Hőszigetelés mint befektetés

Hőszigetelés mint befektetés!

A statisztikák szerint a magyar emberek sokat dolgoznak, megérdemlik hát, hogy a megkeresett pénzük jól fialjon. A rövid- és a hosszútávú előnyöket kombinálva, a lehetséges kockázatokat mérlegre téve döntünk, hogy mibe fektessük pénzünket? Az egyik lehetséges válasz: a hőszigetelés.

Rövidtávú előnyök

A hőszigeteléssel gyakran olyan előnyöket is élvezünk, melyek nem tudatosulnak azonnal. A gyengén szigetelt falak belső felületi hőmérséklete nagyon alacsony, télen rossz esetben a 12-13 fokot sem haladja meg. Az emberi test hővesztesége viszont függ a környezet hőmérsékletétől: a hőleadás fokozott lesz a nagyon hideg felületek irányában. Ezt mi úgy érezzük, mintha “húznának” az ablakok, falak. A meleg, belső falak irányában viszont kisebb lesz a hőveszteségünk, és az aszimmetria miatt nem fogjuk magunkat komfortosan érezni. Ezt a hibát plusz fűtéssel tudjuk javítani, mert ezáltal a fal hőmérséklete megemelkedik, de ez a költségeket is jelentősen emeli. Hőszigetelés után viszont melegebbek lesznek a falak, vagyis javuló komfortérzet mellett is csökken a többlet energia veszteség. Az AUSTROTHERM Grafit® Reflex expandált polisztirolhabbal készült homlokzati hőszigetelő rendszer így csökkenti a sugárzásos hőveszteséget, a levegőt elég 5-6 oC-al alacsonyabb hőmérsékletre melegíteni, és ez további tüzelőanyag megtakarítást jelent.

A rövidtávú előny: kellemes klíma

A befektetéseknél azonban elsősorban a pénzügyi előnyöket tekintjük. Hogyan alakul ez a hőszigetelés esetében?

Középtávú előnyök

A hőszigetelőanyag-gyártóktól gyakran kérdezik, hogy egy utólagos hőszigetelés mikor térül meg? A kérdésre sokféle válasz létezik, attól függően, hogy mit, mikor és hogyan hőszigetelünk; az energiaár várható változásától kezdve a kamatlábakig bezárólag sok tényező befolyásolja. A helyes választ azonban nem az évek számának mind pontosabb megjelölésénél kell keresni. A legtöbb építési, felújítási munkánál ez a kérdés fel sem merül. Mikor térül meg az épület külső-belső festése? A járólapok kicserélése? Vagy a parketta csiszolása, lakkozása? Egyik sem energiamegtakarító felújítás, nem fognak a kiadásaink tőle csökkenni, mégis, néha rászánjuk magunkat. A célunk ilyenkor az, hogy esztétikusabb, lakhatóbb lakásban éljünk, és a „megtérülést”, a hozamot a kellemesebb környezet jelenti.

Vagy mikor térül meg egy tetőtérbeépítés? Nem lassan, az évek sora alatt, hanem akkor, mikor a házat eladják, hiszen a jelentős lakóterület növekedés miatt jobb áron lehet eladni az ingatlant. Az értékesítés és a kivitelezés között eltelt években pedig a kényelmesebb lakhatást szolgálja a befektetett összeg.

Hasonlóképpen vagyunk az utólagos hőszigeteléssel is. Ma már érték növelő tényező az, ha a ház kis energiaigényű, gazdaságosan „működtethető”, télen-nyáron jó klímájú lakás. Ezt a többletértéket a lakás eladásakor lehet érvényesíteni, de a beruházás addig is a lakók jobb életkörülményeit is szolgálja.

