Viharálló, tartós tetőcserép

A betoncserép választása otthona tetőfedésére egy életre szóló döntés, akár új építésű, akár felújított otthon esetén. Néhányan megriadnak a betoncseréptől a súlya miatt, de ez tévhiten alapul.

 

A betoncserép tartós, megfizethető és nem elhanyagolható módon környezetbarátok, ezért egyre többen választják őket. Nagy Gergely, a Leier Hungária Kft. betoncserép üzletágának vezetője szerint a „zöld” címke két szempontból is igaz a betonra: – Egyrészt, hogy teljes egészében természetes alapanyagokból – homokból, vízből és cementből – készül, sőt, a színezéshez is természetes vasoxid alapú festéket használunk. Másrészt előállítása egyáltalán nem energiaigényes folyamat, és energiafogyasztása az építőanyagok közül a legalacsonyabb. Nem kell égetni, mint a kerámialapokat, azaz a megszilárduláshoz plusz energiát kell befektetni, de a kötés során felszabaduló hő segíti a folyamatot” – mondja.

 

A Leier 2005 óta gyárt betoncserepeket hajdúszoboszlói üzemében, amely nemrégiben jelentős korszerűsítésen esett át. Ez a telephely bővítése mellett teljes technológiai korszerűsítéssel is járt, így a gyártás ma már a legkorszerűbb robotizált gyártósorokon folyik. A tavaly szeptemberi átadás óta a kapacitás is jelentősen megnőtt. Jelenleg évente 20 millió cserép gördül le a gyártósorokról, ami négyszer több, mint korábban, amikor évi 5 millió cserép készült. Ez azt jelenti, hogy a gyár naponta másfél futballpálya, vagy 30 átlagos családi ház számára elegendő cserepet gyárt.

 

A betoncserép nagyon tartós

Kétségtelen, hogy a beton rendkívül tartós építőanyag, és ez a betoncserép esetében sincs másképp. Többek között ellenáll az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülményeknek, például a szélsőséges viharoknak vagy a jégesőnek. Egy betoncserép nem borul fel egy nyári viharban, mint egy könnyebb kerámiacserép vagy egy divatos járdalap – nem csoda, hogy a Leier 50 év garanciát vállal a cserepekre. A betoncserép esetében legfeljebb némi elszíneződésre számíthat az idő múlásával, de ez orvosolható. Ráadásul a Leier speciális felületkezelési eljárása extra védelmet és megjelenést biztosít cserepeinek.

 

A sima, magasfényű „Lux” bevonat különösen ellenállóvá teszi a csempéket az UV-sugarakkal szemben, így a szennyeződések nehezebben telepednek meg a felületen, és szinte „lecsúsznak”. A betoncserép másik nagy előnye a méret- és formatartósság, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem vetemednek. A méreteket és az illeszkedést még a nagy hőingadozások vagy a hosszan tartó, heves esőzések sem befolyásolják. A vízfelvétel kevesebb mint 2%, szemben a kerámiacserép mintegy 10%-os vízfelvételével. Ez a különbség például nagy hóesés vagy hosszan tartó esőzések idején válik nyilvánvalóvá, amikor a nagyobb vízfelvétel nagyobb terhelést jelent a tetőszerkezetre.

 

A tetőcserép választása anyagilag is kifizetődő, mivel a betoncserepek csaknem negyedével kevesebbe kerülhetnek, mint a kerámiacserepek. 

 

Trendforduló, a barna visszatér

A Leier kétféle betoncserepet gyárt; a hullámos Toscana-t elsősorban felújításokhoz és klasszikus, hagyományos megjelenésű épületek fedésére használják, míg a sima Granite-ot a modern, elegáns, új házakhoz választják.

 

A különbség a színekben is megmutatkozik; a Granite a nagyon divatos, kortárs fekete, sötétbarna és szürke árnyalatokban kapható, míg a Toscana termékcsaládban a klasszikus téglavörös és barna színek is megtalálhatók. Itt egy trendváltás figyelhető meg: a 2010-es évek végétől népszerű fekete és szürke színeket egyre inkább a barna árnyalatai váltják fel, és az egykor divatos „cirmos” mediterrán cserepeket már csak egy szűk réteg keresi.

 

A súly nem minden

Sokan félnek a beton tetőcseréptől a súlya miatt, de ez tévhit, nem a tetőcserép súlya a lényeg. Ha a tető olyan méretű vagy minőségű, hogy nem bírja el a beton tetőcserép súlyát az nagy baj, hiszen akár 100 kg/m2 szélnyomást is el kell viselnie, míg egy beton tetőcserépből készült tetőfedés csak 45 kg/m2 terhelést jelent.. A tetőfedő anyag típusa sem elhanyagolható, hiszen ez is befolyásolja a súlyt és a terhelést. Sokan csak a beton tetőcserepek súlyát veszik figyelembe, de azt nem, hogy a tetőhajlásszögtől függően az átlagos anyagszükséglet négyzetméterenként 10 tetőcserép, míg egyes tetőcseréptípusok esetén akár 25 is lehet. A probléma inkább a régi házak felújításakor, a nem megfelelő méretű és stabilitású tetők esetében jelentkezik, de a tetőszerkezet még ott sem bírja el biztonsággal a kerámia tetőcserépet.