Csempéhez illő fuga

Csempéhez illő fuga

Csempéhez illő fuga

Kül- és beltérben egyaránt folynak az építési és felújítási munkák. Ezek között talán a legnehezebb, de leglátványosabb a hidegburkolás; csempézés, járólap ragasztás. A végeredmény pedig akkor lesz igazán impozáns, ha a szép csempéhez illő, és műszakilag optimális fugát választunk, és persze a burkoló is a helyzet magaslatán áll.

Miután a burkoló a megfelelő ragasztóágyazatba lefektette lapjainkat és kivárta a gyártó által a ragasztós zsákok hátoldalán feltüntetett kötési időt, nincs más hátra, mint kiválasztani az ízlésünknek és a követelményeknek megfelelő fugázó anyagot. A ragasztókhoz hasonlóan megkülönböztetünk deformálódásra képes – flexibilis –, és deformálódásra nem képes – normál – fugázókat. Alapszabály, hogy ahol flexragasztót használtunk indokolt a flexfugázó alkalmazása. Padlófűtéshez flexibilis fugázót érdemes venni, teraszra, fagyálló, flexibilis fugát. A kereskedelmi forgalomban kapható fugák szinte mindegyike megfelel ezeknek a kritériumoknak. A flexibilis fugázóanyagok sem alkalmasak dilatációs és csatlakozó hézagok tömítésére. Ezekhez minden esetben használjunk penészedés álló és gombásodás gátló szaniter szilikont.

Fuga szélesség

A fuga szélesség megválasztásánál figyelembe kell venni, hogy milyen csempét választottunk. Az élvágott úgynevezett retifikált lapokhoz 2 mm-fugaszélesség javasolt. Mivel ezek a lapok nagyon méretpontosak, lehet őket egészen kicsi fugával rakni. Az általános fugaszélesség a hagyományos élképzésű lapoknál a padlón 3-4 mm, falon 2-3 mm. A rusztikus, hullámos szélű lapoknál jól mutat az 5 mm-es fugaszélesség is, nem érdemes kis fugával rakni őket. Néhány esetben, például a hagyományos Cotto lapoknál – ezek máz nélküli, úgynevezett húzott vörösagyag lapok –, ahol a gyártástechnológia miatt nagy méreteltérések lehetnek a lapok között, indokolt az 1 cm-es fugahézag alkalmazása is. De vigyázat, az 1 cm-es vagy annál nagyobb fugákhoz már nem jó a hagyományos fugázó. Mindig ellenőrizzük a csomagoláson, hogy a gyártók hány milliméterig ajánlják az adott terméket.

Érdemes kirakni a padlóra néhány darab lapot, szárazon, ragasztó nélkül, és kipróbálni, hogyan tetszik jobban; nagyobb vagy kisebb fugával. Használjunk különböző méretű fugakereszteket.

A fuga színének kiválasztása esztétikai, nem pedig szakmai kérdés. A burkolónak is lehet javaslata, de alapvetően ne ő döntse el, hogy nekünk mi tetszik, hiszen mi fogjuk nézni a végeredményt éveken keresztül. A fuga színét mindig a csempéhez, burkolólaphoz válasszuk ki. Általában olyan színűt, ami a legjobban hasonlít a burkolat saját színéhez. Ezek a szabályok azonban nincsenek kőbe vésve. Általánosságban igaz, hogy az eltérő színű fugák kiemelik a lapok méretét, „kikockázzák” azt, míg a színazonosak elmossák a lapoknak a határait, egyöntetűvé téve a burkolatot. A fugaszín mintát ajánlatos a csempe mellé tenni, és úgy kiválasztani a legjobban tetszőt. Padlóra nem szabad túl világos fugát választani, mert nagyon hamar elkoszolódik, és a fehérből, 2 hét alatt szürke lesz. A fugákat takarítani nagyon nehéz. Az egyszerű, szürke színű fuga is jó választás lehet.

Kaphatók csillogó arany, és ezüstszínű fugák is. Ezek úgy készülnek, hogy egy speciális, úgynevezett epoxy fugába, arany vagy ezüst glittert, csillámport kevernek. Különböző mennyiségű porral, különböző mértékű csillogást lehet elérni.

Az epoxy fugák, kétkomponensű, epoxigyanta alapú fugahabarcsok. A kész fuga teljesen vízzáró, baktérium, és vegyszerálló, élelmiszerbarát, öregedésálló. Tulajdonságaiban inkább egyfajta műanyagra hasonlít, de kinézetre pont olyan, mint a hagyományos fugázók. Ideális felhasználási helyei az épített konyhák, csempézett konyhapultok, és persze a medencék. A konyháknál azért jó az epoxy fugákat használni, mert amíg a hagyományos cementbázisú fugák a zsíros szennyeződéseket magukba szívják, és gyakorlatilag eltávolíthatatlanul beleívódik, addig az epoxy fugáról könnyen letörölhető bármilyen zsír vagy olaj. Az ilyen fugák ára sajnos a többszöröse a hagyományos fugáénak, és tudni kell róluk, hogy padlófűtésre nem alkalmasak.

Általánosságban 1 m2 burkolathoz körülbelül 0,5 kg fugázó anyag kell. Tehát ha 20 m2 burkolathoz kb. 10 kg fugát kell méretezni. A felhasznált mennyiség a fugahézag vastagságától, és a lap vastagságától is függ. Ezért előfordul, hogy bármennyire is jól számolunk, megmarad vagy éppen nem lesz elég a vásárolt fuga. Érdemes a vásárláskor megbeszélni, hogy a kereskedő a megmaradt, bontatlan csomagokat vegye vissza. Szokták vállalni.

A szilikonfuga más néven szaniter szilikon egy nagyon rugalmas fugázóanyag. Diletációs hézagok, sarkok, fal-padló csatlakozások fugázásához használják. Ezeken a helyeken a hagyományos fugázó flexibilitása nem elég, és kiperegne a fuga, ezért kell a szilikont használni. Az általános fuga színekben létezik, ezért mindig olyan szilikont vegyünk amilyen fugát választottunk. Egy tubus általában 10 folyóméter fugázásához elegendő.

Ha már készen van a burkolás, és kiderül, hogy mégsem tetszik a fuga színe, elméletileg lehet még rajta változtatni, de gyakorlatilag nagyon körülményes. Az egyik, és legjobb megoldás, ha kikaparjuk,és újrafugázzuk, de ez nagyon nagy munka. A másik lehetőség a fuga átfestése.

Forrás: ezermester.hu