Fa- és sövénynyesedékek felhasználása: mi a teendő a zöldhulladékokkal?

Fa- és sövénynyesedékek felhasználása: mi a teendő a zöldhulladékokkal?

Ahol gyalulnak, ott forgácsok hullnak, ahol cserjéket és fákat vágnak, ott zöldhulladék keletkezik. Most a metszés és felaprítás csúcsidején összegyűlnek a  hulladékok a kertekben. Aki az elvégzett munkát követően a nagy mennyiségű levéltől, gallytól és ágtól már a kertjét se látja, annak a következő tippek garantáltan segítségére lesznek a zöldhulladékok hasznosításához.

1. A zöldhulladékok komposztálása

Szecskázás, zúzás, aprítás – munkára fel! A vékony ágak és fiatal gallyak kiválóan alkalmasak felaprított állapotban a lombokhoz, gyep- és biohulladékokhoz adandó kiegészítőként a komposzt előállításához. Figyelem! A tökéletes komposzthoz a száraz és nedves anyagoknak egyensúlyban kell lenniük!

 

 

2. Felülettakaró felhasználás: mulcs zöldhulladékokból

A mulcs, a kertápolás mindentudója, mely kiválóan előállítható nyesedékekből. A talajnak az óvó és növekedést serkentő lefedésére  alkalmasak a lombok, és az ághulladékok is. Felhasználás előtt  ez újra a következőket jelenti: szecskázást, zúzást, aprítást! Az ideális mulcsnak való  mindig a talajminőséghez, a beültetéshez, valamint a kívánt feladathoz igazodik. Gombák és féregirtók ne legyenek a mulcsban!

 

3. Jóleső meleg: tűzifa előállítás zöldhulladékokból

A megnyugtató melegben pattog a tűz a kandallóban, a felhasogatott tűzifának is köszönhetően. Természetesen erre a lomb alkalmatlan, a vékony ágak pedig legfeljebb csak gyújtósként használhatók. Amiről szó lehet, azok a zöldhulladék vékony darabkái: az ágak, illetve akár még a fatörzsek is! A  jó közérzetet keltő tűzhöz bizonyos tippek, biztonsági rendelkezések és jogszabályi előírások figyelembe vétele is szükséges.

 

4. Egyszerűen máshová velük:zöldhulladékok elszállítása

Órákon át tart a metszés, még sincsenek hegyekben álló zöldhulladékok! Ha Ön  már nem akar többet foglalatoskodni a zöldhulladékaival, akkor van lehetőség arra, hogy a szomszédokkal való viták megkockáztatása nélkül szabaduljon meg ezektől. Vigye nyilvános, kommunális gyűjtőhelyekre el ezeket. Amennyiben nem tudja a zöldhulladékát hasznosítani, annak átvétele többnyire ingyenes; a lakóhelyi közösség általában az Ön fa- és sövénynyesedékeit némi díj ellenében veszi át. Amennyiben meg akarja magának takarítani a gyűjtőhely felé vezető utat, úgy tájékozódjon afelől, hogy kínál-e az Ön lakóhelyi közössége  elszállítási lehetőséget. Ebben az esetben egy hulladékelszállítással foglalkozó cég megy házhoz az Önnél előre kikészített zöldhulladékért. A határidőkre, előírásokra és a jelentkezési formaságokra vonatkozó részleteket vagy az Ön lakóhelyi közösségének a honlapján, vagy közvetlenül helyben a városházán tudhat meg.

Jöjjön el barkácsáruházaink vagy tüzéptelepeink egyikébe, ahol munkatársaink segítenek a kerti gépek, kerti szerszámok kiválasztásában!