Ezeket a hibákat követik el leggyakrabban az emberek a felújítás során

Ezeket a hibákat követik el leggyakrabban az emberek a felújítás során

Ezeket a hibákat követik el leggyakrabban az emberek a felújítás során

Egy felújítás, építkezés próbára teheti párkapcsolatodat, kilyukaszthatja a pénztárcádat, felőrölheti az idegeidet és hiú álmokba ringathat. A következőkben megmutatjuk, milyen fő hibákat követhetsz el. Tanulj belőlük!

1. Teljesen rábízod magad a kivitelezőre

Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, nem elegendő egyetlen egyeztetés a kivitelezővel. A gyors, hatékony és tökéletesen precíz végeredmény érdekében, bizony időnként nem árt ellenőrizni a munka haladását, a felhasznált anyagok minőségét, és a sarkalatos fázisokban újra átvenni az elképzeléseidet. E nélkül nagy az esélye, hogy nem a terveid szerint fognak alakulni a dolgok.

Ami még fontos, sose adj előleget az anyagokra átvételi elismervény nélkül! Mindig írjatok szerződést, melyben pontosan szerepelnek a megbízás feltételei, a felújítás ütemterve.

A tökéletesen precíz végeredmény érdekében, bizony időnként nem árt ellenőrizni a munka haladását FORRÁS: SHUTTERSTOCK

2. Megelégszel az első találattal

A fürdőszoba, a konyha felújítása vagy csupán a nappali újraburkolása is hosszú évekre szóló beruházás. Nem éri meg tehát az idővel spórolni csak azért, hogy két hetet nyerj. Menj el több üzletbe, kérdezz meg több eladót, nézz szét az interneten. Gyűjtsd össze a kiszállítási, legyártási időket is, és ez alapján tervezd meg a felújítás kezdési időpontját. Akkor tudod a számodra legideálisabb megoldásokat kiválasztani, ha az összes lehetőséget ismered.

3. Saccolsz, ahelyett, hogy pontosan mérnél

Pontos adatok nélkül, nem fogod tudni kiszámolni, hogy mennyi csempe, festék vagy épp padlólap fog kelleni. Annál dühítőbb pedig nem kell, mint munka közben rádöbbenni, hogy nem lesz elég anyag. A több sem jó, hiszen az szimpla pénzkidobás.

Ezekre lesz szükséged:

  • pontos alaprajz
  • belmagasság
  • falak méretei
  • alapterület
  • ajtó, ablak magassága, szélessége
  • fűtőtestek elhelyezkedése

Pontos adatok nélkül nem fogod tudni kiszámolni, hogy mennyi csempe kell majd

4. Elnagyolod a költségeket

Az alapanyagok és bútorok árán és a kivitelező díján felül számolj a szállítással, a törmelék elhordásával, no meg persze, ha szükséges, az engedélyeztetéssel is. Plusz mindig érhetnek meglepetések: a felújítás alatt kiderülhet például, hogy ki kell cserélni csöveket, vezetékeket.

5. Nem vagy tekintettel a szomszédokra

A felújítást ugyan nem zavarja, de a későbbiekben az életedet igen csak megkeserítheti pár dühös szomszéd. Mindig írd ki a házban, menj át a közvetlen szomszédokhoz és pontosan jelezd, hogy mi, mikor és mennyi ideig várható – zajok, por… stb. Amennyiben a kivitelező nem teszi meg, a te dolgod egy társasház lépcsőházában összetakarítani, ha a munkálatok során kosz keletkezne. Hidd el, jobb a konfliktusok elébe menni, mint később megpróbálni kezelni őket.

Forrás Life.hu