Duna-Dráva Cement, avagy a DDC

A DDC bevezetése

A Duna-Dráva Cement Kft. a magyar építőanyagipar egyik piacvezető vállalata, 3 fő üzletágat működtet, úgymint cement, beton és adalékanyagok, valamint leányvállalatán, a Beton Technológia Centrum Kft-n keresztül számos betontechnológiai szolgáltatást nyújt.

A DDC két németországi székhelyű cég – a HeidelbergCement Group és a SCHWENK Zement KG – tulajdonában lévő vegyesvállalat – mindkettő az építőanyagiparban tevékenykedik. A cement, beton és adalékanyag üzletágak és a Beton Technológia Centrum Kft. mintegy 700 főt foglalkoztatnak, éves konszolidált árbevételük 2020-ban meghaladta a 82 milliárd forintot.

A vállalat jelenleg két cementgyárral működik, amelyek Beremenden (Dél-Dunántúl), illetve Vácon (Pest megye) találhatók. A DDC cementtermékeit ömlesztett és zsákos formában kínálja a vásárlóknak. A váci üzem 2013-ban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, míg a beremendi cementgyártás több mint százéves hagyományokkal rendelkezik. Az elmúlt években, évtizedekben a két tulajdonos jelentős fejlesztéseket hajtott végre a cementgyárakban a korszerűsítés és a környezetvédelem terén.

A Duna-Dráva Cement Kft. és korábbi beton és adalékanyag leányvállalatai már korábban is bizonyították, hogy szakterületük kiváló szakemberei – 2013. október 1. óta pedig DDC néven integrált vállalatként folytatják tevékenységüket.

 

DDC és Vác, a Dunakanyar szíve

Vác a Dunakanyar egyik értékes kincse, Magyarország egyik legszebb régiójában található. A közel ezer éves püspöki székhely a földrajzi adottságok sokszínűségét mutatja, hiszen a folyó, a síkság és a hegység találkozásánál fekszik. Ez a színes barokk város ad otthont a cementgyárnak és egyben a Duna-Dráva Cement Kft. székhelyének.

Az üzem elődje, a Dunai Cement Művek itt, a Duna mellett, a várostól nem messze, zöldmezős beruházásként épült. Nyersanyagként a Naszály-hegy triász mészkője biztosítja a Váci Művek cementgyártásának állandó jó minőségét. Az 1990-es évek technológiai fejlődésével való lépéstartás érdekében elsősorban olyan beruházásokra összpontosítottak, amelyek javítják a környezetvédelmet és az energiahatékonyságot, és segítik a másodlagos tüzelőanyag-felhasználás lehetőségének bővítését. A Váci Üzem az elmúlt évtizedekben 36 millió tonna klinkert és 50 millió tonna cementet állított elő. A hagyományosan kiváló klinkerminőség lehetővé teszi, hogy változatos termékeket állítsanak elő.

A Váci Üzem 2016-ban új mérföldkőhöz érkezett. A tulajdonosi struktúra maximális bizalmára alapozva 2019 áprilisáig komplex korszerűsítési folyamat valósult meg. Ennek eredményeként az üzem korszerűbb körülmények között folytathatja termelő tevékenységét környezetünk védelme érdekében.

 

DDC Beremend, Baranya déli kapuja

A beremendi cementgyár különleges földrajzi helyen fekszik, a Villányi borvidék védett mészkövei és a Szársomlyó hegység csodálatos tájként veszi körül. A beremendi üzem több mint száz éves hagyományokkal rendelkezik. Az ország egyik legtisztább mészkövével és a rendelkezésre álló jó minőségű agyaggal a cementgyártás feltételei ideálisak ebben a régióban. A cementipar akkor jelent meg itt először, amikor Georg Schaumburg-Lippe herceg elhatározta, hogy cementgyárat létesít, amely már 1910-ben megkezdte a termelést.

Mivel a vállalat számára nagyon fontos a környezetbarát és energiatakarékos gazdálkodás, a Beremendi Üzem volt az első cementgyártó Magyarországon, amely nagy mennyiségben kezdett el használt gumiabroncsokat alkalmazni energiatakarékossági céllal. Ennek a tevékenységnek köszönhetően az üzem jelentős környezeti ártalmaktól mentesíti az országot. 2007 és 2009 között egy átfogó fejlesztési program valósult meg több céllal, amelynek célja a cementgyártás korszerűsítése volt, egy környezetbarátabb technológia bevezetésével az üzemben. A korszerűsítés eredményeként a Beremendi Üzem Európa egyik legmodernebb cementgyárává vált, és egyben garantálja az üzem meghatározó szerepét a piacon és a térség gazdasági fejlődésében is.