Fürdőszobai szerelvények és kiegészítők

Fürdőszobai szerelvények

A vezetékes vízzel felszerelt fürdőszoba pár évtizeddel ezelőtt sok esetben még a városokban is kuriózumnak számított hazánkban. Nem beszélve a kisebb vidéki településekről, ahol még előfordul olyan, hogy ha van is kiépített fürdőszoba, a vizet azt mondjuk egy fúrt kútból szivattyúzzák, és az folyik a csapokból. Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy az alapvető higiéniánkhoz mostanra hozzátartozik az, hogy az emberek fürdőszobában tisztálkodnak, sőt, sokan akár minden nap fürdenek vagy legalábbis zuhanyoznak.

Egy jól felszerelt fürdőszoba napjainkban már rendelkezik egy (vagy akár dupla) mosdóval, zuhanyzóval és/vagy káddal, amelyek hideg és meleg vízzel egyaránt ellátottak, általában keverőcsappal felszereltek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a külön vezetéken érkező hideg és meleg víz a csapszerelvényen belül egy közös csőbe kerül, ahol az adagolásukat szabályozva beállíthatjuk a kívánt hőfokot és a kiáramlás erősségét is.

 

Csapok, csaptelepek

Hihetetlen választék áll rendelkezésünkre, ha fürdőszobai csaptelepet szeretnénk vásárolni. Érdemes tájékozódni, mielőtt megvesszük az első „szembejövő” példányt, hiszen a választék sokszínűsége nem csak azt jelenti, hogy választhatunk a fénylő króm és a matt bronz között, hanem azt is, hogy az alapvető funkción felül esetleg hozzájuthatunk bizonyos extrákhoz.

Csaptelep típusok

Nem mindegy, hogy hová, milyen típusú csaptelepet szerelünk be. A zuhanyzó, a fürdőkád, a bidé és a mosdó is más-más csaptelep típust igényel. Ha meghatároztuk, hogy milyen csaptelep típust keresünk, máris előrébb jutottunk a választásban. Tartsuk szem előtt, hogy ha a fürdőszobába keresünk csaptelepet, bármilyen típust is választunk, érdemes egy termékcsaládba tartozót vásárolnunk a mosdó csaptelepből és a zuhany-, és /vagy kád csaptelepből egyaránt. Ezzel a döntéssel megőrizzük fürdőszobánk egységes arculatát.

Szerelési módozatok

A csaptelep típus meghatározását követően a következő szempont a csaptelep szerelési módja kell legyen. Létezik álló csaptelep (pl. mosdóra, mosogatótálra szerelhető), fali csaptelep (mosdóhoz és mosogatóhoz is), kádperemre szerelhető csaptelep, valamint akár választhatunk KMT csaptelepekből (extrém hosszú nyakú csaptelep típus a kád és a mosdó felváltva történő töltéséhez) is falit vagy állót egyaránt.

A csaptelepek mérete

A bekötőcsövekhez vásárolhatunk toldalékot, a gyárilag csomagolt bekötőcsőhöz csatlakoztathatót, vagy egyszerűen csak hosszabbat. A csaptelep kifolyócsövét is vegyük szemügyre alaposan, hogy egy kisebb kézmosó esetén elég hosszan nyúljon be a tálba, de mégse nyúljon azon túl. Vásárlás előtt mindenképpen mérjük le a szükséges benyúlási méretet, majd tekintsük meg a választott csaptelep műszaki rajzán a pontos méreteket, és a kettőt hasonlítsuk össze.

A csaptelepek működési módjai

Válasszunk víztakarékos üzemmódban működő csaptelepet. Ezt követően döntsük el, hogy milyen működtetésű legyen az új csaptelepünk. Hagyományos tekerőgombos, egykaros, nyomógombos, vagy újabban akár infra vezérlésű csaptelep.

Csaptelep színek és design

Választhatunk modern vagy hagyományos csaptelep megjelenést. A legelterjedtebb fényes ezüstös króm színűt, bronz, már-már antik hatásút, arany színűt, vagy egyéb, színes kivitelt is, pl. fekete vagy fehér csaptelepet.

 

Zuhanytálcák, zuhanykabinok

Biztosan sokan vannak, akik szeretnek kádban fürdeni és hosszan áztatni magukat a forró vízben, de a zuhanyzás mégiscsak egészségesebb és nem utolsó sorban víztakarékosabb megoldás lehet.

A zuhanytálca az egyik legnagyobb kiterjedésű részegység minden fürdőszobában. Nem mindegy, hogy a fürdőszobánk hosszúkás vagy négyzet alaprajzú és az sem, hogy mivel van burkolva. A modern zuhanytálcák sokszor nem emelkednek ki a padlószintből, amire fel kell lépni, hanem egy szinte láthatatlan lapos tálcával egybeolvadnak az aljzattal. Ebben az esetben zuhanykabin elhelyezésére sincs feltétlenül szükség.

Zuhanytálca típusok

Az akril zuhanytálca mindenképpen ott van a leginkább elterjedt zuhanytálca típusok között. A lemez zuhanytálcához képest valamivel drágább, de mindenképp esztétikusabb, komfortosabb élményt biztosít.

Az ilyen klasszikusnak mondható kivitelekkel szemben létezik még a mély zuhanytálca típusa. Ezt a fürdőszoba burkolat szintjével megegyező magasságba lehet beépíteni. Ezt továbbfejleszthetjük komplett zuhanykabinná, akár egy fix, akár egy mozgatható üvegajtóval lezárva vagy legalábbis kicsit szeparálhatóvá téve.

A lemez és akril kivitelű zuhanytálcák mellett egyre népszerűbb a műmárvány zuhanytálca is. Ezt más néven öntött márvány zuhanytálcának hívjuk. Az ilyen öntött típusok őrölt dolomit és műgyanta keverékéből készülnek. Legfőbb előnyük, hogy időtállóak, jobban bírják a rendszeres igénybevételt. A speciális anyag keverési anyagától függően pedig változatos textúrák és keménységek közül lehet választani. A legtöbb típus eleve úgy készül, hogy kevésbé csúszós, biztonságos felületen lehessen a beépítésükkel zuhanyozni.

Már csak egy trendi zuhanyfüggönyt kell feltennünk a helyére, ha nem becsukható zuhanykabinunk van, és indulhat a pancsolás.