Divatos csempe?

A csempe divatos. Különösen a 80 centimétert meghaladó élhosszúságú, nagyméretű lapok hódítanak már egy ideje a közterületeken, családi házakban és lakásokban.

Van azonban néhány dolog, amit szem előtt kell tartani, amikor ezeket az óriási csempéket lefektetjük. A nagyon egyenletes aljzat elengedhetetlen ahhoz, hogy a nagyméretű kerámialapok teljesen és biztonságosan feküdjenek. Az önterülő kiegyenlítő keverékkel biztosra mehet. A Saint-Gobain Weber kifejezetten az XXL kerámiaformátumok beépítéséhez fejlesztette ki az új önterülő keveréket, a weber.plan 813-20-at. Ez jelentősen leegyszerűsíti a munkát, így néhány lépésben rendkívül egyenletes felületeket lehet elérni.

 

  1. Mikor kell kiegyenlíteni a padló egyenetlenségeit?
  2. Mit kell tudnia egy kiegyenlítő vegyületnek?
  3. Hogyan alkalmazzák a kiegyenlítő vegyületet?
  4. következtetés

 

Mikor kell kiegyenlíteni a padló egyenetlenségeit?

Az önterülő keverékkel biztonságos alapot teremthet bármilyen kívánt padlóburkolat számára. Ez feltétlenül szükséges a nagyméretű csempék vagy természetes kőlapok esetében. Ez az igényes beépítési anyag rendkívül sima és rugalmas aljzatot igényel.

A hüvelykujjszabály a következő: minél nagyobb a csempeformátum, annál egyenletesebbnek kell lennie az aljzatnak. Ennek oka, hogy a nagyméretű lapok kisebb tűréshatárokat engednek meg az aljzatban, mint a kisebbek. Ha a fektetési felület nem teljesen sík, a csempe vagy a lap az egyenetlenségektől függően többé-kevésbé üregesen fekszik majd. Ez járás közben bosszantó üreges hangot ad, és legrosszabb esetben a – rendszerint drága – óriási csempék töréséhez vezethet.

Ennek megelőzése érdekében fontos a sík aljzat, különösen a nagyméretű csempék vagy természetes kőlapok esetében. Ezeket az ún. buttering-floating módszerrel fektetik le, ami azt jelenti, hogy a csemperagasztót a csempe hátoldalára és az aljzatra is felhordják.

 

Hogyan állapíthatom meg az aljzat állapotát?

Az aljzatot alaposan meg kell vizsgálni, és ellenőrizni kell a sérült területeket és lejtőket. Az arányérzék önmagában korántsem elég! Az aljzat szakszerű ellenőrzéséhez a szakmunkások lézeres mérőberendezést vagy elektronikus tömlőszintet használnak. A tájékozódás megkönnyítése érdekében a szakember fix pontokat határoz meg. Ezek arról is tájékoztatást adnak, hogy mennyi kiegyenlítő anyagra van szükség a padló kiegyenlítéséhez.

 

Mit kell tudnia egy kiegyenlítő vegyületnek?

Különböző kiegyenlítő vegyületek léteznek, amelyek a habarcs összetételében különböznek egymástól. Ahogy a neve is sugallja, egyenetlen padlók kiegyenlítésére használható. Más szóval, ezek egy köztes rétegként szolgálnak az aljzat és a csemperagasztó között. Lejtős munkákhoz stabil kiegyenlítő anyagra van szükség. Egyenes és nagyobb felületek esetén érdemes olyan kiegyenlítő vegyületeket használni, amelyek géppel kompatibilisek. Gyorsan és egyszerűen a helyszínre szivattyúzhatók.

 

Hogyan működik az önterülő keverék?

Amint az iparos a folyékony keveréket a padlóra önti, az kifolyik és egyenletes magasságba kiegyenlítődik. Ez azt jelenti, hogy a keveréket már nem kell elsimítani. Az optimális, egyenletes felület kialakítása érdekében a teljes padlófelületet kiöntik. Az aljzattól függően néha elegendő néhány millimétertől akár öt centiméterig terjedő finom kiegyenlítés. Minden alkalmazási területre van megfelelő kiegyenlítő vegyület. Az, hogy melyik a megfelelő, a meglévő padlótól, a kívánt felületburkolattól és a jövőbeli követelményektől függ. A szükséges rétegvastagság is szerepet játszik. A minimális és maximális rétegvastagságot a kiegyenlítő keverékek csomagolásán feltüntetik.

