Egy új otthon koncepció

Minden generációnak megvannak a maguk igényei és trendjei. A közelmúltban lezajlott világjárvány alapjaiban rázott meg bennünket, számos korlátot feltárva az ember és a bolygó kapcsolatában, és megkérdőjelezve a terek és helyek lakhatóságának legújabb normáit.

 

A tér fogalmának felülvizsgálata

Az új városi zöldterületek létrehozásának fontossága nem mindig kapott kellő jelentőséget: a parcellákat általában az új városnegyedek meghatározására használják ki, az egészség, az egészséges városi élőhely, a szabadtéri rekreáció, a sport- és szabadidős tevékenységek, valamint a gyermekek játékának rovására. Az újabb lakások közül sokakat minimalista szabványok szerint terveztek, a szobák és terek mérete gyakran korlátozott.

 

A koronavírus kirobbantotta ezt a helyzetet és a hozzá kapcsolódó kritikát: nagyon világosan megmutatta nekünk az otthon és a nyitott környezet fontosságát, a méret és az életminőség szempontjából kényelmes terekben való élet szükségességét, és új kapcsolatokat követelt a külvilággal.

 

A jövőbeli otthon paraméterei

Bizonyára nem túlzás „az otthon fogalmának forradalmáról” beszélni: ez a sok területen régóta vitatott kérdés új életformákhoz vezethet, amelyek remélhetőleg idővel kialakulnak, és amelyeknek bizonyos elvekkel kell foglalkozniuk, amelyeket megpróbálhatunk lefektetni.

Ha a többcsaládos valóságra utalunk, felismerték a nagyobb és rugalmasabb magánterek iránti igényt: a bútorok segíthetnek abban, hogy az otthoni helyeket gyorsan munkahelyekké változtassuk.

 

Ez kulcsfontosságú lesz:

  • hogy legyenek nagy, közösségi terek, amelyeket közösen lehet használni, de szükség esetén könnyen tisztíthatóak is;
  • az udvarok és a környező zöld területek használata;
  • a technológiai kapcsolatokhoz való könnyű hozzáférés, mivel ezek nélkül ma már mindentől el vagyunk vágva.

 

Hasonló figyelem irányul az otthonra, amely ismét a „fészek”, a menedék szerepét kapja: az a kényelmes és kellően nagy tér, amely lelki és fizikai jólétet teremt. Az otthonnak szervezettnek és rugalmasnak kell lennie: a munka és a szabadidő számára elkülönített terek jellemezzék, és ha ez nem lehetséges, akkor szervezeti rugalmassággal és modularitással kell rendelkeznie, hogy lehetővé tegye a kiegyensúlyozott használati módok megváltoztatását, a pillanatnyi igényeknek megfelelően átalakulva, és lehetővé téve, hogy a benne élők egymást nem zavarva végezhessék feladataikat.

 

Még a tető is segít nekünk jobban élni az új, modern tetőtervezéssel

Az embernek jól kell éreznie magát otthon, és még jobb, ha van, mint már említettük, kültér. Ezek segítenek abban, hogy harmonikusan éljünk, élvezzük a szabad pillanatokat, de abban is, hogy egy minimális fizikai aktivitást végezzünk, hogy kompenzáljuk az íróasztalnál töltött hosszú órákat.

A tetőt, mint használható helyet gyakran alábecsüljük: általában egy olyan hely, amiről megfeledkezünk, ahová nem megyünk, csak karbantartást igényel. 

A tető azonban sokkal több lehet, különösen, ha lapos.

A világjárvány idején sok lakóházban emlékeztek rá, és elkezdték használni. El lehet gondolkodni a „funkcionális és konstruktív átdolgozásán”, hogy tartósan kiegészítő melléktérként használjuk, szép és funkcionális legyen.

Mindenekelőtt energiatakarékossá tehetjük, ha a házakat meghosszabbítjuk alatta, kényelmesebbé és kevésbé energiaigényessé tesszük.

 

De nem csak „műszaki térként” használhatjuk, amelyben légkondicionálók találják meg a helyüket. A tetőn létrehozhatunk:

  • lakható teraszok
  • játék- és sportolási lehetőségek (asztalitenisz, torna, fitnesz, …).
  • pihenőhelyek, olvasás, zenehallgatás
  • kertek
  • házi kertek

E tevékenységek megszervezésével nemcsak további hatékony életteret biztosítunk, hanem formálisan is hívogatóbb és kellemesebb, csendesebb, forgalomtól mentes környezetet határozunk meg.

A tető helyet biztosíthat a kikapcsolódásnak, a környezettel való kapcsolatteremtésnek és a kapcsolatoknak; mondanom sem kell, hogy még az ingatlanpiac is újra díjazza a vidéki házakat.

A Bramac segítségére lehet lapos tetőjének újratervezésében, megfelelő vízszigetelési és hatékonysági megoldásokkal, valamint olyan megoldásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy tetőjét felülről nyitott térként élje meg.