Csak jó minőségű szerszámokat vásároljon!

Csak jó minőségű szerszámokat vásároljon!

Csak jó minőségű szerszámokat vásároljon!

Gyakran csak azután lehet megállapítani, mennyire hasznavehető, illetve kézre álló egy szerszám, ha már dolgozott vele az ember. Próbaképp bérelje ki vagy kérje kölcsön a megvásárolandó eszközt, hogy kiderüljön: érdemes-e megvenni.

Ne feledje, hogy a kölcsönzői szerszámok többnyire professzionális minőségűek -sokkal jobbak tehát, mint a házi barkácsolásra valók. Érdemesebb kibérelni vagy kölcsönkérni valakitől az olyan, ritkán használt eszközöket, mint például a talajfúró vagy a tapéta leszedő gőzborotva.

Hagyja, ha rozsdás!

Szerszámot használtcikk-kereskedésben, bolhapiacon vagy kiárusításon is vehet – csak gondosan ellenőrizze a vásárlás előtt. Ha laza a nyele, nézze meg, ki lehet-e cserélni. Rozsdás szerszámot soha ne vásároljon. A csorba penge kiköszörülhető, de ha nagyon rozsdás, nem lehet rendesen megélesíteni. Alaposan ellenőrizze az elektromos szerszámok zsinórjának és burkolatának épségét.

Asztali szerszámok

Az elektromos szerszámnak kézre állónak kell lennie – emelje meg tehát, s vegye kézbe a boltban, mielőtt megvásárolja. Nem muszáj okvetlenül a legdrágább szerszámot venni. Gondolja meg, mire használja majd -a könnyebb kisebb teljesítményű, de fél kézzel is jól kezelhető.

Nagy teljesítményű fűrészgépet, gérvágót, állványos fúrógépet csak akkor vásároljon, ha van elég hely a műhe­lyében, mivel ezeket a gépeket a munkavégzéshez rögzíteni kell, és megfelelő méretű munkaterületet számukra biztosítani.

A munkapad kiválasztása

Mindig a stabilabb munkaasztalt válassza – s a lehető legnagyobb felületűt. Ha nem szállítják házhoz, mérje meg, hogy befér-e az autóba. Ha nincs elég hely egy állandó asztal számára, vegyen összecsukható munkapadot. Az a legalkalmatosabb, amelynél a felső lap egy része satuként is használható. Ha szűkös a tárolóhely, jól jöhet egy olyan szerszámosláda, amelynek befogópofa van beépítve a tetejébe.

Forrás: kreativlakas.com