Födém hőszigetelés

A hőszigetelésre mindig érdemes odafigyelnünk, hiszen merőben befolyásolja hétköznapjainkat is az, hogy otthonunk milyen szigeteléssel rendelkezik. Egy megfelelő szigetelés kevesebb energiaveszteséghez vezet, valamint az anyagiakat, vagyis a fűtésszámlát is javában csökkenti. A födémen keresztül távozik a legtöbb energia, ennek a legtöbb esetben az is az oka, hogy a födém és a tető nem kerül megfelelően szigetelésre, vagy egyáltalán nem szigetelik le. Fontos tudni, hogy a meleg felfelé száll, ezért is a tetőn keresztül távozik a legtöbb hő. A födém hőszigetelésének természetesen nem csak a téli nagy hidegben vehetjük hasznát, hanem a hosszan tartó nyári kánikulában is, hiszen a felforrósodott cserepek fűtik a padlásteret, ahonnan ebből fakadóan, az alsóbb terekbe is átáramlik a meleg, ezzel még nagyobb hőséget okozva otthonunkba. Amennyiben még nem rendelkezik tető, födém hőszigeteléssel se aggódjon, hiszen utólag is számtalan lehetőség van ennek könnyed orvoslására.

 

Üveggyapot

 

Az üveggyapot kiváló hő és hangszigetelő, valamint jó a páraáteresztő képessége is. Hézagmentesen tölti ki a teret, nem éghető, valamint a rovaroknak és rágcsálóknak is képes ellenállni. Kettő csoportra oszthatjuk, sorolhatjuk az üveggyapotot. Az elsőbe sorolhatjuk az olyan üveggyapotokat, amiknek kisebb a testsűrűsége, ezeket leginkább födémek és padlásterek hőszigetelésére használjak. A második csoportba pedig azok az üveggyapotok tartoznak, amiknek testsűrűsége nagy, ezeket leginkább tetőterek beépítésénél használják. Formájukat tekintve mindkettő megtalálható tekercses és táblás változatban is. Az üveggyapot ellenáll a penészedésnek is. Felhelyezése és használata előtt érdemes elolvasni a biztonsági előírásokat, ezzel is csökkentve az átmeneti kellemetlenségeket, ugyanis behelyezésénél előidézhet rövid időre szem és légzési rendszer irritációt.

 

Energia szabályozás

 

Egy fal külső és belső oldalán egyáltalán nem ugyanannyi a hőmérséklet. A hőátbocsátás pedig folyamatosan jelen van. Házunk, lakásunk építése, kialakításakor ezért is fontos, hogy nagy figyelmet szenteljünk a megfelelő hőszigetelésre. A cél mindenképpen az, hogy a falakon keresztül minél kevesebb hő távozzon. Természetesen a falakon kívül máshol is könnyedén távozhat a hő, így érdemes odafigyelni a nyílászárók, a homlokzat és az aljzat megfelelő állapotára is.