Festékek beltérre és kültérre

Beltéri és kültéri festékek közötti különbségek

Mivel a két típus különböző használatra és igénybevételre lett tervezve, természetesen az összetevőkben is jelentős különbségek vannak. Gondoljunk bele, mennyi különböző behatás érheti házunk külsejét. Különböző halmazállapotú csapadékok, tűző napsütés, és még sok más romboló hatás éri, ezért egy kültéri falfestéknek másfajta pigment és kötőanyag összetétellel kell rendelkeznie, mint beltéri társának, hogy jobban ellenálljon az időjárási viszontagságoknak, és ez által elkerülhető legyen a korai kifakulás és a repedezés. A kültéri falfestéknél a legfontosabb szempont az időtállóság, a megfelelő víztaszító tulajdonság, az optimális páraáteresztő és száradó képesség.

Téves elgondolás az, hogy jobb eredményt érhetünk el, ha a házban belülről is kültéri festéket alkalmazunk. Itt a legnagyobb veszélyforrást a szerves vegyületek kipárolgása jelenti, mely a kültéri falfestékeknél általában magasabb szintű, így a beltéri használat akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat. Természetesen léteznek olyan univerzális festékek is, amelyek kül- és beltéren egyaránt használhatóak. A lényeg, hogy minden esetben olvassuk el a dobozon található felhasználási javaslatot, és annak megfelelően járjunk el az alkalmazás során.

 

Beltéri falfesték típusok

Meszes bázisú beltéri falfesték

Régóta létező típusról van szó, fő alapanyaga az oltott mész. Kiválóan alkalmas beltéri használatra, vízgőzáteresztő tulajdonsága miatt akár nedves helyiségekben – például fürdőszobában – is remekül alkalmazható, és fertőtlenítő hatással bír. A tiszta mészfesték hátránya, hogy igazán élénk színek nem hozhatóak létre, a színezőpasztával való kikeverés inkább pasztell árnyalatok elkészítésére alkalmas, továbbá a diszperziós falfestékkel szemben ez az anyag hajlamosabb a repedezésre is.

Diszperziós beltéri falfesték

Könnyű felhordhatóságuk, kiváló fedőképességük és számos előnyös tulajdonságuk miatt ez a leggyakrabban vásárolt beltéri falfesték típus Magyarországon. Szinte bármilyen falfelületre felvihető, viszont a hatékonyság és a tartósság érdekében alapos előkészítés szükséges. A diszperziós beltéri falfesték számos változatban kapható a piacon: matt és selyemfényű, mosható, sőt, még illatosított típus is beszerezhető.

Latex beltéri falfesték

Ez a típus a diszperziós beltéri falfestékből alakult ki, a kötőanyag módosításával. Kiválóan alkalmas a nagyobb igénybevételű helyiségekbe, mint például a konyha vagy az előszoba. Gyorsan szárad és erősen ellenálló bevonatot képez a mosással és dörzsöléssel szemben. Hátránya a gyengébb szellőző képessége. Ha egyszer át szeretnénk festeni a falat, a teljes felületet le kell kaparni, és azután újrafesteni.

 

Kültéri falfesték típusok

Meszes bázisú kültéri falfesték

A klasszikus, meszes bázisú homlokzatfesték felhordása roppant egyszerű, használata rendkívül környezetbarát, valamint jó fedő- és víztaszító képességgel bír. Ugyanakkor a nedvességet nehezen engedi át, és ez a típus bírja a legkevésbé az erős fizikai igénybevételt. Csak korlátozott mértékben színezhető.

Szilikát alapú kültéri falfesték

A szilikát alapú kültéri falfestékek az utóbbiaknál sokkal ellenállóbbak, fedőképességük rendkívül tartós. Hátránya, hogy ha a már felvitt festéken sérülés keletkezik, az csak nehezen javítható.

Szilikon bázisú kültéri falfesték

A szilikon bázisú, vizes alapú (diszperziós) homlokzatfestékek kiváló tulajdonságokkal bírnak. Az ilyen festékek környezetbarát tulajdonságokkal bírnak, kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, moshatók, sőt, akár dörzsölhetők is. Hátrányuk, hogy magasabb árkategóriát képviselnek, mint a fentebb említett két kültéri falfesték típus.