Fénycső, fénycsapda, fényalagút? Nem! VELUX fénycsatorna!

Fénycső, fénycsapda, fényalagút? Nem! VELUX fénycsatorna!

A megszokott nyílászárók és mesterséges világítást nyújtó eszközök mellett a fényviszonyok tervezéséhez ma már olyan épületelemek is választhatók, mint a fénycsatorna. A VELUX fénycsatornákat úgy tervezték, hogy képesek legyenek bevezetni a fényt a magas- vagy lapostetőn át az épület homlokzattal nem határos helyiségeibe.

Családi házak esetén elsősorban a másodlagos funkciójú előszobák, folyosók, gardróbok, fürdőszobák, lépcsőházak a fénycsatorna ideális alkalmazási helyszínei. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek esetén a homlokzati ablakok vagy ajtók mellett is tökéletes kiegészítő fényforrások, hiszen a nagy alapterületű és legfőképpen nagy mélységű terekben pontszerűen elhelyezve gondoskodnak a sötét zugok megvilágításáról.

A fénycsatornával kiküszöbölhető a példaként említett terek szürke, mesterséges jellege. A természetes fény kivételes lehetőséget nyújt, hiszen olyan élettel tölti meg a ház helyiségeit, amire egy lámpa nem képes. Hatékonyságát bizonyítja, hogy akár tizenháromszor több fényt biztosít, mint egy izzó. A belső búra diszkréten simul a mennyezetbe, megjelenésében olyan, mint egy mennyezeti lámpa. Az „Egde Glow” hatást nyújtó búra egyedülálló, természetesebb és dinamikusan változó fényhatást nyújt a nap járásának megfelelően. Családi házakban nem elhanyagolható további előnye, hogy a fénycsatornába ZTL lámpa is beszerelhető az éjszakai órákban szükséges villanyvilágításhoz.

Fénycsatorna nélkül Fénycsatornával

A kétrétegű, akril hőszigetelő búrával ellátott fénycsatorna magastetőbe beépítve U=2,5 W/m2K, lapostetőben alkalmazva U=2,6 W/m2K hőszigetelő értékkel bír (ez az érték a cső anyagától és hosszától függően változik).

A VELUX fénycsatornák kétféle csőmegoldással kaphatók: flexibilis és a merev falú csövekkel. A flexibilis változat drótspirálra erősített, alukasírozott tükörfólia. A merev csövek pedig tükör bevonatos alumínium lemezekből készülnek.

Alapesetben mindig a merevcsöves fénycsatorna a legjobb választás. Egyrészt azért, mert a magas fényreflexiós bevonatú csövön át szinte a teljes fénymennyiség bejut a beltérbe, a tetőn megjelenő tetősíkablakhoz hasonló üvegezett külső egységre érkező napfénynek csak 2%-a vész el a tükröződéseknél. Másrészt azért, mert kiegészítő toldócsövekkel a fénycsatorna hossza 600 cm-ig bővíthető, így a legtöbb tetőforma és tetőmagasság esetén használható. Ráadásul nem csak magastetőhöz, hanem lapostetőhöz is elérhető. A merev csöveket könnyű súlyuknak köszönhetően általában nem szükséges felfüggeszteni, vagy merevíteni, megtartják saját magukat.

A fény terjedése szempontjából az az ideális, ha a fényt továbbító cső a lehető legkevesebbszer törik meg, érdemes a két pontot – a kültéri egységet és a mennyezetbe beépülő fényszóró búrát – összekötő legrövidebb útra törekedni.

A VELUX fénycsatorna beépítése egyszerű és kényelmes, a tetőről kívülről elvégezhető és semmilyen szerkezeti módosítást nem igényel. Tájolás szempontjából a D, a DK és a DNY tetőszakaszok a legideálisabbak, mivel itt a nap közvetlenül belesüt a fénycsatornába. A fénycsatorna kültéri egységét 15-60˚ közötti hajlásszögű tetőbe lehet beépíteni. Minden esetben a tetőfedő anyag típusának megfelelő kültéri egységgel lehet a vízzáró csatlakozást biztosítani. Kritikus pont a tetőfedő anyaggal történő csatlakozás. Amit szem előtt kell tartani, hogy legyen megfelelő átfedés a tetőfedő anyag és a kültéri egység burkolókerete között, másrészt legyen megfelelő hely a szabad vízelvezetéshez.

A párafékezést a fénycsatornák esetében több oldalról is célszerű megvizsgálni. Az egyik a mennyezetbe épülő fényszóró búra csatlakoztatása a szerkezet rétegrendjéhez, köztük a párafékező réteghez. A másik a rendszer zártsága.

Beltéri fényszóró búra csatlakozása – könnyűszerkezet esetén: a búrát a rögzítő elemekkel kell csatlakoztatni a gipszkartonhoz. A párafékező fóliaréteget ragasztással kell csatlakoztatni a búrához. A csatlakozás során a fóliát a csőhöz is hozzá kell ragasztani. Ezen csatlakozások hiánya esetén a téli időszakban feláramló meleg és páradús levegőből a víz biztosan kicsapódik, és ennek következtében károsítja a mennyezet szerkezetét, de a búra belsejébe is bevezeti a vizet.

Beltéri fényszóró búra csatlakozása – betonfödém és függesztett álmennyezet esetén: ebben az esetben a fóliát a födém felső síkjához kell csatlakoztatni. A fólia és a cső közötti részt pedig szigeteléssel kell kitölteni.

Beltéri fényszóró búra csatlakozása – betonfödém esetén, ha nincs álmennyezet: a könnyűszerkezethez hasonló módon érdemes kialakítani a kirekesztést. Ilyenkor lehetőség van a gyári rögzítő elemekkel történő csatlakoztatásra, a párafékező réteg és a szigetelés megfelelő elhelyezéséhez.

A 0-15˚ hajlásszögű lapostetőbe építhető fénycsatornák külön lábazati egységgel rendelkeznek. Egyenes rétegrendű, nem járható lapostetőre, és fordított rétegrendű járható tetőkre egyaránt beépíthetők. A kültéri egység a tető kialakítástól függően gyári tokmagasítókkal vagy toktoldó elemekkel vagy alépítmény kialakításával emelhető ki. A lábazati elemet a födémáttörés fölé kell helyezni és dűbelekkel kell rögzíteni.

A VELUX TWR merev csöves fénycsatorna 37×37 cm méretben 8%-kal kedvezőbb áron, 107.328 Ft helyett 98.500 Ft-os áron érhető el*.

*A csökkentett bruttó ajánlott fogyasztói ár 2019. április 3-ától érvényes

Nézze meg a fénycsatorna működését!

Tisztelt Vásárlónk!

Nézze át a katalógust, s kérjen árajánlatot vagy jöjjön el hozzánk üzleteinkbe vagy telephelyeinkre!