Hogyan érhető el a fagerendák nagyobb teherbírása?

A fagerendák praktikus építőanyagnak számítanak. Ez egy természetes anyag, amely szinte bárhol felhasználható. Ennek az építőanyagnak az alkalmazása azonban odafigyelést igényel. A faszerkezeteknél a keresztirányú terhelésnek kitett területek, például a tartógerenda körüli terület a szerkezet kritikus pontja, de van megoldás a nagyobb teherbírás elérésére.

 

Egyszerű fagerendák vizsgálata

A gerenda kritikus pontja a faanyag hornyolt része. Még a nagy teherbírású fa építőanyagokkal is lehet probléma, ha a gerendában túlzott feszültségek lépnek fel. Mekkora terhelést bír el valójában egy nem megerősített gerenda? A lefolytatott tesztek során pontosan ezt vizsgálták. Ehhez a gerendát a vizsgálóberendezésre helyezték, és addig terhelték, amíg össze nem omlott.

Eredmény: a nem megerősített gerenda körülbelül 20 kN-nál meghibásodik.

Hogyan lehet az anyagnak ezt a természetes gyengeségét megerősíteni?

 

Megerősített fagerendák vizsgálata

Egy második tesztet is elvégeztek. Ebben az esetben a gerenda megerősítésével próbálták kiküszöbölni a faanyag barázdák általi gyengülését. Ugyanazt a (korábban tönkremenetelig terhelt) fagerendát a gerenda ugyanazon pontján két végfeszítő csavarral erősítették meg, ebben az esetben fischer Power-Full Ø 8,0 x 195 mm-es csavarokkal. Ezt követte ugyanaz a vizsgálati eljárás, mint a korábban nem megerősített gerenda esetében. A megerősített gerendát a vizsgálóberendezésre helyezték és terhelték. Ebben az esetben 53,4 kN terhelést értek el, mielőtt a gerenda ismét meghibásodott. Más szóval, ebben a vizsgálatban 267 százalékos tehernövekedést értek el a megerősített szerkezetnek köszönhetően.

 

Következtetés: a teherbírás jelentős növekedése végmenetes csavarokkal

A menetes csavarok mint megerősítő elemek hatékonyan megakadályozhatják a meghibásodást és jelentősen növelhetik a terhelésnek kitett gerendaszelvények teherbírását. Ez vonatkozik a fagerendák keresztirányú nyomásnak kitett területeire is. A tesztben a gerendát olyan erősen terhelték, hogy az összeomlott. Természetesen a mindennapi munkában nem ez a cél, így a 267%-os teljesítménynövekedés megbízhatónak tekinthető.

Ezen a példán keresztül azonban láthatjuk, hogy egy megerősített gerenda teherbírása többszörösére növelhető anélkül, hogy a gerenda külsejét módosítani kellene, vagy akár a keresztmetszetét növelni kellene. Figyelmet kell azonban fordítani a végmenetes csavarok párhuzamos elhelyezésére a megerősítés során.

Egy utolsó tipp: A fischer Power-Full teljes menetes csavarok fúrási hegye csökkenti a fa hasadásának kockázatát, így kisebb tengelytávolságok előfúrás nélkül is megengedettek. Ez értékes időt takarít meg. A nagyobb biztonság érdekében a fischer Power-Full csavar ráadásul európai műszaki értékeléssel (ETA-12/0073) rendelkezik.

 

A Fischer termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!