Hogyan kezeljük az elöregedő HVAC indukciós rendszereket?

A szellőztető és beltéri klímaberendezések folyamatosan fejlődnek a beltéri levegő minőségének javítása és az épület energiafelhasználásának csökkentése érdekében. A legújabb Plafond XD hűtőgerendás rendszer erre példa.

 

A beltéri klímaberendezések fejlődése

Az 1950-es és 1990-es évek között gyakran telepítettek nagy épületekbe indukciós egységeket (PIU). Általában azért specifikálták őket, mert hatékonyabbak voltak, mint az akkori összes légtechnikai rendszer, és mert kisebb csatornarendszert és kisebb ventilátormennyiséget/teljesítményt igényeltek.

Sok ilyen egységet jól karbantartottak, és ma is működnek. Azonban 40-60 év elteltével sokukat mostanában le kell cserélni. A befektetők, az épülettulajdonosok, a létesítménygazdák és a bérbeadók aktívan mérlegelik, hogy megjavítsák vagy új indukciós egységekre cseréljék őket, vagy teljesen felújítsák az épület klíma-infrastruktúráját.

 

De mik is azok az indukciós egységek?

A körkörös indukciós egységrendszer egy központi légkezelő egységgel működik, amely hűtött, kondicionált elsődleges levegőt juttat a helyiségekbe a csatornákon keresztül a terjedelmes, falra szerelt végberendezésekhez.

Az indukciós egységek különböznek a ventilátorral támogatott vagy a légrendszerektől, amelyekben az elsődleges levegőt egy sor kalibrált kimenethez, az úgynevezett indukciós fúvókákhoz vezetik, amely másodlagos levegőt indukál ugyanabból a helyiségből. Ezt a másodlagos indukált levegőt egy tekercsen vezetik át, majd összekeveredik az elsődleges levegővel, és ellenőrzött és kiszámítható módon visszajuttatják a helyiségbe. A helyiség hőmérsékletét víztekercsekkel szabályozzák, kétnyílású szelepek segítségével. A PIU-k képesek fűteni és hűteni is, de a mai épületekben működő legtöbb csak szellőztetést és hűtést kínál.

 

Miért érdemes lecserélni ezeket a bevált és megbízható rendszereket?

Előbb-utóbb a PIU zajossá válik az egyre nagyobb légnyomás miatt, amelyet a műanyag indukciós fúvókák törésekor használnak, vagy – mivel a padlón helyezkednek el – folyamatosan bevonja őket a helyiség pora. A folyamatos romlás végül arra készteti a professzionális létesítménygazdálkodást, hogy alternatívákat keressen.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a falra szerelt egységek által használt padlófelület alpazarolódik. Ha egy épületet kereskedelmi céllal bérbe adnak, a HVAC korszerűsítésével felszabaduló alapterület azt jelenti, hogy további alapterületet lehet bérbe adni, ami növeli a bevételt. Ez valójában jelentősen lerövidítheti a felújítás megtérülési idejét.

 

Maradjon annál, amit ismer

A legegyszerűbb megoldás a PIU közvetlen cseréje. A falra szerelt indukciós rendszer megtartásának nagy előnye, hogy az épületet emeletenként vagy akár egységenként is korszerűsíteni lehet, ami költségmegtakarítást és kevesebb fennakadást eredményez. A Lindab Fasadium egységeket erre a lehetőségre tervezték.

Annak ellenére, hogy a technológia fejlődött; néha felszerelhetők igény szerinti vezérlésű szellőztetőberendezések; és a ventilátorok energiahatékonysági fejlesztései azt jelentik, hogy a csereegységek potenciálisan 1000 Pa-ról 200 Pa-ra csökkenthetik a nyomásigényt; kevés tervezőcsoport választja ezt az utat. A PIU-rendszerhez való ragaszkodás azt jelenti, hogy el kell fogadni az alapterület csökkenését és a helyiségek korlátozott elrendezési lehetőségeit és akadályozhatja a homlokzat felújítását.

