CREATON tartozékprogram – Rendszerszemlélet – kiegészítők és tartozékok

CREATON tartozékprogram - Rendszerszemlélet - kiegészítők és tartozékok

Hogy a tető ne csak esztétikus és szép legyen, nem elegendő a kifogástalan minőségű alapcserép. A CREATON tartozékprogramjának elemei átgondolt optimalizált rendszert alkotnak.

Minden elem megtalálható, ami valóban biztonságossá és széppé tehet egy tetőt. Valamennyi a tetőn található csomópont, tetőrészlet megoldható a rendszeren belül eredeti CREATON kiegészítőkkel, így nem szükséges költséges, kevésbé szakszerű egyedi megoldásokban gondolkodni.

Egy igazi CREATON tető kizárólag az alapcserép anyagával azonos kiegészítőkkel készül. Így biztosítható a megbízható minőség, az azonos élettartam. Ahol az alapanyag azonos kiegészítők alkalmazása nem megoldható, ott megegyező várható élettartamú és minőségű színre festett fém a megoldás.

A tetőfedő piacon található műanyag alapanyag alkalmazásával történő megoldások várható élettartama lényegesen rövidebb, mint a CREATON alapanyag azonos és öntött alumíniumból készülő kiegészítői, tartozékai. A műanyag tartozékok utólagos cseréje nehezen megoldható, költséges és akár a meglévő héjazat sérülését is okozhatja.

A CREATON tartozékprogramjában az oromszegélyezéstől, a szellőzésen keresztül, a rögzítésekig minden elem rendelkezésre áll. A rendszerszemléletű tartozékprogram a kerámia és a beton alapanyagú termékekre egyaránt vonatkozik.

További előnyök

A CREATON eredeti, a rendszerhez fejlesztett univerzális kiegészítői bármely CREATON fedési anyagú tetőhöz alkalmazhatóak, biztonságos és gazdaságos rendszert alkotnak. A tető fedési anyagával megegyező színekben alkalmazható: vörös, borvörös, sötétbarna, palaszürke és fekete színekben.

Előnyük, hogy alkalmazásukkor a fej és lábhoronnyal rendelkező cserepek vízzárást biztosító horonyrendszerét nem kell átvágni. Vízmentes rögzítés lehetséges. Valamennyi univerzális kiegészítőhöz komplett minőségi (torx, imbusz) rögzítőanyag csomagot biztosít a CREATON, melyekkel biztosítható a gyors és egyszerű szerelés.

A CREATON 30 év funkcionális és 15 év átrozsdásodási garanciát vállal univerzális kiegészítő termékeire. Nem elhanyagolható szempont a kedvező ár-érték arány sem.

Oromszegélyek

Az oromszegélyezés a tető szakszerű kialakításának alapvető részlete. A kedvező esztétikai megjelenésen túl elengedhetetlen a tető viharállóságának szempontjából is, hiszen egy szakszerűen kialakított, rögzítő elemekkel kellően felszerelt oromszegély ellenáll a szél erejének, megakadályozza a tető síkjának megbontását.

Ereszszegélyek

Az ereszszegélyek műszaki szempontból fontos részei a tetőnek. Nem csak a csapadékvíz ereszcsatornába történő egyenletes bevezetése, hanem a szellőzőlevegő héjazat alá történő bejuttatása szempontjából is.

 

Élek lezárása kúpcseréppel, gerincelemmel

A különböző tetősíkok összemetsződése során kialakuló pozitív élek lefedése általában kúpcserepek alkalmazásával történik. Az egyes termékeknél a cserép kialakításához illeszkedő méretű kúpcserepek állnak rendelkezésre.

Szellőzés

A tetőhéjazat alatti légrés kiszellőztetése épületfizikai szempontból rendkívül fontos. Nyári állapotban a napsugárzás hatására a cserép alsó síkján akár 70-80 fokúra is felmelegedhet a levegő. A felmelegedett levegő kivezetése nagyon fontos, hiszen ennek hiányában a hőmennyiség a hőszigetelésen keresztül a belső tér hőterheléséhez nagymértékben hozzájárul. Téli állapotban pedig a páratelt hideg levegő lecsapódhat, átnedvesedéseket és faanyagvédelmi problémákat okozva.

