Kerti mítoszok – valóság és ami mögötte van

Ne trágyázza az új gyepet

Elterjedt mítosz, hogy a frissen vetett gyepet az első évben nem szabad trágyázni. Ez időt ad a növényeknek a gyökeresedésre, és megakadályozza, hogy túl sok tápanyaggal rontsuk el őket.

A gyakorlat azonban egészen más eredményt mutat: A vetési időszakban a fiatal gyepnövények különösen sérülékenyek, mert a gyep még foltos, és a gyomoknak bőven van helyük a csírázásra. Gondoskodjon tehát arról, hogy az új gyep minél hamarabb sűrűvé váljon. Ehhez nagyon fontos a megfelelő tápanyagellátás. A legjobb, ha már a vetéskor gyorsan ható starter műtrágyát szórunk ki, és ezt követően négy-hat hetente normál gyeptrágyával trágyázunk, hogy egészséges és sűrű gyepet kapjunk.

 

A gyepet minden évben meszelni kell, hogy a mohának ne legyen esélye

A mész segít semlegesíteni a talaj savasságát. A savanyú talaj azonban nem az egyetlen ok, ami miatt a moha kialakulhat. További okok lehetnek, hogy a gyep túl kevés napfényt kap vagy a talaj túl sűrű, esetleg túl mélyre nyírták, vagy helytelenül trágyázták. És persze a meszezés semmit sem tud ez ellen tenni.

A legjobb módszer a gyepben lévő moha ellen a gyepszőnyeg felszikesítése (évente legalább egyszer) és a rendszeres levegőztetés. Egy kaparógép és a különböző hengerek segítségével mindkettő könnyen és gyorsan elvégezhető.

Ha gyanítja, hogy a gyep savas, a legjobb, ha talajvizsgálatot végez. Ha a pH-érték 5 alatt van, a meszezésnek van értelme.

 

Minél alacsonyabbra nyírják a füvet, annál kevesebb munkát kell végezni

Sajnos ez tévedés, mert a túl mélyre nyírás károsítja a gyepet. A fű gyökerei szabaddá válnak, célpontot jelentenek a betegségeknek, és különösen nyáron a nap olyan mértékben kiszáríthatja őket, hogy a gyep megbarnul és elhal.

A fűnyírásnál a „harmadszabály” betartását javasoljuk: ez azt jelenti, hogy a gyepet mindig csak egyharmaddal vágjuk le, kétharmad marad. Tehát ha a gyep 6 cm magas, csak 2 cm-t vágunk le, 4 cm marad.

 

A kevesebb trágyázás kevesebb nyírást is jelent

Ha a gyepet rendszeresen trágyázzuk, gyorsabban nő. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy gyakrabban kell nyírni! Tehát csökkenteni kell a trágyázást?

Ez sem megoldás. Ha ugyanis elhanyagolják a rendszeres trágyázást, az tápanyaghiányhoz vezet. Egy bizonyos idő után a gyep foltossá, gyomossá válik, és ápolatlannak tűnik. A gyep megújítása azonban ekkor több erőfeszítést igényel, mint a rendszeres fűnyírás.

Ha nem szeretné saját maga nyírni a füvet, akkor a legjobb, ha beszerez egy robotfűnyírót. Ez teljesen automatikusan gondoskodik a rendszeres fűnyírásról.

 

A mulcsozás helyettesíti a trágyázást

A mulcsozás a trágyázás tökéletes kiegészítője. Visszaadja a gyepnek a természetes tápanyagokat, és megóvja a kiszáradástól. Mulcsozáskor a levágott fűszálak a fűnyíróházban felpörögnek, a speciális kés finomra aprítja őket, és természetes trágyaként visszafújja őket a gyepbe.

Erre alkalmasak a 3inONE vagy 4inONE funkcióval rendelkező Al-ko fűnyírók vagy a speciális mulcsozó fűnyírók. Különösen egyszerű a Robolinho robotfűnyíróval. Teljesen automatikusan nyírja a füvet, és egyúttal szuperfinomra aprítja a fűnyesedéket az egyedülálló mulcsozó késrendszerének köszönhetően. A finom fűnyesedék a gyepen marad, és természetes trágyaként működik.

 

Tökéletes gyep a levegőztetéssel érhető el

A levegőztetés a gyep lazítását jelenti egy levegőztetőhenger segítségével. Ez javítja a gyep növekedését, mivel jobban fel tudja venni az oxigént, a tápanyagokat és a nedvességet. Évente többször is levegőztetheti a gyepet, mivel ez olyan, mint egy frissítő kúra a gyep számára.

Ez azonban nem elég a gondozott és dús gyephez. Ezért a rendszeres fűnyírásra és – különösen nyáron – a gyep öntözésére is gondolnia kell.

 

Jobb, ha nem öntözi a gyepet délben

Ha a déli napsütésben öntözi a nagy levelű növényeket, az égőüveg-hatás helyi égési sérüléseket okozhat a leveleken. A pázsit esetében azonban ez nem így van. A fűszálak nagyon keskenyek, és merőlegesen állnak a napra, így a napsugaraknak nincs nagy felületük, amit megtámadhatnak.

A nyári déli hőségben azonban a víz nagyon gyorsan elpárolog, ezért több vízre van szükség. Ezért javasoljuk, hogy a gyepet reggel vagy este öntözzük. Ideális esetben esővizet használjon, és azt kerti szivattyúval pumpálja kútból, esőtartályból vagy ciszternából.

 

A zöld nyesedéket és a kerti hulladékot költséges kezelni

Minden szépen parkosított kertnek is formában kell maradnia. Ezért rendszeresen meg kell nyírni a sövényeket, bokrokat és fákat. De hová tegyük a sok nyesedéket?

A megoldás igen egyszerű: aprítsa fel az ágakat, vesszőket, gallyakat és zöldet aprítógép segítségével, és az aprított anyagot és a kéregmulcsot használja fel újra a kertben, ágyástakaróként a gyomok ellen: menedékként a kis állatoknak, például a sünöknek, vagy a komposzt legalsó vagy második legalsó rétegeként.

Ha még mindig marad zöldhulladék, egyszerűen vigye el a legközelebbi újrahasznosító vagy komposztáló központba. Sok esetben akár ingyenesen is leadható.

 

Az utolsó fűnyírás októberben van

Az a nézet, hogy októberben mindig az utolsó fűnyírás ideje van, csak részben igaz. A gyep növekedése ugyanis nem a naptári hónaphoz, hanem az időjáráshoz igazodik. Csak akkor érdemes abbahagyni a fűnyírást, ha a gyep nem nő tovább és/vagy a hőmérséklet hosszú ideig nem éri el az 5-10 Celsius-fokot.

Ekkor van itt az ideje, hogy a fűnyírót vagy robotfűnyírót téli tárolóba tegye.

 

Egy kis lombozat maradhat

Az őszi leveleket mindenképpen el kell távolítani a gyepről. Ennek több oka is van:

A gyep nem alszik téli álmot, a hőmérséklet függvényében télen is tovább nő. A lombréteg alatt nem jut elegendő fényhez és oxigénhez. Az eredmény sárga foltok a gyepen. Ráadásul még rothadás is bekövetkezhet, ha a nedvesség nem tud távozni. Ez szintén károsítja a gyepet. A levelek eltávolításának legegyszerűbb módja a gyepről a levélfúvó vagy a levélporszívó.

A kertben, pl. a bokrok alatt található kis mennyiségű levél azonban téli szállásként szolgálhat a sünök számára.