Éghető anyagoktól való távolság – kérdések

A kémény- és füstelvezető szereléssel kapcsolatban gyakran feltett kérdések egyike a „Távolság az éghető anyagoktól”. Mit is jelent ez?

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy mekkora távolság szükséges a kémény füstelvezető csöve vagy a kémény füstelvezető tömbje és a fakeret vagy hasonló, melegítéskor égő (azaz éghető) anyag között. Ez egy kritikus biztonsági szempont, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a zavart részben az okozza, hogy egyes kéményrendszereknél eltérő távolságok vannak, ezért itt megpróbáljuk elmagyarázni. Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikk a kémények és füstelvezetők éghető anyagoktól való távolságáról szól, ami a tényleges kályha vagy más készülék esetében eltérő. Minden kályha általában eltérő távolságot tart az éghető anyagoktól, ezért természetesen ajánlott a készülék használati útmutatójának alapos átnézése.

Az éghető anyagoktól való távolság az új G50 (50 mm) szellőztetett tűzgátló lemezekkel az ICID ikerfalas rendszereken. A tűzgátló lemezek kritikus fontosságúak a tűz egyik helyiségből a másikba történő átterjedésének megakadályozásában, valamint abban, hogy tűz esetén időt biztosítsanak a lakók biztonságos evakuálására.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a hőfelhalmozódást az éghető padlóban vagy mennyezetben, illetve az aknában, a szellőzőnyílásokat kifejezetten úgy tervezték, hogy megakadályozzák a hőfelhalmozódást, lehetővé téve a hűtőlevegő áthaladását a nyílásokon, ezáltal csökkentve a hőmérsékletet a padló/mennyezet üregében és az aknában, miközben megakadályozzák a lángok átterjedését a helyiségek között.

A Schiedel korszerűsített G50 tűzgátló szellőzőlemezei azt jelentik, hogy a szellőzőnyílások mintázatának külső széle 50 mm távolságot biztosít az éghető anyagoktól.

Ez a szilárd tüzelőanyaggal működő alkalmazásoknál az éghető anyagoktól való előírt minimális távolságot méri, ami azt jelenti, hogy az ezeken kívüli rögzítőfuratokat a tűzgátlók gerendákhoz és keretekhez való rögzítéséhez lehet használni. A Schiedel ICID rendszer használata esetén nem szükséges a padló üregét tűzgátló táblával kibélelni. Lényeges, hogy a szellőzőnyílások egyikét sem zárja el gipszkarton, gerenda vagy gerendák, mivel az összes nyílás a szabad levegő megfelelő mozgásának biztosítására szolgál. A szellőző tűzgátló lemezeket a szabványos ICID Plus csövekkel együtt használják ott, ahol a kémény éghető padlón vagy mennyezeten és aknán keresztül halad át.

 

ICID Plus ikerfalú kéményrendszer

A G50 az ICID ikerfalú rendszerünk egyik legfontosabb jelölése, amely ideális hagyományos kályhákhoz, valamint innovatívabb készülékekhez, például pelletkályhákhoz, biomassza kályhákhoz és kazánokhoz, mini/mikro CHP-khez, sőt kondenzációs kazánokhoz is. Az ICID Plus-t úgy tesztelték és hagyták jóvá, hogy megfeleljen a BS EN1856-1 legújabb követelményeinek, amikor éghető vagy nem éghető padlón halad át, 50 mm távolságot tartva az éghető anyagtól mind a padlóüregben, mind az aknában. A tűzgátló lemezek a BS476 Part 20 szerinti 30 perces tűzállósági besorolással is rendelkeznek a tűzbiztonságot szabályozó B jóváhagyott dokumentummal összhangban.

