Egyenletes felületek előállítása csiszolással

Az építés közben létrejövő, elkészülő felületeink kezelés és utógondozás nélkül legtöbbször nem elég simák és egyenletesek. Ezért lehet szükség a csiszolási munkafolyamatra, amelyhez a csiszolandó felület anyagához képest kell eszközt, csiszolóanyag típust választanunk.

Sokféle felület típus van, lehet beton, fa, kő, acél és más fémek. Szinte mindegyikhez van hozzá illő csiszolószerszám és az ahhoz tartozó korong, tárcsa vagy lap. Ebben a bejegyzésben ezekről mutatunk ízelítőt.

 

Csiszolóvásznak, csiszolópapírok

A kettő közötti alapvető különbség az, hogy a csiszolóvászon esetében egy nagyon erős textilalapra van felhordva a csiszoló felület, a csiszolópapírnál pedig egy papírkarton felületre. A csiszoló szemcsék mérete és sűrűsége határozza meg a felület finomságát, amelyet egy számadattal jelölnek. Ez a szám minél magasabb, annál finomabb a csiszolóeszköz felülete, mert annál kisebbek rajta a szemcsék. A durvább csiszoláshoz az alacsonyabb számmal ellátott vásznakat vagy papírokat válasszuk tehát, a finom csiszoláshoz pedig a magasabb számúakat.

A flexibilis (rugalmas) hordozójú csiszolóanyagok tehát papír vagy vászon alapokon korund vagy alumínium-oxid csiszolószemcsékkel készülnek, amelyek kiváló csiszoló teljesítményt nyújtanak a legtöbb acél, fém, nem vas fémek, illetve faanyagok esetében is.

A tekercsekben kapható papír vagy vászon hordozófelületű csiszolóanyagaink kiváló flexibilis tulajdonságokkal rendelkeznek. A tekercsek felhasználásának előnye, hogy könnyen, mindig a felhasználáshoz szükséges hosszméretben téphetőek el, nem töredeznek be a visszahajtáskor és használhatók mind a kézi, mind a gépi csiszolásban is.

 

Lamellás csiszolókorongok

A sarokcsiszoló gépbe fogható lamellás csiszolókorongok vagy más néven legyezőlapos korongok a hegesztési varratok, sorják lecsiszolására, felülettisztításra, rozsdátlanításra, festékek eltávolítására alkalmazhatók leginkább. A barna színű korongok alumínium-oxid szemcsés kivitelben acélhoz és fához, a kék színűek cirkónium szemcsés kivitelben pedig inox, rozsdamentes anyagokhoz a legideálisabbak.

A kerámia szemcsés lamellás csiszolókorongok extra élettartammal, megnövelt forgácsolási teljesítménnyel és élettartammal fémekhez, valamint inox, rozsdamentes anyagokhoz.

 

Drótkorongok, körkefék, fazékkefék

Ezek a csiszolóeszközök elsősorban fém- és fafelületek gyors tisztítására, sorjázására alkalmasak. A felülethez érdemes típust választani, az alapanyagát és az eltávolítandó réteg jellegét is figyelembe véve.

A csapos drótkorongok arra alkalmasak, hogy a sorját eltávolítsák forgácsolás után, rozsdás, vagy festékes felületekről. Hegesztési varratok tisztítására, a felületek érdesítésére, mattítására is használhatóak kézi, állványos és CNC géppel is.

Fához és más puhább anyagokhoz puhább, lágyabb anyagú keféket vagy korongokat kell választanunk. A kefe szálai fém helyett lehetnek akár valamilyen erős műanyagból vagy rézből is.