Építkezés – Hogyan, miből épült a lakás?

A lakás „kora” egyben építésének mikéntjét is elárulja. Az elmúlt 20-25 évben készült házak például nagyban különböznek az 1920 előtt épültektől. A köztes időszak lakóházai pedig a hagyományos és az újonnan terjedő módszerek jegyeit egyaránt magukon viselik.

Mielőtt szerszámot ragadna…

Időt és pénzt takaríthat meg, ha az „ezermesterkedés” előtt kideríti, hogy miként épült a ház. A tetőszerkezet, a falazat és a padló konstrukciójának, anyagának ismeretében könnyebben megtervezheti az átalakítást, s az idővel jelentkező hibák is könnyebben orvosolhatók.

Pillantás a padlástérbe

A padlástérbe bekukkantva megállapíthatja, hogy milyen felépítésű a tető. A hagyományos, helyszíni ácsolású, fából készült tetőszerkezetnél bőven van tér a szarufák alatt. Az utóbbi években előre gyártott, rácsos tartókból készült vázszerkezetből is építenek tetőt. Ezekkel gyorsan elkészül a fedélszék, ám a soktagú vázszerkezet elemei alatt tárolótér már nemigen marad.

Maradjanak a tetődeszkák!

Ha olyan házban lakik, ahol szarufára szögelt deszkaburkolat fedi a tetőt, ne szedesse le a deszkákat a tető felújításakor. A deszkák ugyanis sokkal jobban szigetelik a tetőteret, mint egy réteg fólia, a korhadt darabok pedig nyomáskezelt, új faanyaggal könnyűszerrel pótolhatók.

Bírja-e a tető a terhelést?

A háztetőt többnyire palalemezek vagy égetett kerámia cserepek fedik, s a tervek is a fedőanyag súlyát figyelembe véve készültek. Mielőtt a meglévő fedőanyagot betoncserépre cserélné, kérjen szakvéleményt, nem kell-e megerősíteni a tetőgerendákat és a lécezést. Ha igen, a többletköltség elviheti az olcsóbb betoncseréppel elérhető megtakarítást, így jobban jár, ha meghagyja a régi tetőszerkezetet, s az eredetihez hasonló cserepeket használ a felújításhoz.

A külső téglafalak két fajtája

Teljesen tömör

A tömör falba meghatározott elrendezésben, úgynevezett kötésben rakják a téglákat. A fal keresztben elhelyezett kötőtéglái a fal egész vastagságát átfogják, s így erősítik azt. A tömör fal vastagságát tehát a tégla hossza (25 cm), valamint a belső és külső vakolatréteg adja ki. A falvastag­ságot az ajtó- vagy ablaknyílásoknál lehet lemérni.

Belül üreges

Ha a házfal üreges falazású, akkor csak a futósorba rakott téglák oldallapja látszik. A fal legkisebb vastagsága ilyenkor 30 cm körüli (két téglasor és a közöttük lévő 6 cm széles üreg), de ha szélesebb üreggel vagy nagyobb téglával falazták, ennél valamivel vastagabb is lehet.

„Vízbiztos” és hőszigetelő

Az üreges falnak a tömörhöz képest több előnye is van. A külső téglák közé beszi­várgó víz így nem jut át az üregen, lefolyik a téglák belső oldalán, és a belső sor száraz marad. Az üreges fal a belső falsíkot is melegebben tartja, mert az üregben lévő levegő hőszigetelőként működik. Még jobb, ha az építkezés során vagy később szigetelőanyagot is tesznek a légrésbe. Favázas házaknál a belső téglasort erős fatáblák helyettesíthetik, amelyek belülről furnérbevonattal vannak ellátva, a két réteg közti rés pedig szigetelőanyaggal van kitöltve.

Párnafás és aljzatbetonra fektetett padló

Mi van a padló alatt?

A régebben készült házak általában párnafára (a padló alatt keresztben elhelyezett gerendákra) fektetett parkettával vagy hajópadlóval épültek. Az utóbbi évtizedekben elterjedt a tömör aljzatbetonra ragasztott padló, néha pedig járólapot vagy szőnyegpadlót fektetnek a betonra. A vízvezeték és a központi fűtés csöveinek javítása, cseréje könnyebb, ha fapadló alatt futnak, a betonba ágyazott csövekhez sokkal nehezebb hozzáférni.

Nem nedvesedik, jobban szigetel

Egy régi ház konyhájának, mosókonyhájának betonpadlója hajlamos a nedvesedésre, ha a betont szigetelés nélkül, a földre öntötték. Nyirkossága mellett a tömör betonpadló hidegebb is, ezért a pára könnyebben kicsapódik rá. A fapadlóval egy szintbe öntött beton gátolhatja a padló alatti szellőzést, s ezáltal növeli a fapadló korhadásának veszélyét. Az építési szabályzat szerint ma már erős, polietilénből készült szigetelőfóliát kell fektetni a betonpadló alá, és a hőszigetelést is előírják.

Elkorhadhat és huzatos

A régi, fafödémes házak födémgeren­dáinak végei a külső falba vannak ágyazva, így elkorhadhatnak, ha nyirkos a fal. A régebben használt sima deszkapadló rései átengedték a padló alól jövő léghuzatot. E problémát jórészt megoldotta a csaphornyos hajópadló, de ennek deszkáit nehezebb felszedni.

Forrás: kreativlakas.com