Hogyan válasszunk hőszigetelt ablakot?

Hogyan válasszunk hőszigetelt ablakot?

Hogyan válasszunk hőszigetelt ablakot?

Ablakválasztás előtt érdemes kicsit bővebben megismerkednie azokkal az üvegezés típusokkal, melyek közül manapság válogathat. Alapvetően érdemes tudnia, hogy az üvegezés hőszigetelő hatása többek között annak köszönhető, hogy az üvegtáblák közötti térben levegő, vagy nemesgáz található.

Kétrétegű szigetelt üveg- akár feleannyi hőveszteség!

Az alumínium peremekkel egymáshoz illesztett üvegtáblák napjainkban nem túl korszerűek, de tény, hogy már ezek is feleannyi hőveszteséget tesznek lehetővé. Ha korszerűbb megoldás mellett szeretnénk dönteni, akkor a hőszigetelt üvegezés ajánlott.

Kétrétegű hőszigetelt üveg

A hagyományos szigetelt üveggel szemben ez a változat 50-60%-kal jobbnak bizonyul. Az üvegtáblák között olyan nemesgázok találhatóak, mint az argon, vagy a kripton. Emellett a belső tér felőli oldalon egy láthatatlan fémfüst-réteg is elhelyezkedik. Ez sem a színek érzékelésére, sem a napsugárzás intenzitására nincsen hatással.

Milyen előnyei vannak?

 • A déli tájolású ablakok esetében gyakorlatilag napkollektorként működve járul hozzá az energianyeréshez.
 • A belső mikroklímára egyértelműen pozitív hatással van az üveg magasabb hőmérséklete.
 • A szigetelt üveggel szemben feleannyi a hőveszteség.
 • Négyzetméterenként körülbelül 9-14 köbméter földgáz energiamegtakarítását jelenti.

Háromrétegű hőszigetelt üveg

Kimagasló minősége egy harmadik üvegtáblának köszönhető, valamint a közöttük elhelyezkedő nemesgázoknak. Esetében javasolt magas szigetelőértékű ablakkeretek mellett dönteni, hogy a hőhíd-hatás elkerülhető legyen.

Hogyan válasszunk energiatakarékos ablakot?

Építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával sokak számára jelent problémát a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Lássuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik szeretnének a megfelelő hang-, és hőszigetelésről gondoskodni!

Egyrétű ablak

Az egyrészes ablakszárnykeretből álló ablaktípus szinte bármely helyiségbe ideális választásnak bizonyul. Az energiatakarékos, két-, illetve háromrégetű hőszigetelt üvegnek köszönhetően pedig a hideg télen valóban a lakáson kívül marad majd.

Egyesített szárnyú ablak

Az egyrétegű ablaknál jobban szigetel e típus, mely belső illetve külső ablakszárnyból áll, és fajtától függően a külső kétrétegű hőszigetelt üveg, a belső pedig egyrétegű. Mivel az üveg-táblák között akár 40-70 mm távolság is lehet, így jobb hang-, és hőszigetelés érhető el vele, mint az egyrétegű ablakkal.

Kötött ablak

Esetében elkülönült ablakszárnyakról beszélünk, melyek 10-15 cm-re helyezkednek el egymástól. Szintén választható belülre egyrétegű, kívülre pedig kétrétegű hőszigetelt üveg.

Melyik alkalmas műemléki védelem alatt álló épületekhez?

Az egyesített szárnyú ablak, valamint a kötött változat az eredeti méretezés megőrzésével teszi lehetővé a nyílászárócserét. Egyébként mind helyigény, költségek, mind a beépítés egyszerűsége miatt az egyszerű ablak mellett teszik le legtöbben voksukat.

Fűtőtest az ablak alá?

Napjainkban még mindig sok ingatlanban találkozni azzal a megoldással, hogy közvetlenül az ablak alá kerül elhelyezésre a fűtőtest. Ez a megoldás azonban a lehető legrosszabbnak bizonyul, hiszen így a hőt az ablak nagyon gyorsan leadja a külső levegőnek, ami mindennek nevezhető, csak éppen nem energiatakarékos megoldásnak.