Minden vizsgálatot a legújabb kialakítású szellőző tűzgátló lemezekkel végeztek el, mind a kerek, mind a négyzet alakú változatban, valamint az új szellőző tartólemezzel. A frissített G50 szellőztetett négyzetes és kerek tűzgátló lemezeket úgy tervezték, hogy fokozott légáramlást biztosítsanak a kémény körül, ami működés közben hűvösebbé teszi a kémény körüli területet a burkolaton belül.

Az éghető anyagoktól való 50 mm-es távolság eléréséhez nincs szükség a faanyagok kibélelésére. Az ICID külső burkolata teherbíró, míg a belső bélés szabadon, önállóan tágulhat, ami lehetővé teszi a hőtágulást minden egyes illesztésen belül. A lézerhegesztett 316L rozsdamentes acél belső béléssel és tokkal különösen korrózióállónak tervezték.

 

Élethosszig tartó garancia

Az ICID rendszert már több mint 50 éve gyártják a Washingtonban (Tyne and Wear) található üzemükben, ami elegendő tapasztalatot biztosít ahhoz, hogy vállaljáki tudják az élethosszig tartó garanciát, és nyugalmat nyújtsunk a forgalmazók, szerelők és végfelhasználók számára. Garanciánk ahhoz az ingatlanhoz kötődik, amelybe a terméket beszerelték, nem pedig a tulajdonoshoz, ezért a garancia az ingatlan eladásakor átruházható, feltéve, hogy a termékeket megfelelően specifikálták, beszerelték és karbantartották.

ICID termékcsalád számos méretben és kivitelben kapható, és mivel az alkatrészek esztétikus kialakítására fordított figyelmet fordítanak, nagyon vonzó lehetőséget kínál a legkülönfélébb berendezésekhez.A rendszerrel teljes mértékben kompatibilis és azonos garanciával rendelkező, kiváló minőségű tartozékok elérhetősége azt jelenti, hogy a telepítő és a végfelhasználó biztos lehet a teljes berendezés kompatibilitásában és minőségében. Mert a szigetelés nem természetes, mint a habkő. Ez azt jelenti, hogy ha szilárd tüzelőanyagot, például fát égetünk acél kéményben, akkor 60 mm-re van szükség az acélcső és az épületváz vagy a padló stb. között. A padlófelületet nem kell gipszkartonnal kibélelni, de szellőző tűzgátló lemezt és tartólemezt kell használni. Gáz és olaj esetében 50 mm távolság tartható, és szellőző tűzgátló lemezt és tartólemezt kell használni. Ennek oka, hogy a hőmérséklet alacsonyabb, mint a szilárd tüzelőanyag esetében. Ha nem éghető falról van szó, azaz nem ég le, ha felmelegszik, mint például egy sima, vakolatlan téglafal, akkor 50 mm is használható. Ne feledje, hogy a téglafal felmelegszik, de nem biztos, hogy lángba borul, azonban a mellette lévő fagerendát a tégla felmelegítené, és valószínűleg égni kezdene. Ezt tehát figyelembe kell venni.

 

Schiedel Isokern DM kéményrendszer

0 vagy 38 mm távolságot igényel az éghető anyagoktól. A 0 mm-es távolság csak egyenes vakolt kéményeknél, felső gyűrűs végződés használata esetén. A felső gyűrű szellőzteti a belső kémény és a külső burkolati blokk közötti rést, ami csökkenti a felületi hőmérsékletet. Megjegyzés: Offszet rendszerek és nem szellőztetett rendszerek használata esetén. 38 mm-es távolságra van szükség, mert ez lezárja a légrést, mivel nem szellőzik.

 

Tetőfedő tetőszerkezetek

Nádtető esetén a DM kéményrendszer külső felületétől a nádtetőig 38 mm távolság szükséges.

