Ezt a tetőt nem fogja elvinni a szél!

A biztosítók 2023. augusztus eleji, mindössze egyhetes viharok után 4,5 milliárd forintos rekordkárral számoltak, amelynek egy része minden bizonnyal tetőszerkezeti kár volt. Mit tehet, ha építkezik vagy tetőfelújítást tervez, és nem szeretné, hogy elvigye a szél a háztetőt?

 

A világszerte szokatlan és egyre szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok az elmúlt években Magyarországot sem kímélték. Tavaly az úgynevezett viharszezon négy hónapjában – május és augusztus között – mintegy 63 ezer káreseményre összesen 7,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók, 2018-ban pedig alig 3,2 milliárd forintot. Persze az átlagosnál többe is kerülhet a családi házak tulajdonosainak egy átlagos tetőkár, főleg biztosítás nélkül. Ha nem akar csatlakozni a jelentős károkat elszenvedők egyre növekvő számához, mindenképpen tartós, stabil és erős tetőfedő anyagot – például betont – válasszon!

 

Mi határozza meg, hogy egy tető ellenáll-e a viharnak?

A havazás ugyan alábbhagy, de a meglepő méretű és intenzitású heves záporok és jégesők próbára teszik az otthonokat, és nem kímélik a lakástulajdonosok pénztárcáját.

 

Mit tehet ez ellen, ha építkezést vagy felújítást tervez?

Ha a viharbiztonságról van szó, nem nehéz belátni, hogy a nehezebb tetőfedő anyagokat, például a betoncserepeket nehezebb megmozdítani egy viharban. Természetesen ez csak akkor igaz, ha a tető jól megépített. Nem a tetőfedő anyag súlya van a legnagyobb hatással a tetőszerkezetre, hanem a szél ereje.

A beton tetőfedés súlya átlagosan 45 kg/m² terhelést ró a tetőszerkezetre, miközben a tetőnek gyakran akár 100 kg/m² szélnyomást is el kell viselnie. Tehát elég nagy gondot jelentene, ha egy újonnan épített házon a beton tetőcserép súlya problémát okozna – az építésznek úgy kell méreteznie a tartószerkezetet, hogy az ne okozzon problémát.

 

Felújítás esetén természetesen más a helyzet. De ha a beton szóba sem jöhet, akkor lehet, hogy a kerámiával sem érdemes próbálkozni, hiszen a kerámia tetőfedés nehezebb lehet, mint a beton.

Hogy ez hogy lehet? A tető hajlásszögétől és a fedés típusától függ. A beton tetőcseréphez – a hajlásszögtől függően – átlagosan 10 cserépre van szükség négyzetméterenként, míg egyes cserépfajtákhoz, például a kisebb méretű simacseréphez akár 25 cserép is szükséges lehet. 

 

A betontetők erős anyagúak és tartós kivitelűek

A beton tetőcserép rendkívül tartós. Ez azt jelenti, hogy nem károsítja például a jégeső, ahogyan az más anyagból készült tetők esetében előfordulhat. A nedvesség azonban, amely erős szélben a rosszul megépített tetőcserepek alá kerül, károsíthatja az egész szerkezetet, sőt az épület minőségét is. Tehát nemcsak az anyag és a gyártási technika, hanem a tető egyes részeinek kialakítása és a szakszerű kivitelezés is döntő lehet, ha viharálló tetőt szeretne a feje fölé.

 

Ez pedig a kivitelezéssel kezdődik. Az épület tömege, alakja és a tető hajlásszöge határozza meg a tető szélállóságát, valamint az egyes területeken fellépő hatásokat.

A Leier termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!