Elektromos szerszámgépek – Barkácsolás otthon

Az elektromos szerszámgépek az otthoni barkácsolás leggyakrabban használt eszközei. Az elvégzendő munkafolyamatok sokszínűsége sokféle kisgépet is igényel, amelyek mindegyike jelentősen megkönnyíti a munkát. Sőt, vannak olyan területek is, amelyek esetében egyenesen lehetetlen megoldani a feladatokat gépek nélkül. Gondoljunk itt például a falfúrásra vagy a fémdarabolásra.

 

Elektromos ütvefúrók és fúrógépek

Az otthoni szerszámkészlet alighanem leggyakrabban használt darabja a sokoldalú fúrógép.

Általánosságban elmondható, hogy a fém anyagú tárgyak (pl. vas, alumínium, réz), a műanyagok, valamint a csempe (mázas kerámialap) és az üveg fúrásánál minél vastagabb a fúrószár, azaz minél nagyobb a furat átmérője, annál kisebb fordulatszámmal kell dolgoznunk. Ez a fa és tégla fúrására is igaz, de ezt a két anyagot általában a legnagyobb fordulatszámon is fúrhatjuk, ha erős gépünk van. A fúráshoz minden esetben használjunk védőszemüveget, mert a poron kívül a vakolatdarabok, faforgácsok és fémszilánkok is veszélyesek lehetnek a szemünk épségére. A munkáskesztyű, a porszűrő maszk és a zajgátló fülvédő használata pedig szintén ajánlott.

Az ütvefúró tökéletes falazat, ytong, tégla és fa fúrására. Betonban szintén használható, bár itt már oda kell figyelni egy-két meghatározó tényezőre, azonban keményebb betonokhoz (pl. panelházak falai) már tényleg nem igazán ajánlott.

 

Gérvágógép használata

Ha ferdeszögű illesztéket szeretnénk két munkadarab között kialakítani, gérvágógépre lesz szükségünk.

A fűrészek csoportjába tartozó gérvágógépek kifejezetten azzal a céllal készültek, hogy speciális szögvágásra legyenek alkalmasak. Legtöbbször milliméterre pontosan kell vágni ahhoz, hogy két fadarab tökéletesen illeszkedjen egymáshoz – ezt pedig nem lehet egykönnyen megoldani sarokcsiszolóval vagy éppen dekopírfűrésszel.

Gérvágógépek típusai

Az asztali gérvágó, vagy másik nevén kézi gérvágó a legkedvezőbb árú és egyben legegyszerűbb típus, hiszen itt semmiféle elektronikai meghajtás nincsen, teljes mértékben manuális. A szerkezet lényege, hogy van egy fröccsöntött műanyagból és alumíniumból készült gérvágó test, amin tudjuk beállítani a kívánt vágási szögeket és a vágási magasságot. Ebbe a talapzatba van beépítve egy fűrészlap, amit idővel, fokozott kopás esetén könnyedén lehet kicserélni.

A barkácsolásban gérvágó fűrész alatt általában az elektromos gérvágót értik. Az elektromos gérvágó működési elve tulajdonképpen ugyanaz, mint a manuális társának- Két fő egysége a gérvágó állvány és gérvágó körfűrész. Az elektromos meghajtás mellett a fő különbség az, hogy itt körfűrész gondoskodik a vágásról és nem fűrészlap.

A kombinált gérvágó fűrészek a kategória legfelsőbb, legdrágább részébe tartoznak. Ezek olyan többfunkciós gépek, amik néhány másodperc alatt gérvágó fűrészből asztali körfűrésszé alakíthatóak. Ez nemcsak faipari munkákban jártas barkácsolóknak lehet előny, hanem olyan műhelyekben is jó szolgálatot tehet, ahol nincsen túl sok hely különböző eszközök tárolásához. Ráadásul az biztos, hogy egy asztali körfűrészt mégiscsak többször használunk, mint egy gérvágót.

 

Egyéb kisgépek

Az elektromos szerszámgépek felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok. A ház körüli munkáknál, javításoknál ugyanúgy van létjogosultságuk, mint a szakmunkák elvégzésénél.

Mindegyik szakterületnek megvannak a maga kisgépei. Vannak, amelyeket az asztalosok tudnak jól kihasználni, vagy a kárpitosok. Ilyenek például a szegezők és kapcsozók. A különböző feladatokra specializált csiszológépek és fűrészek pedig akár több szakmunka típushoz is nyújthatnak segítséget a munkafolyamatok gépesítésével.

Használjuk ezeket bátran, megkönnyítve a mindennapi munkát!