Napkollektorként üzemelő ablakok

Ha nyílászárókról van szó, elsősorban a téli időszak fűtési kiadásai jutnak eszünkbe. Egy-egy lakáskorszerűsítés alkalmával egyre többen döntenek úgy, hogy az ablakokat is kicserélik az alacsonyabb fűtésszámlák reményében. Gyakran elfeledkezünk azonban arról, hogy ablakaink nem csak a hideg ellen védenek, de a nap melegét is képesek összegyűjteni, ezáltal hozzájárulva a kellemes belső mikroklíma kialakításához a téli hónapokban is.

7 praktikus ötlet, hogyan tudjuk télen a nap melegítő hatását legjobban kihasználni

 1. A déli tájolású falakra nagy ablakfelületeket érdemes kialakítani.
 2. Javasolt a kétrétegű hőszigetelt üveg.
 3. Kerülje az ablakok épületek, fák általi árnyékolását.
 4. Tartsa tisztán az ablakokat.
 5. Szabályozható fűtési rendszer választásával az azonnal tud reagálni a nap melege által keltett hőmérsékletváltozásra.
 6. Nappal világosítson ki, kerülje a sötétítők használatát.
 7. Gyors, hatékony, szükség szerinti szellőztetést érdemes választani.

Természetesen nyáron pont az ellenkező hatást szeretnénk elérni, vagyis a meleg kívül tartását. Erre a célra kiválóan alkalmasak a redőnyök, reluxák, sötétítők, és az olyan természetes árnyékolók, mint a fák lombjai.

Milyen ablakkeretet válasszak, amely energiatakarékos?

Ablakválasztás alkalmával nem csak az üveg kialakítására érdemes odafigyelni, hanem a keretekre is, hiszen az ablaknyílásnak körülbelül 20-40%-át ezek teszik ki, és nyilvánvalóan a hőszigetelésben is szerep jut nekik. A gyártók kínálatában a fa és a műanyag keretek vannak döntő többségben, de alumíniumkeretek mellett is letehetik voksukat az építkezők, lakásfelújítók, melyek gyakorlatilag az előző kettővel megegyeznek energetikai szempontból.

Fakeretek többféle alapanyagból

A hagyományos fából készült kereteket elsősorban fenyőből, tölgyből gyártják, de vannak egzotikus fafajták is az alapanyagok között. Klímánkat figyelembe véve érdemes a nálunk honos fafajtákat választani, amivel azonban mindenképpen számolnia kell majd, az a fa esetében a rendszeres karbantartási költség.

Alumínium-fa ötvözet

Mivel a fa az időjárás viszontagságait igencsak képes megsínyleni, így a gyártók olyan változatokat is piacra dobtak, melyek kívülről alumínium bevonattal rendelkeznek. Egyébként a fa esetében még az akár tíz évet is kibíró vastaglazúrok ellenére is ügyelni kell a felületkezelésre, ami többlet költségeket jelent.

Műanyag keretek többkamrás profillal

A kemény PVC-ből, vagy poliuretánból készült keretek hőszigetelés szempontjából megegyeznek a fa által nyújtottakkal, de vastagságuk jóval nagyobb, hiszen többkamrás profillal kerülnek kialakításra. A stabilitás érdekében érdemes fémkerettel ellátottat választani.

Alumíniumkeret- drága, de nem kell karbantartani

Az árak tekintetében az előállításra fordított költségek miatt az alumíniumkeretek bizonyulnak a legdrágábbnak. Előnyük viszont, hogy semmiféle karbantartást nem igényelnek az évek során.

Nyílászárók: cél a légmentesség!

Mivel a nyílászárókon keresztül a lakás melegének egy része távozni tud, így nagyon fontos, hogy az ablakok, ajtók beépítésekor kiemelt figyelmet fordítsunk a hőszigetelésre, mely a légmentes tömítéseket teszi szükségessé. Az illesztéseknél előforduló rések az ablak hő-, és hangszigetelő képességét rontja.

Légmentesség tömítésekkel

Ahhoz, hogy a légnyomás-különbség hatására ne induljon meg a légmozgás, s ezáltal a meleg bent, a hideg pedig valóban kint maradjon, fontos odafigyelni a megfelelő tömítésekre. Legjobb választásnak az ablakszárnyon körbefutó, cserélhető, és az elöregedéssel szemben is időtálló minőséget képviselő tömítőanyagok bizonyulnak.

Ügyelj a vasalatokra!

