Faszerkezeti vasalatok és kötőelemek

Napjaink faszerkezeteivel szemben támasztott számos elvárás létezik, mint például a tartószerkezeti funkció, az esztétika, és az egyszerű kivitelezhetőség az alkalmazott faipari kötőelemekre is kihatással vannak.

Ezeknek a faszerkezeti kötőelemeknek, faipari vasalatoknak egyrészt biztosítaniuk kell a faszerkezeti elemek kapcsolatát, ugyanakkor könnyen, és gyorsan szerelhetőnek, az igényeknek megfelelve gyakran láthatatlannak, diszkrét megjelenésűnek kell lenniük. A gyártók számára ez nem megoldhatatlan probléma, hiszen a legkülönfélébb megoldásokat kínálják a fa tartószerkezetek kötéseinek kialakítására és rögzítésére.

 

Faszerkezeti rögzítő elemek – vasalat típusok

A modern, formatervezett faszerkezeti kötőelemek 1,5-4,0 mm vastag horganyzott acéllemezből készülnek, amelyek használatával a hagyományos ácskötéseket helyettesíthetjük, a fakapcsolatokat egyszerűsíthetjük, és egyben statikailag könnyebben méretezhetővé tesszük. A horganyzott acélelemek fokozottan ellenállnak az időjárási körülményeknek, speciális igénybevétel esetére pedig elérhetőek a rozsdamentes anyagból készültek is.

A faösszekötő elemek használatának egyik nagy előnye, hogy a faanyag keresztmetszetétől már nem függ az összekapcsolás erőssége. Kisebb méretű faszelvényekkel is kivitelezhetővé válik ugyanaz a munka. A rendszer a kisebb terheket viselő faszerkezetektől (pl. lépcsők, korlátok stb.) a nagy terhelést igénylő szerkezeti egységekig (pl. tetőszerkezetek, csarnokok, födémrendszerek stb.) a faépítészet számos területén alkalmazható. A felhasználási területük szinte korlátlan.

Szeglemezes tetők, hagyományos ácsolt faszerkezetek, tetőtér beépítések, térelválasztók, válaszfalak, faházak, mezőgazdasági-, és ipari tárolók, ólak, kerti építmények, magaslesek, polcok, ládák stb. építése egyszerűsödik le ezen rögzítőelemek használatával.

A felvázolt felhasználási lehetőségek széles köre, az összességében kedvező ár, a lerövidülő kivitelezési időtartam, arra sarkall, hogy különböző hasznos és dekoratív szerkezeti csomópontot hozzunk létre ezzel a módszerrel.

A formatervezett faipari kötőelemek rendkívül megbízhatóak, jól méretezhető kötést biztosítanak. A beépítésük nem igényel speciális szerszámokat sem.

További pozitívum, hogy sok rögzítőelem előre szerelhető, így a helyszínre az előre szabott, és leszállított faszerkezeti elemeket egyszerűen csak egymásba kell csúsztatni. A rendszerek mobilizálhatóak. Arra is lehetőség van, hogy a már összeszerelt szerkezeteket a későbbiekben szükség esetén szétszedjék. A rendszer elemei között nagy számban találhatóak rejtett, süllyesztett kivitelűek. Így a faszerkezeti kötőelemek előnyösen alkalmazhatóak látszó fa-, és födémszerkezeteknél is.

 

Néhány rögzítőelem típus a választékból

 

Faszerkezeti vasalat – Erősített egyenlő szárú sarokösszekötő elem

Többféle méretben is kapható az erősített szárú sarokösszekötő elem. Elsősorban derékszögű, és irányukban is 90 fokos szöget bezáró fagerendák egymáshoz rögzítésére szolgál.

 

Faszerkezeti vasalat – Sarokrögzítő betonhoz

Ezt a rögzítő elemet beton-acéllemez összekötő néven is megtalálhatjuk. Többféle méretben elérhető, és a faelemek rögzítését lehet vele megoldani betonfelületekhez.

 

Faszerkezeti vasalat – L-alakú összekötő elem

Erős kapcsolat a 90 fokos elemtoldásokhoz, többféle méretben, amelyet a feladathoz optimalizálva választhatunk ki.