Burkolási minták: a legnépszerűbb formáktól az egyediig

Melyek a legnépszerűbb burkolatminták? Mi az aktuális trend a burkolatpiacon? Melyik burkolatminta melyik burkolólaphoz illeszkedik?

Amellett, hogy a kő természetességet visz a kültéri környezetbe, rendkívül tartós és robusztus is. Ezért érdemes ilyen típusú burkolatot alkalmazni a gépkocsibeállók, kerti utak és teraszok esetén.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a térkő és a járólap között nagy különbség lehet. Egyrészt különböző méretekben érhetők el. Másrészt alakjuk, vastagságuk és színük is különbözik, így ha kreatívabb és egyedibb burkolatot szeretne készíteni, akkor erre megvan a lehetőség.

Ráadásul nem csak maguk a burkolókövek különböznek, hanem a lerakási minták, lehetőségek is. Ebben a cikkben tippeket, ötleteket mutatunk a legnépszerűbb burkolókő-fektetési mintáktól kezdve a kevésbé ismert, egyedi megoldásokig.

A cikk végén pedig azt is megvizsgáljuk, hogyan találhatja meg az elképzeléseihez és a választott burkolási mintához a megfelelő terméket.

 

A leggyakoribb burkolatminták

A különböző burkolási mintákhoz különböző stílusú burkolólapokat kell választania. Természetesen ebben is tudunk segíteni Önnek!

 

Futóvonalas burkolatminta – haladási irányban

A futóvonalas lerakási minták a legegyszerűbb burkolatminták közé tartoznak. Lehetősége van arra, hogy a köveket a menetiránynak megfelelően (párhuzamosan) vagy akár keresztirányban (merőlegesen) fektesse le – mindkét lehetőség más-más vizuális hatást eredményez. A párhuzamos burkolatról tudni kell, hogy a fugák közelsége miatt szűkebb lesz a tér, ezért ezt a mintát akkor érdemes használni, ha nagy tér áll rendelkezésre.

Ehhez a fektetési mintához érdemes megnézni a Frühwald Parolin, Behaton, La Piazza Grande, Maretimo vagy Smart burkolólapokat is, mivel ezek nagyon jól mutatnak.

 

Futóvonalas burkolatminta – haladási irányra merőlegesen

Ez az egyik legegyszerűbb fektetési mód, mivel gyakorlatilag ugyanúgy fektetik le őket, mintha egymással párhuzamosan tennénk le. Akár magukat a burkolólapokat fektetjük le, akár a szegélyt. Tudta, hogy a merőleges burkolatminta növeli a teret? Ezért érdemes keskenyebb terek, kerti utak és utcai járdák esetében ilyen mintázatú burkolatokat fektetni.

Érdemes megnézni például a Frühwald Caesar vagy a Smart járdalapokat, illetve ezek antik változatait, mivel nagyon jól mutatnak merőleges vonalú mintázatban lerakva. Ezen kívül természetesen az előző pontban felsorolt termékeket is tudjuk ajánlani, mert az összhatás nagyon hasonló lesz.

 

Pepita burkolatminta

A pepita-minta négyzet, kerek vagy más érdekes alakú kövekből áll, a szomszédos, különböző színű térkődarabokkal. A pepita-mintát lehet sakktábla-szerűen lerakni (ahol a két szín váltakozik), de játékosan variálhatja is, vagy akár több színt is használhat.

Ehhez természetesen olyan színeket kell választani, amelyek jól illenek egymáshoz, így az általánosabb színek, például a szürke-piros burkolatminták mellett különösen jól mutatnak a szürke-levél burkolatminták.

 

Halszálka burkolatminták

Ez a burkolatminta talán a legtartósabb és legkeményebb megoldás az összes közül. Ezért különösen ajánlott olyan felületekre, ahol nehéz járművek közlekednek, vagy ahol a burkolólapok nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Mivel lerakása sokkal bonyolultabb, mint például a vonalas burkolatmintáké, célszerű szakember segítségét kérni, mivel burkolatvágásokra lesz szükség!

A Frühwald Terano, a Florenz vagy akár a Classic kombinációval gyönyörű halszálkás fugák hozhatók létre.

 

További burkolatminták

Természetesen más formájú járdaköveket is lerakhat, a burkolatminták kombinálásának csak a képzelet szab határt. Kipróbálhatja a parkettás kötést (ahol két párhuzamos burkolólapot két egymásra merőlegesen elhelyezkedő kövezet köt össze), a W-sávot (ahol a burkolólapokat W alakban fekteti le) vagy a fenti minták kissé módosított változatát, például a dupla halszálkás kötést (ahol egy helyett két burkolólapot fektet le ugyanabban az irányban) vagy az eltolt parkettás kötést (ahol a burkolólapokat fél járdahossznyi távolságra fekteti le egymástól). A lehetőségek szinte végtelenek – csak el kell dönteni, hogy saját maga vagy szakember segítségével készíti el. Egy biztos: a burkolókövek minősége és megjelenése ugyanolyan fontos!