 

Átvezetések a tetősíkon

A tető általában nem csak egy homogén kalap, mely védi az épületet az időjárási körülményektől. Szükséges kialakítani átvezetéseket, melyeknek biztonságosan és időállóan kell megoldaniuk a vízzárás és az átvezetés kettős funkcióját. Megoldandó az égéstermékek kivezetése, tetőtéri helyiségek, épületgépészeti ejtőcsövek kiszellőztetése, szolár rendszerek és napkollektor berendezések csövezésének, vezetékezésének ki- és bevezetése, különböző keresztmetszetű tetőtartók átvezetése, rögzítése. Ezekre a feladatokra speciális, kerámia alapanyagú kiegészítők állnak rendelkezésre.

Félnyeregtető gerinc

Napjaink kedvelt építészeti megoldása a különböző egyszerű félnyeregtető síkokból álló tetőszerkezet. Ezeknél a hagyományos kúpcserép lezárás általában nem alkalmazható. A költséges, bonyolult és kevésbé esztétikus fémlemez lezárás helyett a CREATON kiegészítő rendszere alapanyag azonos megoldást kínál. A csomópont alapeleme a félnyeregtető cserép, amelyhez félnyeregtető szellőzőcserép, félnyeregtető szegélycserép (jobbos és balos kialakításban) tartozik.

 

Járás a tetőn

Bizonyos esetekben szükség lehet a kémények, bevilágítók, egyéb tetőfelépítmények tetősíkon kívüli megközelítésére. Közvetlenül a cserépen történő járás nem biztonságos, megcsúszás és leesés veszéllyel jár. Ezért fejlesztette ki a CREATON megbízható, bevizsgált járó rendszerét. A rendszer minden egyes eleme nagy szilárdságú öntött alumínium ötvözetből készül, a cserép színével azonos felületi kialakítással. A CREATON öntött alumínium járórács rendszere a legmagasabb minőségi kategóriát képviseli. A tetőbiztonsági piacon hozzá hasonló élettartamú és minőségű termék nem található.

Hófogás

A tetősíkon felgyülemlő hó megcsúszása komoly veszélyt jelent az utcaszinten közlekedőkre, gépjárművekre és károsíthatja a tető egyes szerkezeti elemei, például a függőeresz csatornákat. Ezért fontos, hogy még a tetőfelületen megakadályozzuk a hótömeg megcsúszását, lezuhanását.

 

Rögzítések

A tető az időjárás káros hatásainak, így a szél romboló erejének fokozott mértékben kitett épületszerkezet. A jól megtervezett és kialakított csomóponti részletek ellenére előfordulhatnak olyan extrém időjárási körülmények, amikor szükséges az egyes elemek szakszerű rögzítése. Alapesetben elégséges lehet az egyes tetőcserepek rozsdamentes csavarral történő rögzítése, de bizonyos időjárási körülmények, hajlásszög tartományok esetében kiegészítő rögzítő elemek alkalmazása is szükséges. Erre a célra fejlesztette ki a CREATON ki a különböző termékeihez a rögzítő elemeit.

 

Páraáteresztő és párafékező tetőfóliák

A héjazat alatti tetőszerkezetek védelmének elengedhetetlen tartozéka a tetőfólia. Megvédi az esetlegesen a fedési anyag síkja alá bejutó nedvességgel szemben a hőszigetelő és térelhatároló szerkezeteket. A páraáteresztő fólia előnye, hogy a belső térben, a használat során keletkező párát átengedi, a kiszellőztető légrésbe vezeti, anélkül, hogy veszélyeztetné a szerkezet vízzáróságát. Párafékező fóliát általában a beépítésre nem kerülő tetőterekben célszerű alkalmazni, elsősorban a faanyag védelme érdekében. A CREATON rendszer ötféle páraáteresztő és egy párafékező fóliát tartalmaz.

 

Egyéb kiegészítők

Egyéb kiegészítők és tartozékok kerámia és beton tetőcserepekhez, sík- és hullámpala termékekhez.

 

Függő ereszcsatorna

A CREATON függő ereszcsatorna rendszere innovatív, minden igényt kielégítő, valamennyi szóba jöhető kiegészítővel és szerelési tartozékával együtt kerül forgalmazásra. Bármely színű és típusú CREATON tetőfedési anyaghoz található színben alkalmazkodó függő ereszcsatorna, a különböző igénybevételeknek megfelelő keresztmetszetben.