Hogyan történt az egészséges termékek kutatása

A beltéri levegő minősége egyre fontosabbá válik. Az építőanyagok pedig jelentősen befolyásolják annak minőségét. Ezért indította el a Baumit a „HealthyLiving” projektet, hogy megismerje az anyagok hatását a lakók jólétére és egészségére. Az ausztriai Wopfingban Európa legnagyobb kutatási parkját hozták létre az építőanyagok összehasonlítására. Több mint 2 éven keresztül intenzív mérések zajlottak. Több mint 5 millió adatot gyűjtöttek össze és értékeltek ki.

 

„Azt szeretnénk, hogy az emberek egészségesen és frissen érezzék magukat otthonukban”. Robert Schmid, a Baumit tulajdonosa.

 

Ugyanazok a feltételek

Tíz próbaházat építettek, további kettő pedig építés alatt áll. Az építmények azonos méretekkel rendelkeznek, és különböző anyagokból készültek. Az adatgyűjtés 9 építményben valósul meg, különböző módon szimulált körülmények között. A mérések teljesen automatizáltak, és a tizedik szerkezetben gyűjtötték a méréseket, ahol egy vezérlőegységet telepítettek.

 

Az adatok elemzése

Az egyes szerkezetek adatgyűjtését anonimizáltuk. A generált adatokat külső partnereknek (Pinkafeldi Műszaki Egyetem, Osztrák Egészséges és Ökológiai Építészeti Intézet és Bécsi Orvosi Kar) küldték el, ahol azokat később kiértékelték. Az egészségre és a lakókomfortra gyakorolt hatásukat is értékelik. Hetente több mint 30 ezer különböző mérést gyűjtenek egy szerkezetre vonatkozóan.

 

A kutatott adatok

A belső levegő minőségének elemzésén belül az egyes paramétereket orvosi szempontból vizsgálják felül: belső klíma, légionok, VOC (illékony szerves vegyületek), zaj, szag. Elemzik az allergiás reakciókat, a fáradtságot, a stresszt vagy az alvás minőségét. Az energiatakarékosságot, a felhalmozódást, a hőmérséklet-eltéréseket, az évszakos változásokat, az építőanyagok soprciós tulajdonságait és páraáteresztő képességét is mérik.

 

HA A FALAK BESZÉLNI TUDNÁNAK

 

 

Mik az egészséges életmód alapvető szabályai?

A kutatás szerint 3 fontos területet kell figyelembe venni, ha egészséges házat szeretnénk építeni.

 

1. Először a szigetelés

A jó szigetelés kiegyensúlyozott belső klímát biztosít, és javítja az általános lakókomfortot.

Egy szigeteletlen téglaház 2,5-szer több energiát igényel egy szigetelthez képest*. Más szóval, egy szigetelt házban a tényleges energiaköltségek mindössze 40%-ára van szükség.

* A külső falakra vonatkoztatva, azonos tető- és padlószigeteléssel.

 

2. A szilárdság számít

A vastag falak energiaszabályozóként szolgálnak. A jó szigeteléssel és vastag falakkal rendelkező házak takarítanak meg a legjobban energiát, és optimálisan kiegyenlítik a rövid távú hőmérséklet-ingadozásokat. Nem számít, hogy forró vagy hideg napokról beszélünk.

Természetesen a különböző projekteknél eltérő igények merülhetnek fel:

  • -A tégla és a vakolat a legjobb a klímaszabályozáshoz.
  • -A beton és a vakolat hangszigetelést és elektroszmog elleni védelmet biztosít.
  • -Masszív fa jó a szoba akusztikájához és a szoba klímájának szabályozásához

 

3. Belső értékek

Az 1,5 cm vastagságú Klima beltéri vakolatok jelentősen hozzájárulnak a belső falak légnedvességének szabályozásához és csökkentik az egészségkárosító organizmusok kialakulását. Az emberek 40% – 60% közötti levegő páratartalom mellett érzik magukat a legjobban.