Hogyan kell helyesen metszeni a málnát?

A málna rendkívül könnyen termeszthető gyümölcsbokor. Biztosítson nekik vízáteresztő, termékeny talajt és napos helyet, hogy ne csak szépen fejlődjenek, hanem bőségesen teremjenek is. Emellett fontos a málna rendszeres metszése. Ez az eljárás serkenti az új hajtások növekedését, és számos gombás betegséget is megelőz. 

Sok kezdő kertész fél a málna metszésétől. Gyakran attól tartanak, hogy a bokrok menthetetlenül megsérülnek, és nem lesz gyümölcs. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Ezeknek a növényeknek a metszése elengedhetetlen a megfelelő fejlődésükhöz. Ráadásul jobb rosszul megrövidíteni őket, mint egyáltalán nem.

 

Mikor kell metszeni a málnát?

A málnának többféle fajtája létezik. Vannak olyan bokrok, amelyek évente kétszer hoznak gyümölcsöt, és vannak olyan nyári és őszi növények is, amelyek csak egyszer teremnek. A málna metszésének időzítését a kertjében található fajtához kell igazítani.

 

Őszi málna – mikor kell metszeni?

Az őszi málna egyéves hajtásokon terem. Ez azt jelenti, hogy:

  • kora tavasszal hajtanak ki ágakat,
  • nyáron megjelennek a virágok, amelyeket augusztus végén a csodálatos gyümölcsök váltanak fel,
  • a gyümölcsöt a hosszú, kemény fagyok beálltáig lehet szüretelni. Lengyelország melegebb területein a málnát akár novemberig is lehet szüretelni!

A fenti okból kifolyólag az őszi fajtákat ősszel nem szabad vágni. Várjon, amíg a bokrok termése leáll, és a levelek lehullanak. Ez általában decemberben vagy januárban történik. Ezután vágja le a föld feletti összes hajtást kb. 5 cm magasságban. Ne aggódjon – az őszi málna tavasszal egyenesen a földből hajt ki új ágakat.

Tudta, hogy egyes kertészek az őszi málnát 40 cm magasságban vágják? Ennek a kezelésnek köszönhetően a kétéves részeken már kora nyáron megjelennek a gyümölcsök. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ezek gyakran kevésbé ízletesek, és kevesebb van belőlük, mint ősszel. Ezért ez a technika nem ajánlott.

 

Nyári málna metszése

A nyári málna kétéves hajtásokon terem, amelyek az előző évben nőttek. Ezek általában kora nyáron jelennek meg, ezért ősszel ne metszd meg ezen fajták ágait. A legjobb, ha ezt a szüret után, azaz még nyáron végezzük el. Így helyet csinál az új hajtásoknak, és a fiatal részeknek bőven lesz helyük a növekedéshez.

Az öreg ágak egyszerű levágása azonban nem elegendő. Az új hajtások tetejét is le kell vágni. Ezt a tél végén kell elvégezni abban az évben, amikor gyümölcsöt fognak hozni. Ezután néhány centiméterrel vissza kell metszeni őket, hogy ösztönözzük a termésképződést, és megakadályozzuk a további növekedést.

 

Az ismétlődő termést hozó málna metszése

Mivel az őszi málnát télen, a nyári fajtákat pedig ősszel kell metszeni, mikor kell az ismétlődően termő bokrokat megmetszeni? Ezeknek a növényeknek a hajtásait közvetlenül a szüret után, azaz nagyon késő ősszel vagy nagyon kora tavasszal kell a talajhoz közel levágni. Nyáron ne metsze meg a hajtásokat, mivel augusztus végén már nem fognak ismételten termőre fordulni.

 

Mikor kell tavasszal metszeni a málnát?

Sokan elgondolkodnak azon, hogy mikor is kell pontosan elvégezni a málna tavaszi metszését. Ebben az évszakban csak az őszi vagy ismétlődően termő fajták hajtásait lehet megrövidíteni. A legjobb időpont erre február vége vagy március eleje, amikor a bokrok még nem kezdtek el növekedni. A tavaszi metszést azonban jobb elkerülni.

Előfordul, hogy:

  • ebben az évszakban a talaj annyira nedves, hogy nehéz eljutni oda, ahol a málna nő, anélkül, hogy elakadnánk a sárban. A nagyon nedves talajon való gyaloglás rossz hatással van a talaj levegőztetési szintjére, ezért jobb, ha ezt nem gyakoroljuk;
  • a régi hajtásokon gombabetegségek kezdenek kialakulni, amelyek átterjedhetnek az új hajtásokra.

Felmerül még a kérdés, hogyan kell tavasszal megmetszeni a málnát, ha ősszel vagy télen elmulasztottuk ezt megtenni. Kezelje a hajtásokat úgy, mint bármely más hajtást – 5 cm magasságig rövidítse meg őket.

 

A Bradas termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!