Nem csak a tömítések, de a vasalatok szakszerű beállítása is hozzájárulhat a légmentességhez. Ezeket ötévente érdemes ellenőrizni, beállítani. A korszerű technológiával készült, legújabb típusú nyílászáróknál pedig már olyan szerelvényekkel találkozni, melyekkel az ablakok pontos beállítása egyszerűen megoldható.

Hőszigetelés redőnnyel

A téli időszakban az otthonunkhoz tartozó helyiségek a legtöbb hőt az ablakokon keresztül veszítik. Bár a korszerű nyílászárók hőszigetelő képessége a korábbiaknál sokkal jobb, de még esetükben is előfordulhat a hővesztés, az ablakokon, vagy a nem megfelelően beépített kereteken keresztül.

De van-e olyan időszakos megoldás, amely lehetővé teszi az ablakok hőszigetelését? A rolók, redőnyök, eltolható, vagy összecsukható spaletták, valamint a zsalugáterek lehetővé teszik nem csak a hideg elleni jobb védekezést, de például a napvédelemben, vagy a betörések elleni védelemben is fontos szerep jut nekik.

Figyelj a redőnytok kiválasztására!

A felsorolt lehetőségek annál megbízhatóbb védelmet tesznek lehetővé, minél jobban záródnak. Redőnyök esetében viszont az sem elhanyagolható, hogy a redőnytok miként kerül beépítésre. Egy rosszul szigetelt redőnytokon keresztül legalább annyi hőt veszíthetünk, mint amennyit sikerülhet megtakarítani a leengedett állapotban.

Milyen redőnyt válasszunk?

Érdemes a legalább 3 cm-es szigetelőanyag-béléssel ellátott változatok mellett dönteni. Ezek az úgynevezet hőszigetelt redőnytokok lehetővé teszik, hogy a redőny megvásárlására és felszereltetésére fordított összeg valóban meg is térüljön az energiamegtakarítással.

A tökéletes redőnyválasztás további 5 fontos pontja, amire mindenképp oda kell figyelni:

 1. Beépítésnél az ablakokhoz hasonlóan a légmentességre.
 2. Választhatsz külső falra szerelhető miniredőnyöket is.
 3. redőnyhúzó zsinórnak kialakított nyílások eltömíthetőek kefeszerű tömítéssel, ezzel megelőzve a huzat kialakulását.
 4. A huzat elkerülésére léteznek forgatókaros mechanizmussal kialakított redőnyök.
 5. A területen tevékenykedő cégeknél akár ablakkerettel egybeépített redőnytokok is beszerezhetőek.

Nyílászáró választás – erre figyeljünk!

A nyílászárók minősége döntően befolyásolja az ingatlanon belüli hőmérsékletet, nedvességet, és az egész mikroklímára pozitív hatást tud gyakorolni, ha megfelelően választjuk ki az ablakokat.

Miért éri meg a minőségi nyílászáró?

 • Legalább 30 éven át ellátja majd a rá szabott feladatokat
 • Beszerzési ára hamar megtérül a fűtési költségeken spórolva
 • Akár 50%-os energia megtakarítás is elérhető
 • A meleg belső felületű ablakoknak köszönhetően nem kell páralecsapódásoktól tartani

Hogyan építsük be?

Nem csak a légmentes beépítésre és záródásra érdemes odafigyelni, hanem az olyan, időszakos hővédelemre is, mely gondoskodik például a nyári forróság lakáson kívül tartásáról. Nem mindegy az sem, milyen tájolással bírnak ablakjaink, így új építésű ház esetében az északi fekvésű ablakfelületek a homlokzat maximum 10 %-át tegyék ki. Ez az arány a keleti és a nyugati oldalon nyugodtan lehet a homlokzat felületének 15-30 %-a. Kifejezetten a napenergia passzív használatát érdemes figyelembe venni akkor, amikor a déli homlokzaton elhelyezett nyílászárókról van szó. E területen a felület 40-60 %-át érdemes ablakoknak kitenniük.

Nem feledkezhet meg továbbá arról sem, hogy a belső mikroklíma érdekében az üvegezés minősége lényegesebb annál, mint hogy mekkorák az ablakok.

Az ingatlan külső hőszigetelése pedig egyértelműen hozzájárul ahhoz, milyen hőmérséklet uralkodik az egyes helyiségekben, mennyire nagy a penész megjelenésének kockázata, valamint a téli fűtés megoldható-e energiatakarékosan.

Forrás: kreativlakas.com

Látogassa meg nyílászáró szakáruházunkat: