Fuga tisztítása a házban

A fugát érdemes bizonyos időközönként megtisztítani egyrészt esztétikai, másrészt pedig a baktériumok és gombás fertőzések érdekében is.

 

Gombafertőzések megelőzése

A fugákban gyakran beülhet a penész, különösen a fürdőszobákban a páradús levegő miatt. Ha közvetlenül zuhanyzás után a zuhanyzóban maradt vizet egy lehúzó segítségével eltávolítja, és zuhanyozás vagy fürdés után tíz percig szellőzteti a helyiséget, azzal némileg megakadályozhatja, hogy a nedvesség olyan mértékben behatoljon a fugába, hogy penészesedni kezdjen. Ugyanakkor egy amúgy is párás lakásban, ez sem elegendő.

Ha a fugában mégis gombásodásra utaló jeleket lát, azt speciális tisztítószerekkel megbízhatóan el lehet távolítani.

 

A fuga tisztán tartása

A csempék közötti öregedő, szennyezett fuga könnyen megtisztítható és felfrissíthető egy speciális fugázókefével. A víz és a sütőpor keveréke hatékony tisztítószer lehet a közök újjá varázsolásához. Alternatív megoldásként gőztisztítót is használhat.

 

Szakértői tipp

A fugázó tömítőanyagok víz- és szennyeződéstaszítóak, ezáltal csökkentik a szükséges tisztítás mennyiségét. Ugyanakkor pár évente érdemes felfrissíteni a fugát és megfelelő tisztítószert alkalmazni a csillogó hatás elérése érdekében.