A Leier Durisol magaságyások a teraszok és kertek divatos kiegészítői

A Leier Durisol magaságyásai környezetbarát anyagokból készültek, és tökéletes választás a növények termesztéséhez kis, szűk helyeken vagy ahol nincs természetes talaj.

Az emelt ágyásokban való termesztés külföldön népszerű módszernek bizonyul, és a mozgáskorlátozottak számára is szórakoztatóvá teszik a kertészkedést. A Leier Durisol magaságyás az egyik leginnovatívabb kertészeti megoldás a piacon.

Sokan szeretnének olyan helyen élni, ahol a kert végében hatalmas virágágyások és fűszernövénykertek vannak, felölelve az évszakok örök körforgását. De életük nagy részét bérházakban töltötték, ahol nem volt lehetőségük arra, hogy ezeket az álmokat valóra váltsák. Nyugat-Európában és most már a közeli Ausztriában is elterjedtek a magaságyások, amelyek kis helyen is használhatók, még olyan környezetben is, ahol egyébként lehetetlen lenne növényeket termeszteni. Az elemekből összeállított magaságyás már helyben is kapható, és minden olyan követelménynek megfelel, amit elvárhat egy olyan terméktől, amelyet szívesen elhelyezne lakókörnyezetében.

 

Fagyálló és könnyű

A Leier Durisol magaságyások környezetbarát Durisolból, hígított betonnal átitatott, ásványi anyagokkal dúsított faforgácsból készülnek. Ez a természetes alapú építőanyag páraáteresztő, fagy- és tűzálló, önelvezető, 100%-ban újrahasznosítható alapanyag és hulladék felhasználásával készült, valamint könnyű is.

A teraszok és kertek nélkülözhetetlen kiegészítője lehet azok számára, akik szabadidejüket kertészkedéssel, ültetéssel, gyümölcs- és zöldségtermesztéssel töltik. Összeállításához ráadásul nem kell előképzettség: bármilyen formát könnyedén elkészíthet magának, akár segítség nélkül is. Mivel a szögek horgonyzott acélból készültek, nem kell aggódnia a magaságyás rozsdásodása miatt.

 

Ezt ajánlja a Kertépítők Szövetsége is.

A szakértők szerint az emelt ágyások számos előnye közül az egyik – és éppen ezért minden környezetbe ajánlott, kortól és nemtől függetlenül. Nem véletlen, hogy a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) a Leier Durisol magaságyásokat ajánlja a kertészkedőknek, hiszen így egyszerűen, professzionális módszerrel szépíthetjük és gazdagíthatjuk a kertet.

Műszaki előnyeit tekintve nincs szükség további szigetelés vagy fólia beszerzésére, nem indokol alépítményt vagy alapozást a munka megkezdése előtt. Még azt is mi dönthetjük el, hogy milyen színelemeket szeretnénk látni a teraszunkon vagy a kertünkben, valamint a formát, miközben kedvenc virágaink, gyümölcs- és zöldségnövényeink levelei beleolvadnak. A környezetbarát technológia is fontos, hiszen ha élelmiszert termesztünk, fontos, hogy a zöldségek vagy gyümölcsök szennyeződésmentesek legyenek. A Durisol magaságyásban csak természetes anyagokat használnak, például műanyagot nem.

 

Nincs többé fájó csípő és térd

Aki valaha is megtapasztalta, hogy görnyedt háttal és derékban görnyedve termeszt, gazol, emlékezhet rá, milyen érzés másnap fájó végtagokkal ébredni. Egy magasított ágyással ez elképzelhetetlen, mert nem kell kényszerhelyzetben kertészkednie. Nem kell guggolnia, térdelnie vagy görnyednie, mivel a növényeket olyan magasságban ülteti el, hogy az egész teste számára kényelmes legyen a gondozásuk. Így még egy fogyatékkal élő személy is gondolhat a növénytermesztésre – ami a hagyományos kertészeti megoldásokkal lehetetlen feladat számukra. Nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy a háziállatok kárt tesznek a kerti növényeinkben.

Ráadásul ideális környezetben a palánták viszonylag rövid időn belül virágot vagy gyümölcsöt teremhetnek. Az altalajba érdemes rosszul bomló anyagokat lerakni, amelyek szén-monoxidot bocsátanak ki. A bomlási folyamat hőt termel, ami felmelegíti a gyökerek alatti talajt, így a magok gyorsabban csíráznak.

 

Gondolkodjon öt rétegben!

A vastagabb, lassan korhadó faágakat kb. 20 cm vastagon fektesse az aljára, a lehető legtöbbet levágva és a földhöz közel letaposva.  A tetejére kerülhet a gyorsabban rothadó kerti hulladék: szalma, gyom, nád, széna és mindet, amit ősszel vagy tavasszal gyomlált.

Ha teraszon szeretne magaságyást építeni, a hozzávalókat bármelyik barkácsáruházból, kertészeti központból vagy egy közeli patak- vagy erdőszegélyből beszerezheti. A harmadik réteg legyen gyepszőnyeg vagy fűnyesedék, esetleg fakéreg, a tetejére pedig kerti föld kerüljön. A fenyőkéreg azért is kiváló megoldás, mert megtartja a nedvességet az alatta lévő rétegből, megakadályozza a gyomosodást, és tápanyagot biztosít a növények számára.

A negyedik réteghez olyan komposztra van szükség, amely készen áll a termesztésre: házi és vásárolt komposzt is megteszi. A legfelső rétegnek termőtalajból kell állnia. Ezt keverheti virágfölddel és egy kis fás-tölgyes, szerves humusszal. Fontos, hogy morzsalékos és tápanyagokban gazdag legyen a növények számára. Ezt a folyamatot csak egyszer kell elvégeznie, és azt is figyelembe kell vennie, hogy a talajszint az első hetekben kissé süllyedni fog, de ezt könnyen orvosolhatja a felső réteg feltöltésével.

 

A Durisol ellenáll a penésznek is

A jól megtervezett környezetben a család és a barátok felejthetetlen összejöveteleket tarthatnak egy jó bor mellett. Fontos azonban, hogy ezt az idillt ne zavarják meg: a penészes környezet vagy a romlott bor könnyen tönkreteheti a pihenéssel töltött órákat. A Leier Durisol bortároló rendszer, a 100 százalékban környezetbarát anyagokból készült univerzális bortároló rendszer ennek ellenszere.

A Durisolt nemcsak magaságyakhoz és hangszigeteléshez használják, hanem bortárolásra is. A már ismertetett előnyök mellett a mineralizált faforgács ellenáll a penésznek és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a tulajdonságok a professzionális bortároláshoz is ideális anyaggá teszik.

Ez azért fontos, mert kedvenc boraink nem megfelelő környezetben történő tárolása károsan hathat a minőségükre. Így bármely helyiségben, ahol bortároló rendszert telepít, biztos lehet benne, hogy a Leier Durisol bortároló megvédi italait az időjárás viszontagságaitól.

Nem mindig lehetséges vagy kivitelezhető az optimális környezetet biztosító borhűtő használata: a Leier módszerével nagyobb mennyiségű palackok is biztonságosan és helytakarékosan tárolhatók, alacsonyabb költségek mellett. Az, hogy a borospincét szakismeretek nélkül bárki megépítheti, tetszés szerint bővíthető, és esztétikusan, autentikus környezetben jól mutat.