 

Mik az alternatívák?

Egy lehetőség a csatornamentes osztott hűtőrendszer, amely kisebb egységeket használ a beltérben és egy nagy egységet a kültéren. Ezek a rendszerek energiatakarékosak lehetnek, azonban számos hátrányuk van. A legtöbb esetben az osztott rendszer esetében nincs légcsere, ezért külön szellőztetésre van szükség. A rendszeres és gyakori karbantartási követelmények költségesek lehetnek, és a tér jövőbeni felosztása nagyon nehéz, mivel minden változtatáshoz szakemberekre van szükség. A falra szerelt egységek csúnyák és zajosak lehetnek. A nagy hőmérsékletkülönbségek gyakran a levegő dömpingjét is okozzák, ami növeli a huzat és a kényelmetlenség kockázatát – mindezek a tényezők csökkentik a felhasználók elfogadottságát. A kültéri egység zajszennyezést is okozhat, amit a helyi tervezési előírások megakadályozhatnak.

Másik lehetőség a hűtőgerendás rendszer, amely mennyezetre szerelt egységeket használ. Kétféle hűtősugár létezik: passzív hűtősugár és aktív hűtősugár. A passzív hűtősugarak konvekciós légmozgást használnak a tér hűtésére. Az aktív hűtősugarak indukciót használnak, amely nagyobb hűtési kapacitást biztosít, és gyakrabban lenne jó helyettesítője a PIU-rendszernek. A hűtősugár-rendszer számos előnnyel jár; a hatékonyság kevesebb energiafogyasztást, alacsonyabb üzemeltetési költségeket és kisebb csatornaszükségletet jelent. Az alacsony zajszint és a csökkentett huzatveszély növeli a beltéri komfortérzetet. Ezenkívül könnyen integrálhatók bármely helyiség kialakításába, anélkül, hogy padló- vagy falfelületet foglalnának el. A Lindab a hűtött gerendák megoldásainak széles választékával rendelkezik.

 

A régi rendszer cseréje

Az aktív hűtősugár elvén alapuló Plafond XD egy új generációs klímaberendezés, amely indukciós technológiát alkalmaz, amely sokkal hatékonyabb és csendesebb, mint a korábbiaké.

A Plafond XD felszerelhető a mennyezetre, bármely belső falra és válaszfalra vagy a homlokzati falak üvegezése fölé. Ezzel nem csak alapterületet szabadít fel, hanem a nagy üvegezésekből eredő esetleges túlmelegedés kezelésére is használható, az elválasztó pontok megmaradnak, a mennyezetek, ha telepítve vannak, megemelhetők vagy megszüntethetők. A terek a jövőben könnyen újra feloszthatók vagy átrendezhetők.

Új építési forgatókönyvek esetén a Plafond XD lehetőséget nyújt az épület magasságának csökkentésére, miközben az emeletek száma nem változik. A Plafond XD csökkentett méretei rendkívüliek: a szellőzés, hűtés és fűtés 350 mm alatti beépítési magasság mellett valósul meg.

A gerenda okosan úgy lett kialakítva, hogy a külső burkolat leválasztható a belső, működő egységről. A burkolathoz hétféle kialakítási stílus áll rendelkezésre, valamint az a lehetőség, hogy a gerendát világítással, hangosbeszélővel, különböző színekkel és anyagokkal lehet felszerelni. Ez azt jelenti, hogy egy tér valóban testre szabható, hogy az ügyfél által javasolt megoldásokat nyújtson a folyamatosan változó épülethasználathoz.

 

A Lindab Plafond XD optimális beltéri klímát és tervezési rugalmasságot biztosít a jövőre nézve

Az épületfelújítások számának növekedése azt jelenti, hogy le kell cserélni az elavult indukciós rendszereket és a rövid élettartamú, ventilátorral működő opciókat. Függetlenül attól, hogy melyik rendszert választjuk, a HVAC-rendszer korszerűsítésével az épületek tulajdonosai és használói élvezhetik az új rendszer nyújtotta előnyöket!