben.

A szigorúbb akusztikai kritériumok minden bizonnyal az egészségesebb terek felé mutatnak utat. És egyre több épülettulajdonos, aki felismeri az akusztika és a jólét közötti kapcsolatot, és hajlandó befektetni ebbe, úgy dönt, hogy a tereket e továbbfejlesztett szabványok akusztikai követelményei szerint tervezi meg. A termékgyártók szintén innovációval, technológiával és mérnöki munkával reagálnak, hogy nagyobb teljesítményű, a tűzbiztonság, a természetes fényvisszaverődés, az alacsony károsanyag-kibocsátás/belső levegőminőség és a fenntarthatóság/újrahasznosíthatóság szempontjából is kedvező lehetőségeket kínáljanak. Úgy tűnik tehát, hogy az építőipar a következő 20 évben jó úton halad.