 

Schiedel Isokern habkőbélés

A bélések esetében a kéménybélés belső felületétől az éghető anyagokig 200 mm. Az Isokern béléscsövek tégla- vagy blokk kémények belsejében is használhatók, de 15 mm könnyű duzzasztott agyag-aggregátumot kell elhelyezni a béléscsövek és a környező falazat között. Kondenzációs és nem kondenzációs kazánok távolsága az éghető anyagoktól. Kondenzációs készülékeknél, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 200C-ot, a bevizsgált, éghető anyagoktól való távolság 0 mm, mivel a forró gázok nem közvetlenül a kéménybe jutnak, hanem egy második hőcserélő kamrába.  Hivatkozásképpen, egy nem kondenzációs kazánnak csak egy hőcserélő kamrája van, ahol az égőből származó forró gázok áthaladnak, hogy felmelegítsék a vizet, amely a hőcserélő kamra falain belül halad át. A forró gázok ezután elérik a kilépő füstgázt. A kondenzációs kazán hasonlóan működik, de mielőtt a forró gázok a füstcsövön keresztül távoznának, egy második hőcserélőn haladnak át. Egyszerűbben fogalmazva, ez meghosszabbítja a hőátadási időt, és növeli a gázok vagy a víz hőátadására szolgáló felületet is. Ennek eredményeképpen a hatásfok növekedhet.

Rugalmas bélések

A rugalmas béléscsövek a legtöbb esetben egy meglévő, általában téglából épített, nem éghető kéménybe kerülnek. Amint azt már korábban kifejtettük, a tégla nem ég, de felmelegszik. A rugalmas béléscső esetében ez csökkenti az éghető anyagoktól való távolság szükségességét, azonban figyelembe kell venni a kémény elrendezését és helyzetét. Ha a kémény nagyon szabadon vagy nagyméretű üregben van, akkor szigetelést kell alkalmazni. Ha szigetelésre van szükség, akkor szemcséket, például vermikulitot kell a bélés köré önteni a kémény tetejétől, miután a rendszer aljára megfelelő zárólemezt szereltek. Alternatív megoldásként kiváló minőségű szigetelőanyagból készült tömör cső is használható. A bélés és a szigetelőanyag beépítése előtt a kémény kéményét minden körülmények között teljesen időjárásállóvá kell tenni. Ennek elmulasztása esetén a garancia érvényét veszti. A rugalmas bélések a melegben tágulnak és összehúzódnak, ezért a kisebb mértékű mozgás hosszabb élettartamú rugalmas bélést jelent.

 

Kerámia bélések

A kerámia bélések illesztéseihez magas hőmérsékletű cementet adnak, de a bélés és a környező falüreg közötti rést LECA szigeteléssel töltik ki. Legalább 15 mm-re van szükség. A kerámia szintén jó szigetelőanyag.

 

Schiedel’s Swift

A Schiedel’s Swift rendszer az Isokernhez hasonlóan blokkokat használ. A háromrétegű rendszer sokkal több szigetelést ad hozzá, így ez az egyik legbiztonságosabb rendszer. Az első réteg a kerámia bélés, amelyet a második réteg vesz körül: a szigetelőlemez. Végül a kéményblokkba kerül, amely további szigetelést ad hozzá. A több szigetelés nagyobb biztonságot és kevesebb hőveszteséget is jelent.

Ignis Protect

Az Ignis Protectet a Schiedel kifejezetten olyan külső falakhoz tervezte, amelyek éghető anyagokból készültek.  Az egyetlen blokk lehetővé teszi, hogy a cső egy szigetelőblokkon keresztül egy falmelléklettel ellátott szigetelőblokkon keresztül az épület külső oldalára vezessen. Az Ignis Protect festhető/renderelhető is, hogy illeszkedjen a fal külső és belső felületéhez. Protect dobozhoz, így Nulla távolságot biztosít az éghető anyagoktól. Protect Box, amely nulla távolságot biztosít az éghető anyagoktól.

 

Protect doboz

A Protect boxot a Schiedel kifejezetten éghető tetőkhöz tervezte. Ez nulla távolságot biztosít, mivel az acélcsövet egy alumínium felületű kőzetgyapotból készült szigetelőhengeren keresztül vezetik.