Szegélykő lerakása és szerepe

Gyakran előfordul, hogy a kerttulajdonos nem akar járdaszegélyt a burkolat szélére, mert az nem illik bele az általa elképzelt látványvilágba. Sok esetben ennek az az oka, hogy megtöri a járdakövek szimmetriáját és egyensúlyát.

 

Mit lehet tenni ilyen esetekben, mikor nélkülözhetetlen a szegélykő, és hogyan kell a szegélyt lefektetni?

Az alábbi útmutatóban minden kérdésére választ adunk – a szegélykő szerepétől kezdve a szegélykő méretén át a legjobb minőségű termékekig.

 

Miért olyan hasznos a szegélykő?

Sok esetben az olyan burkolóelemek, mint a teraszburkolati kövek vagy a térkövek önmagukban is elég stabilak ahhoz, hogy lefektetésük után a helyükön maradjanak, ha megfelelően és szakszerűen lerakják őket.

Ez különösen igaz, ha

  • a hőmérséklet soha nem csökken fagypont alá
  • a kőfelületet semmilyen módon nem terhelik
  • a burkolat stabil mintázatban lett lerakva (pl. halszálkás kötés).

 

E feltételek közül néhány még teljesülhet is, de annak az esélye, hogy mindhárom teljesül, és tartósan így is marad, nagyon kicsi. Ez különösen akkor igaz, ha a burkolatot laza talajra, például homokra fektetik. Ezért nem érdemes élek nélküli járólapok lerakásán gondolkodni, mivel ez előbb-utóbb csúszáshoz vezet.

 

Ezzel szemben a térkövek egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak szépek, hanem hasznosak is. Tökéletes felületet biztosíthatnak a felhajtók, kerti utak vagy teraszok és lépcsők számára. Egyéb praktikus funkciójuk is van, például segítenek a víz elvezetésében. Egy másik nagy előnyük, hogy képesek különböző tereket és felületeket elválasztani egymástól.

 

Sarokkövek méretei

Ahhoz, hogy a szegélykő megfelelően betöltse a funkcióját, a burkolattal egy szintben kell lennie. Sok esetben azonban ez nem elegendő, mert a burkolat körüli terület magasabb, mint maga a burkolat.  Ebben az esetben a szegélyköveknek meg kell akadályozniuk, hogy a talajt, mulcsot vagy más, a talajt borító anyagokat elmossa a víz.

 

Érdemes átgondolni a szegélykövek méretét is a pontos ívek alapján, amelyeket létre kíván hozni. A szegélykövekre vonatkozó általános szabály az, hogy ha íves, szabálytalan formákat szeretne létrehozni, akkor rövidebb szegélyköveket kell használni. A hosszabb szegélykövek tökéletesen alkalmasak lehetnek egyenesebb, szabályosabb formák kialakítására.