Érzékelők az okosotthonban

A betöréses lopásokon és értékeink biztonságán kívül számos más veszélyt is megelőzhetünk érzékelőkkel.

 

A legegyszerűbb modellek csak a helyszínen adnak jelzést, de egyesek az internetre is csatlakoztathatók, hogy a távollétben is figyelmeztessenek. Az otthonokban a tűz, a gázok és a víz a leggyakoribb okai az anyagi károknak. Az alábbiakban bemutatunk néhány érzékelőt, hogyan működnek és hova érdemes felszerelni őket!

 

Füstérzékelők

A füstérzékelők lehetővé teszik, hogy a tüzet korai stádiumban felismerje, és így megelőzze a súlyos károkat és az esetleges sérüléseket. Az úgynevezett intelligens füstérzékelők (mint például a Netatmo Pro füstérzékelő termékcsalád), amelyek az intelligens otthonunk részét képezik, füst észlelésekor riasztást váltanak ki, és azonnali értesítést küldenek okostelefonjára.

 

Gázszivárgás érzékelő

Gázszivárgás esetén a kiszabaduló gáz keveredik a helyiség levegőjével, és egy gyújtóforrás (pl. villanykapcsoló vagy cigarettaégő) által meggyullad, ami égési láncreakciót indít el. A gázszivárgás-érzékelőt úgy szerelték fel, hogy a lehető leggyorsabban jelezze a gáz jelenlétét, de a készülék mindennapi használata során ne okozzon téves riasztást.

 

Időjárás-előrejelzés, páratartalom

Az érzékelők között érdemes megemlíteni az intelligens időjárás-állomást is, amely akár 7 napra is képes adatokat és információkat küldeni az időjárás-előrejelzésről, beleértve a szélerősséget is. Emellett figyeli a beltéri és kültéri hőmérsékletet, a levegő minőségét, a CO2-koncentrációt és még sok minden mást is. Mint minden más intelligens eszközzel és rendszerrel, az adatok kényelmesen megjeleníthetők az okostelefon képernyőjén.

 

Vízérzékelő

A vízérzékelő megakadályozhatja a csőtörés vagy más műszaki hiba okozta nagyobb károkat. A vízérzékelőt úgy tervezték, hogy a lehető leggyorsabban jelezze a nem kívánt víz jelenlétét a védett térben. A vízérzékelőt elsősorban fürdőszobák, konyhák és pincék védelmére használják. Csak olyan helyre szabad felszerelni, ahol a mindennapi használat során nem valószínű, hogy víz jelen van. Nem tanácsos közvetlenül a fürdőkád mellé felszerelni, mivel a fröccsenő víz téves riasztást válthat ki. A vízérzékelők lehetnek vezetékesek vagy vezeték nélküliek is.

A Legrand termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!