Garázs- és árkádfödémek hőszigetelésének biztonságos megoldása Multipor ásványi hőszigetelő lapokkal

A szakemberek számára már ismert tény, hogy a pórusbeton-gyártás fejlesztéseinek eredményeképpen lehetővé vált hőszigetelő lapok előállítása is, melyek Multipor néven váltak ismertté.

Ahhoz, hogy az Ytong kiváló anyagjellemzőit megtartva hőszigetelő lapot állítsanak elő, tulajdonképpen a pórusok számát kell növelni. Ennek az innovációnak az eredménye a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m3) Multipor. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok az A1 nem éghető építőanyag-osztály hőszigetelő anyagai közé tartoznak, mely lehetővé teszi használatukat számos olyan alkalmazási területen, ahol szükséges „nem éghető” hőszigetelőanyagok alkalmazása. A Multipor lapok a külső, homlokzati felhasználáson túl – ásványi szerkezetüknek és kapilláraktív tulajdonságuknak köszönhetően – belső oldali hőszigetelésként is egyedülálló módon használhatóak külön párazáró réteg beépítése nélkül. Ugyancsak kiváló műszaki megoldást nyújtanak az alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárók, pinceterek hőszigetelésére is.

Alulról hűlő födémek hőszigetelése

A mélygarázsok, pincék, folyosók és nyitott átjárók födémszerkezeteinek hővesztesége jelentős, ezért ezek megfelelő hőszigeteléséről minden esetben gondoskodni kell. A szerkezetek megkívánt hőszigetelő paramétereit az energetikai előírások határozzák meg. A szigetelőanyag kiválasztásánál nem csupán az anyag hőszigetelő tulajdonságára, de egyéb műszaki paramétereire is megjelennek követelmények.

Ilyen például a hőszigetelés tűzállósága, rögzítéstechnikája illetve felületképzése. Mint tudjuk, a hőszigetelés esztétikus kialakítása és annak egyszerű kivitelezése – mely a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt ma kiemelkedő hangsúlyt kap – is fontos szempont. A Multipor hőszigetelés nem éghető, illetve tűz esetén sem bocsát ki mérgező gázokat, nem keletkezik füst, láng hatására nem válnak ki belőle veszélyes anyagok.

Kivitelezés

A Multipor hőszigetelő lapokat Multipor habarccsal, teljes felületen történő ragasztással rögzítik. 150 mm Multipor vastagságig – a technológiai utasítások betartása esetén – nem kell dűbellel rögzíteni a hőszigetelő lapokat. Az alapfelületnek kellő szilárdságúnak, laza részektől és portól mentesnek kell lennie. Az 5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenségeket a hőszigetelés előtt ki kell javítani. A teljes felületű ragasztás biztosítja a lapok kellő szilárdságú tapadását építés közben, a habarcs megszilárdulásáig is, így nem szükséges a hőszigetelő lapok ideiglenes alátámasztása. A ragasztóhabarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére, az alapfelület egyenetlenségtől függően 12-16 mm fogazatú glettvassal hordják fel. Figyelni kell, hogy a csatlakozó élekre ne kerüljön ragasztóhabarcs. A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban történő kb. 2 cm eltolással (a habarcsbordák irányára merőlegesen) kell végleges pozícióba csúsztatni, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, teljes felületű tapadást. A lapok alapfelülethez nyomásához nagy fasimító lapot használjunk!

A lapokat egymáshoz tompa ütköztetéssel „száraz kapcsolattal” kell csatlakoztatni. Az elemeket soronként feles kötésben kell elhelyezni. Az elemek szükség szerinti méretre vágása, alakítása kézi fűrésszel elvégezhető. Akár íves vágások is készíthetőek.

A teljes felület elkészítése után, a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségei kézi csiszolólappal korrigálhatóak. A mennyezeten futó vezetékek helye kézi eszközökkel egyszerűen kialakítható. A hőhídmentes csomópontok kialakításához javasolt a fal-födém csatlakozásnál a szigetelés függőleges irányba történő befordítása egy lap szélességben. Az elkészült felület ellenálló, akár további felületképzési rétegek készítése nélkül is esztétikus megjelenésű. A mennyezeten futó elektromos vezetékek és szerelvények falon kívüli szereléssel is kiépíthetőek. Igény esetén az elkészült hőszigetelés felülete többféleképpen kialakítható. Készíthető közvetlen festés, illetve lehet glettelt és festett kivitel üvegszövet háló erősítéssel. Közvetlen festés esetén az elkészült hőszigetelés esetleges síkfogasságát csiszolással ki kell egyenlíteni, ezután a festékrétegek felhordhatóak. Glettelt és festett kivitel esetében Multipor habarcsrétegbe üvegszövet háló beágyazása szükséges. Az így készített hőszigetelt felületet az ágyazóréteg felhordása előtt dübelezéssel meg kell erősíteni, hőszigetelő laponként 1-1 dübel beépítésével. A dübeles megerősítés után a teljes felületre glettvassal fel kell hordani a Multipor ragasztóhabacsot 2-3 mm vastagságban, majd még annak friss állapotában az üvegszövet hálót bele kell ágyazni. Egyszerre csak akkora felületre hordjuk fel a ragasztóhabarcsot, amennyit el tudunk készíteni mielőtt az elkezd „meghúzni”. Ellenkező esetben a háló besimítása már nehézkes lesz, a ragasztóhabarcs nem lesz simítható. Az üvegszövet hálót 10 cm-es átfedéssel kell elhelyezni, ezzel biztosítva a felület együttdolgozását. A háló elhelyezése után további 2-3 mm Multipor habacsot kell felhordani a felületre, majd műanyag vagy fa simítóval eldörzsölni azt. Ezután a felület festhető, vagy, további finomabb szemcséjű (ásványi alapú) glettrétegekkel ellátható.