Az olyan termékinnovációk, mint a Saint-Gobain Weber prémium kiegyenlítő keveréke, a weber.plan 813-20, további előnyt jelentenek: nemcsak önterülő, hanem automatikusan légteleníti is magát. A kiegyenlítő vegyület felhordása után általában kis légbuborékok rekednek a vegyületben, amelyek később egyenetlenségekhez vezethetnek. Ezek eltávolításához a csempe- és padlóburkolók egy úgynevezett tüskés hengerrel végigfuttatják a még friss vegyületet. Ez átszúrja a buborékokat, és a levegő kiszabadul. A modern építőanyagokkal a légtelenítésnek ez a lépése már nem szükséges. Az önterülő kiegyenlítő keverék szivattyúzható.

 

Mit jelent a pumpálható és a folyósítható?

A szivattyúzható és folyósítható kiegyenlítő vegyületet géppel lehet felhordani. Nagyobb területek esetén érdemes speciális szivattyúgépeket használni. Az anyagot először géppel keverik össze, majd tömlőn keresztül a munkaterületre szivattyúzzák. Ez lerövidíti a munkaidőt, valamint pormentes és tiszta működést biztosít. Amint a kiegyenlítő anyagot felhordták, a szakember állva végzi el a további munkálatokat. Ez különösen gyors és kíméletes a hátnak és a térdeknek.

 

Kiegyenlítő anyag vagy esztrich a csempéknél?

Az aljzat kiegyenlíthető kiegyenlítő anyaggal vagy esztrichkel. A kiegyenlítő vegyületnek számos előnye van az esztrichkel szemben.

  • Rövid száradási idő – néhány óra több nap helyett
  • Könnyebb alkalmazni
  • Vékony rétegben alkalmazható. Ez kevesebb helyveszteséget jelent, ami különösen fontos a felújítási projekteknél.

Hogyan alkalmazzák a kiegyenlítő vegyületet a csempéknél?

Először is, az aljzatot megfelelően elő kell készíteni. Annak érdekében, hogy a kiegyenlítő vegyület biztonságosan tapadjon az aljzathoz, a régi ragasztókat és a laza alkatrészeket el kell távolítani. Amint a padló megszáradt és megtisztult, a szegélyszigetelő csíkokat fel kell helyezni. Ily módon az új padlóburkolat elválik a faltól.

A következő lépés az aljzat alapozása a jobb tapadás érdekében. Ez csökkenti az aljzat nedvszívó képességét. Az aljzat típusától függően eltérő alapozóra van szükség. Amint az alapozó teljesen megszáradt, a kiegyenlítő anyagot lehet keverni. Ehhez a porított anyagot alaposan keverje össze a csomagoláson feltüntetett vízmennyiséggel, akár mechanikusan, akár kézzel, habarcskeverővel. Az előírt vízmennyiséget pontosan be kell tartani.

Ezután csak ki kell önteni, és minden szó szerint magától folyik: a massza egyenletesen szétterül, és tökéletesen egyenletes burkolási felületet hoz létre. Ha szükséges, a folyékony keveréket egy gumilapozóval a kívánt vastagságúra terítjük és elsimítjuk. A réteg vastagságától függően a padló egy-két óra múlva járható, és 24 óra múlva letakarható. A weber.plan 813-20 segítségével 1 és 20 mm közötti magasságkülönbségek kiegyenlíthetők – akár egyetlen munkalépésben is. Az anyag emellett alacsony károsanyag-kibocsátású. Megkapta az EMICODE EC 1 Plus pecsétet. Ez a minőségi pecsét biztosítja a feldolgozókat és a lakókat arról, hogy gyakorlatilag semmilyen illékony anyag nem kerül az anyagból a helyiség levegőjébe.

 

Következtetés

Az alapos előkészítő munka gyakran döntő fontosságú a jó végeredmény szempontjából. Ahhoz, hogy a nagyméretű lapok teljesen és biztonságosan feküdjenek, nagyon egyenletes aljzatra van szükségük. Nagyméretű csempék vagy természetes kőlapok fektetésekor ezért nem szabad nélkülözni az önterülő kiegyenlítő anyagot. Egy modern kiegyenlítő anyag, mint például a Saint-Gobain Weber által gyártott weber.plan 813-20, gyorsan és egyszerűen alkalmazható. Önmagától kiegyenlítődik, könnyen felhordható állva, és alacsony a károsanyag-kibocsátása. Aki modern kiegyenlítő anyagot tervez használni, annak minimális többletmunkája és maximális biztonsága lesz az összes szokásos padlóburkolat esetében.