Mindezek ellenére az utólagos hőszigetelés nem azonos egy homlokzatfestéssel. Nem, mert a fűtéskorszerűsítés és a nyílászárók cseréje mellett ez az a beruházás, ami pénzt is hoz, nem csak visz. Olyan, mint egy tartósan lekötött betét a bankban. Hozzá nem tudunk nyúlni – mert a falról már nem vehetjük le az AUSTROTHERM táblákat, és nem adhatjuk el -, de tudjuk, hogy a miénk, és egyszer visszakapjuk. Addig is azonban a tőke kamatozik, és ezt a kamatot szabadon használhatjuk fel céljainkra. Ez a kamat a hőszigetelés esetében is a bankszámlánkon jelentkezik, csak nem, mint kamatjóváírás, hanem mint ki nem vett betét. Az alacsonyabb energiaigény miatt jelentősen – akár 40-80 %-al is – lehet csökkenteni a fűtésre fordított pénz mennyiségét. Az AUSTROTHERM anyagokkal az épület minden részén gazdaságosan lehet az utólagos hőszigetelést elvégezni. A hőszigetelésre fordított pénz pedig nem „vész el”, az megmarad az a tulajdonos birtokában. A jelenlegi banki kamatok mellet pedig egyenesen nincs jobb biztonságos befektetés, mint a hőszigetelés.

És még egy apró észrevétel: bankcsődöt már láttunk, de a ház faláról talán nem lopják le a hőszigetelést…

Középtávú előny: jól kamatozó befektetés

Hosszútávú előnyök

Épületeink hőszigetelése nemcsak gazdasági kérdés, hanem a környezeti veszélyforrások okaira és következményeire is hatással bíró tényező. A hatékony hőszigetelés által megtakaríthatott fűtési energia egyszersmind kevesebb fosszilis energiahordozó elégetését is jelenti, így a globális felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátás is kisebb lesz. Ebben az értelemben a hőszigetelés méretezése, a használt anyagok kiválasztása, a beépítés módja mind olyan kérdések, melyek hatással vannak környezetünkre.

A polisztirol eredendő nyersanyaga a szerves kőolaj. Viszont a késztermék térfogatának mindössze 2 %-a ténylegesen polisztirol, a maradék 98 %-a levegő, tehát az alapanyag felhasználás viszonylag kicsi és hulladékmentes.

Nézzük egy példán, hogy alapanyag-felhasználás szempontjából mit jelent az Austrotherm hőszigetelő anyagok alkalmazása. Tekintsünk egy átlagos, 400 légköbméter hasznos térfogatú családi házat. Hőszigeteljük a külső falait, tetőszerkezetét és talajon fekvő padlóját a hatályos méretezési szabványok szerint, Austrotherm GRAFIT®, GRAFIT® 100 expandált polisztirol hablemezzel! Ehhez, az alapanyagok és a gyártástechnológia összes igényét tekintve 670 liter nyersolaj szükséges. És hasonlítsuk össze ezt az adatot azzal, hogy a megfelelő hőszigetelés a ház átlagosan 50 éves élettartama alatt mennyi fosszilis energiahordozót takarít meg? Nos, ez az érték kb. 93 ezer literre adódik! Más megfogalmazásban ez azt is jelenti, hogy mindössze néhány hónap, körülbelül egy fűtési szezon szükséges ahhoz, hogy a beépített nyersanyag mennyiségileg megtérüljön. Nem beszélve arról, hogy ezzel milyen tömegű széndioxid kibocsátást lehet megtakarítani, amivel mindenki személyesen és tehet valamit a klímavédelem érdekében.

Az Austrotherm anyagok alkalmazása tehát sokféleképpen játszik közre a környezet védelmében. A felelősségteljes, divatos szóval környezettudatos mérnöki tevékenységgel, hatékony, gazdaságos méretezéssel sokat tehetünk a légszennyezés, az energiapazarlás, a Föld ózonpajzsának további pusztulása ellen.

Hosszútávú előny: megőrzi környezetünket a jövő generáció számára

És ezután fel kell tenni a kérdést: a hőszigetelés, mint befektetés milyen kockázattal jár?

Egy esetben nem térül meg a befektetésünk: ha a kamatok ugrásszerű emelkedése mellett az energiaárak radikális esni kezdenének, de ettől a megtérülési perióduson belül (néhány év) nem kell tartanunk.

Jöjjön el barkácsáruházaink vagy tüzéptelepeink egyikébe, ahol munkatársaink segítenek a megfelelő szigetelőanyag kiválasztásában!