Építőipari ragasztók és tömítőanyagok

Az építőiparban szoktak azzal viccelődni, hogy kétféle anyagra van szükségünk ahhoz, hogy mindent meg tudjunk javítani. Az egyik egy kenőanyag, a másik pedig egy rögzítőanyag. Természetesen a való életben a helyzet ennél sokkal bonyolultabb, és a felmerülő feladatok sokszor speciális megoldásokat igényelnek. Az viszont biztos, hogy az építőipari segédanyagok fejlesztői igyekeznek minél szélesebb körben használható anyagokat kitalálni és a gyártók a fogyasztói igényekhez alkalmazkodva kínálják megoldásaikat például a ragasztásra és a hézagkitöltésre.

Ragasztóhabarcs kerámia burkolólapokhoz

A legjobb választás a flexibilis ragasztóhabarcs, amely típus képes arra, hogy a kültéri burkolatokat érő hirtelen hőmérséklet változásokat, az úgynevezett hősokk által okozott feszültségeket kompenzálja. Rugalmas, jó deformálódó képességgel rendelkezik és magas fokú tapadó- és szakítószilárdsági értékei vannak.

A mai hőmérsékleti viszonyok mellett már gyakran előfordulhat, hogy hősokk ér egy nagyobb burkolt felületet. Nyáron a burkolatot tűzi a nap, amely ennek hatására – a színétől függően – akár a 40-50 fokot is elérheti. Ha pedig megérkezik a percek alatt kialakuló nyári zápor, amely a burkolatot pillanatok alatt lehűti akár több tíz fokkal is, hirtelen lehűlni kényszerülnek a burkolólapok is. Ebben a folyamatban a hirtelen hőmérséklet változás hatására mind a burkolat, mind az alatta lévő ragasztó, valamint az aljzatbeton elmozdul. Hidegben összehúzódik, melegben pedig tágul.

A probléma az, hogy a burkolat és a ragasztó, valamint az aljzatbeton elmozdulása lényegesen eltér egymástól. Az ún. hőtágulási együtthatójuk különbözik jelentősen. Emiatt a burkolat+ragasztó+aljzat szerkezetben feszültségek keletkeznek,
amelyet a ragasztónak a burkolat felválása nélkül el kell tudnia viselni. Ezt egy egyszerű fagyálló ragasztó, főleg nagy formátumú (20×20 cm-nél nagyobb) és esetleg még sötét árnyalatú lapok esetében nem tudja. Ilyenkor szükséges flexibilis ragasztóhabarcsot alkalmazni.

Hézagkitöltés és ragasztás egyféle anyaggal

Általában minden olyan otthonban, ahol a tulajdonos nem fél kisebb javításokat, rögzítéseket elvégezni, találhatunk legalább egy festhető akril tömítőt, egy építési ragasztót és egy szilikon hézagkitöltőt. Van olyan megoldás, amely egymagában helyettesíteni tudja mindhárom fent megemlített termékkategóriát és funkciót.

A poliuretán termékekkel összehasonlítva a MAPEFLEX MS 45-öt könnyebb kinyomni és elsimítani, szélesebb hőmérséklet tartományban használható, és még különösen nedves környezetben sem hólyagosodik fel. Előnyös tulajdonsága az is, hogy UV sugárzással szemben ellenállóbb, gyorsabban kikeményedik és hosszabb élettartamú.

Felhasználási területek:

Rugalmas hézagkitöltő-anyagként a leggyakoribb felhasználási területei:

  • hagyományos homlokzat hézagok
  • akár nehéz gépjármű forgalomnak kitett lakossági és ipari padlók mozgási hézagok
  • ablak és ajtó beépítések, repedések és hasadások, festhető dilatációk, bádogtetők és fémszerkezetek illesztési hézagai

Előnyök:

  • nem tartalmaz oldószereket, nagyon alacsony illékony szerves anyag kibocsátású
  • felhasználásra kész, műanyag kartusban elérhető, amely hagyományos kinyomó pisztolyba illeszthető, felvitele a szilikon alapú rugalmas hézagkitöltőkkel megegyező, már megszokott módon történik