Baumit Panel Program. Panelépületek felújítása. Baumit hőszigetelő rendszerekkel

A hetvenes években többszázezer család várta megváltásként a panel kiutalásáról szóló levelet. Ami harminc évvel ezelőtt egy súlyos társadalmi probléma megoldására tett vitatható kísérlet volt, az mára egyre súlyosbodó építészeti, energetikai és társadalmi gond. Magyarországon a 4,2 millió lakásból közel 800 ezer paneles technológiával épült.

A panelszerkezetek kialakításuknál fogva eleve nem lehettek hő hídmentesek, további problémát jelentett, hogy a pontatlan gyártó sorok hibás elemeket produkáltak, a „hőérlelés” során a hőszigetelő réteg eleve károsodott, a pihenési idő elmulasztása miatt a falelemek felületén a hő-áteresztést fokozó hajszálrepedések jelentek meg. Gyakori volt, hogy a hőszigetelő réteg a „takarékosság” vagy a tervteljesítési határidő szorítása okán be sem került a panelba vagy maga a cementlé áztatta el. A helyszíni szerelés során legtöbbször a beemeléskor a panelszélek sérültek. A panelszerkezet belső hőszigetelése idővel elöregedett, összeesett, összecsúszott.
Mindezen problémák következtében ma már valóban kifejezetten energiapazarló falszerkezetekkel rendelkezik a hazai panelállomány.