Hogyan válasszunk sövényvágót?

Nyírt sövény

A sövényvágó egy nagyon hasznos eszköz. Segít a kert mindennapi karbantartásában, mert nem csak a sövénynek ültetett bokrokat lehet vele szépen formázni, de a vékonyabb gallyakkal is könnyen elbánik a legtöbb modell. A kézi, a benzines és az elektromos sövényvágó mellett megtalálhatjuk az akkumulátoros (akkus) sövényvágót is. A technikai paraméterek eltérései mellett még számos különbség lehet az egyes eszközök között, amelyekre mindenképp érdemes figyelmet szentelni a konkrét vásárlás előtt. Ebben a blogbejegyzésben segítünk eligazodni a sövényvágók típusai és funkciói között.

 

Sövényvágó típusok

Sövényvágó olló

A legegyszerűbb és természetesen a legolcsóbb típus a sövényvágó olló. Amennyiben csak egy kisebb kertet kell rendben tartani, vagy néhány bokrot időről időre megmetszeni, akkor bőven elég ez a megoldás is.

A nagyobb méretű bokrok, sövények vagy akár fák esetén adódhatnak olyan helyzetek, amikor jól jönne, ha hosszabb karunk lenne, ezzel pedig magasabbra tudnánk nyúlni. A karunkat nem tudjuk meghosszabbítani, de sövényvágó ollót tudunk olyat választani, amellyel ez lehetséges. Ilyen lehetőségek például a teleszkópos sövényvágó olló és a nyeles sövényvágó olló. Ezek segítségével olyan helyekre is elérhetünk, ahová máshogy nem sikerülne.

 

Motoros sövényvágók

Ez a kategória több különböző formatervezésű, ergonómiájú és persze meghajtású modellt tartalmaz: benzines sövényvágó, elektromos sövényvágó vagy az akkus sövényvágó. Nem lehet egyszerűen megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik megoldás a legjobb, hiszen a válasz nagyban függ a felhasználási igényektől.

 

Benzines sövényvágó

A benzines sövényvágók általában nagyobb teljesítményre képesek, az üzemanyag felhasználásával együtt égéstermékek is juthatnak a levegőbe, ezt mindenképp mérlegelnünk kell.

A benzinmotorral meghajtott sövényvágó gépek vastagabb ágak átvágására is könnyedén képesek, de a költségeket tekintve ez esetben kell a legmagasabb vételárra, működtetési és javítási költségre számítanunk.

Elektromos sövényvágó

Ennél a géptípusnál figyelembe kell vennünk, hogy a használata úgy tud megvalósulni, hogy folyamatosan áram alatt van. Ezzel pedig együtt jár az a kábel, amivel az elektromos áramot a géphez vezetjük, ezt pedig folyamatosan figyelemmel kell kísérjük, hogy ne tudjunk elbotlani benne vagy bármilyen más módon balesetet okozni.

 

Akkumulátoros (akkus) sövényvágó

Ebben az esetben a rendszeres töltésre kell figyelnünk, cserébe viszont nem fogjuk munka közben a kábeleket kerülgetni. Az akkumulátoros sövényvágó jó választás, amennyiben tökéletesen vágott sövényt szeretnénk, káros anyag kibocsátás és vezeték nélkül.

Az akkumulátoros sövényvágóval egyetlen feltöltéssel akár 45 percig dolgozhatunk. Az üres akkumulátor pedig körülbelül 50 perc alatt újra feltölthető. Ha kéznél van egy tartalék akkumulátor, akkor hosszabb időn át szinte megszakítás nélkül dolgozhatunk. A lítium-ion akkumulátor hosszú élettartamú, kevés karbantartást igényel, nem lép fel önkisülés és memóriahatás.