Falazás, kiegyenlítés, vakolás

Hogyan lehet kiegyenlíteni a falakat?

Az építkezések minőségi kivitelezést igényelnek, és az egyik legfontosabb részlet a falak, ezért ma elmagyarázzuk az optimális falelegyengetés helyes folyamatát. A csempézés vagy festék felhordása előtt egy sima réteget kell felvinni, hogy lehetővé tegye bármilyen típusú burkolat tapadását. A falsimítás az egyik legfontosabb szakasz a befejezés előtt, és ennek köszönhetően a falak csökkentik szabálytalanságukat, valamint növelik az ingatlan értékét.

Mielőtt elmagyaráznánk, hogyan lehet a falakat síkba hozni, szeretnénk rámutatni, hogy különböző típusú síkba hozások léteznek, amelyeket alkalmazhat az egyes területeknél. 

 

A falak kiegyenlítésének típusai

Építőipari szakemberként beavatom a falak kiegyenlítésének különböző lehetőségeibe, figyelembe véve az alkalmazható anyagokat. Az alábbiakban sorra veszem azokat a tulajdonságokat is, melyek fontosak lehetnek a fal kiegyenlítése során az egyes helyiségekben.

  • Vízállóság

Küzdelem a nedvességgel olyan területeken, mint a fürdőszobák vagy az úszómedencék. 

  • Nagyobb tartósság biztosítása
  • Alacsonyabb költségek

 

Habarcs.

Számos olyan anyag létezik, amelyet habarccsal kombinálnak, azzal a céllal, hogy különböző tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Végül azonban a keveréktől függetlenül egységes és szilárd anyagot kapunk. 

Gipsz.

Ez az anyag helyettesíti a habarcsot, és csökkenti a területek nedvességtartalmát, valamint tűzálló, miközben rendezett kivitelezést biztosít.

Gipszlemezek.

Ebben az esetben gipszformákról beszélhetünk, amelyeket a területre helyeznek, és gipszbevonatot kapnak a falak, azzal a céllal, hogy csökkentsék az egyenetlenségeket és a költségeket.

Vakolás.

Egyesíti a homok és a cement tulajdonságait, tartós, egységes és ellenálló felületet kínálva.

Festés.

Ez utóbbi a legkevésbé ajánlott, mert csak elfedi a terület egyenetlenségeit, de nem nyújt védelmet, és csak elrejti a problémát.

 

Ugyanakkor a falak kiegyenlítésének különböző módjai vannak, és ezeket különösen a költségvetés, az idő és az erőforrások figyelembevételével kell kiválasztani.

Mechanikus kiegyenlítés.

Gépekkel hajtják végre, és nagyobb beruházással jár. Az eszköznek köszönhetően azonban gyors és erőforrás-kímélő szintezést garantál.

 Kézi szintezés.

Természetesen ez egy hagyományosabb technika, amely az építőmunkás szakértelmét tükrözi, és bár szerszámok is kísérhetik, a végeredmény az építő tudására, tapasztalatára és a berendezések kezelésében való jártasságára támaszkodik.

 

Útmutató a falak kiegyenlítéséhez

Most, hogy ismeri a falak kiegyenlítésének típusait, lépésről lépésre bemutatjuk a leghatékonyabb módszert:

  1. Távolítson el mindenféle szennyeződést a felületről, és győződjön meg arról, hogy nincsenek többek között festékmaradványok, por, szennyeződések, zsiradékok.
  2. Készítse el a habarcsot a termék utasításait követve, és keverje addig, amíg a paszta homogén textúrát nem kap.
  3. Vigye fel a habarcsot a falakra egy simítóval, elkerülve az üres helyeket vagy a feleslegeket, és törekedjen a tiszta és szabályos felhordásra. 
  4. Ebben a lépésben a falakra felvitt habarcsot ki kell egyengetni és alulról felfelé el kell simítani, azzal a céllal, hogy esztétikus és csiszolt falsimítás valósuljon meg. 
  5. Ezt követően a habarcsnak meg kell szilárdulnia, ezért legalább 1 napot várni kell, mielőtt egy másik anyagot vagy felületkezelést felhordanánk. 

 

Az Aplanado CEMIX-et egy kiváló minőségű habarcs, amely kijavítja és befedi a falakat. Ugyanakkor olyan előnyöket kínál, mint az akár 50%-kal csökkentett kikeményedési idő és a sima fehér felület.