Energiabiztonság – A jó kémények szerepe egyre fontosabbá válik

A Leier Hungária Kft. kéményseprő-ipari szolgáltatása segít Önnek a fűtési rendszer tervezésében.

Egy épület fő fűtési rendszerének tartalék fűtéssel való kiegészítésének szükségességét a biztonság igénye indokolja. Ez annál is inkább fontos, mivel az energiaellátás bizonytalansága az utóbbi időben viszonylag rövid időre csökkent. Például minden olyan kandalló, amely elektromos tartozékok nélkül működtethető – vagy akár fatüzelésű tűzhely, cserépkályha, egyszerű teafőző -, huzatra tervezett kéménnyel, amely szükség szerint a készülék égési levegőigényét is képes kielégíteni.

Ez a fűtéstámogatás célja. Egy jól megválasztott tüzelőberendezés és egy, a tüzelőberendezés követelményeinek megfelelő kémény a szállítótól független fűtési rendszer előfeltétele. A Leier fűtéstámogató rendszer segít Önnek a tervezésben.

 

A régi kémény kicserélése egy újjal

Az alábbiakban a kéményépítés három leggyakoribb esetét tekintjük át Szücs Zsolttal, a Leier Kémény műszaki tanácsadójával. Az első és legbonyolultabb eset, amikor egy régi, elavult kémény helyett új kéményt építenek. Ilyenkor a régi kéményt teljesen le kell bontani, és az újat kell a helyére felállítani. „Ilyen esetekben mindenképpen szakember tanácsát kell kérni, mivel a régi falazott kémények az épület szerves részét képezték, így bontásuk jelentős előkészítést és szakértelmet igényelhet. A bontás után nem jelenthet gondot az új kémény felépítése. A könnyebb kémények kis burkolattal rendelkeznek, így a lebontott kémény biztonságosan újraépíthető a helyére. A kialakításra az MSZ845 szabvány általános követelményei és a Leier által megadott beépítési utasítások vonatkoznak.

 

Új épületeknél lehetőség van a kéménykörnyezet pontos kialakítására

Egy másik lehetőség a kémény szabadon választott helyre történő beépítése. A kémény helyének kiválasztásakor a legfontosabb szempont a leendő fűtési rendszer helye. „A leendő kéményt minden esetben célszerű az épület olyan pontján elhelyezni, ahol a tető legmagasabb pontján halad át. Ha ez megvalósítható, a kémény csak minimálisan fog a tető szintje fölé nyúlni, így esztétikailag is tetszetős lesz, és nem lesz szükség további megerősítésre. A kéményt kellően erős alapra kell építeni. Meglévő épület esetén statikus mérnökkel ellenőriztesse, hogy a kémény képes-e a megépítendő kéményt megtartani, figyelembe véve a talaj rétegződését és a kémény várható súlyát. A megépítendő kémény általában a mennyezeten és a tetőfedésen keresztül vezet.

 

Az utólagosan beépített kémény esetében a következő lehetőségek állnak fenn

  • az éghető építőanyagoktól való távolság követelménye,
  • a kiállás pontos magassága,
  • a tisztítóajtók megfelelő helyen történő elhelyezése.
  • és a kondenzvízelvezető kialakítása.

 

Ennek oka, hogy míg egy új épületnél pontosan meg lehet tervezni a kémény környezetét, addig egy meglévő épületnél a sajátos körülményekhez kell igazodni.

 

Az épületen kívül felállított kéményeket legalább 3 méterenként fémkapcsokkal kell rögzíteni.

 

A harmadik lehetőség, hogy a kéményt az épületen kívül építjük meg, és a kályhát a falon keresztül csatlakoztatjuk a kéményhez. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a füstcső falon keresztül történő átvezetésén kívül nem okoz további pusztítást az épületben. Hátránya, hogy ha a kéményt az eresz vonalában építik meg, akkor a megfelelő esési magasság eléréséhez egy nagyméretű, szabadon álló részre van szükség. Ez az épülethez képest aránytalanul magasnak fog tűnni, és gondoskodni kell a szélnyomás elleni megerősítéséről. Lyra kémények esetében szélnyomás elleni védelemről kell gondoskodni, ha a kémény szabadon álló része több mint 1,50 m. Ez kevésbé jelent problémát a tűzfalhoz épített kémények esetében, különösen a tetőgerinc közelében, de az 1,50 m-es szabályt be kell tartani. Az épületen kívül épített kéményeket is megfelelő szilárdságú alapra kell építeni, figyelembe véve a kéményhéj súlyát és méretét.

 

A kéményt legalább 3 méterenként fémkapcsokkal kell az épület falához rögzíteni, lehetőleg a konzoloknál, a stabil csatlakozás érdekében. A kémény teljes, az épületen kívül épített szakasza hideg szakasznak tekinthető, mivel minden ponton érintkezik a külső környezettel. Fontos, hogy a kémény jól szigetelt legyen, mivel egy hideg kéményben nehéz jó huzatot kialakítani, amikor az ég, és a kondenzáció sokkal intenzívebb. Ha a kémény elkészült, már csak a falat, a tüzelőberendezés és a kémény füstcsatorna csatlakozása közötti gátat kell áthatolni. Az összekötő darab, más néven a készülék füstcsöve csak egy szabványos, falburkolattal ellátott falnyíláson keresztül vezethető át.