Hangszigetelt háztervezés

A hangszigetelés mértéke és a helyiségek akusztikája az épületek tervezésénél alapvető minőségi jellemzők a lakók fizikai és pszichológiai jólétének szempontjából. A ház elhelyezkedését megtervezhetjük úgy, hogy a lehető legkevesebb zajterheléssel töltsük mindennapjainkat. 

 

A lakóépületek külső zajvédelmét befolyásoló legfontosabb tényező az ingatlan elhelyezkedése. Ezt szerkezeti megfontolásokkal lehet kompenzálni, például úgy, hogy a nagyobb csendet igénylő helyiségeket (hálószobák, gyerekszobák stb.) a lakás azon részében helyezzük el, amely a zajtól a legtávolabb van. Ugyanakkor a jó hangszigetelés, a megfelelő építőanyagok és az optimális szerkezeti kialakítás segíthet a beltéri zajszint csökkentésében.

 

A Viva Park kutatásai kimutatták, hogy a beton, a tömör fa és a hőszigeteléssel „bevont” téglafalak biztosítják a legjobb hangszigetelést. A hőszigetelő anyagok közül a fenolhab szigetelőlemez különösen jól csökkenti a zajt. Ez a szigetelőlemezek nagyobb rugalmasságának köszönhető, amely trambulinszerűen tompítja a hangot.

 

A teszteket a Baumit Viva Parkban, Európa legnagyobb építőanyag-összehasonlító kutatási parkjában végezték. A parkban tizenhárom azonos tájolású, 12 négyzetméteres alapterületű, egyforma ház található. Mindegyik azonos felépítésű és felszereltségű, mindegyikben több mint harminc érzékelő található, amelyek évente több millió adatpontot szolgáltatnak. A házak azonban különböző anyagokból és eltérő szigeteléssel épültek, így az egész park alkalmas a különbségek mélyreható feltérképezésére.

 

A kísérletek során az egyes helyiségek akusztikáját is vizsgálták. Házanként tíz különböző pontot határoztak meg az épületekben, ahol 50 és 100 Hz közötti frekvenciákon mérték a visszhangidőt. Míg a közép- és magas frekvenciákon nem volt jelentős különbség a különböző háztípusok között, addig a mély frekvenciákon (pl. férfi beszéd) már jelentősebb volt: A kutatók megállapították, hogy 80 Hz-en a fakeretes háznak volt a legrövidebb a visszhangideje (1,1 másodperc), a betonháznak pedig a leghosszabb (1,9 másodperc). Egy visszhangos helyiségben ez kompenzálható több bútor, függöny és szőnyeg használatával, hogy csökkentsük a visszhangot.

 

A szakértők a kutatóparkban a tesztházak mobiltelefonos árnyékolását is tesztelték. A parkban egy méterrel a talaj fölött és a falfelületektől meghatározott távolságban egy adóantennát helyeztek el, míg a házakban lévő vevőantennát ugyanilyen magasságban és az adóantennától meghatározott távolságban. A mérési eredmények egyértelmű képet mutattak: a betonházak az összes frekvencia csaknem 100 %-át csillapították, a fából készült tömbház szoros versenyben a második helyen végzett, a szigeteletlen téglaház pedig a legrosszabbul teljesített.

A Baumit termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!