Hozzunk létre kertet – erre figyeljen közben

Hozzunk létre kertet - erre figyeljen közben
Hozzunk létre kertet – erre figyeljen közben
Aki épített már házat, vagy csinált már konyhakertet, az nagy kihívás előtt áll, hogy megtervezze, majd létrehozza amit kigondolt. A tervezéskor, továbbá a kialakításkor felmerülő hibák elkerülése végett, interjút készítettünk Thomas Armonattal, aki szakértő és szerkesztő a do-it-yourself, csináld magad német folyóiratnál. Szakértőnk annak idején tájkertészi tanulmányokat folytatott, majd ezt követően öt éven át tájépítészként tevékenykedett.

AL-KO: Mire kell figyelnünk egy új kert létrehozásakor?

homas Armonat, Fachmann und Redakteur bei der do-it-yourself-Zeitschrift selber machen„Egy kert létesítésekor sok változat létezik, melyek már a tervezéskor figyelembe veendők. A kívánt felhasználás mellett nagy szerepet játszik a helyrajz, a klíma, a talaj és a napsütéses időszak hossza, szóval a kert  tájoltsága és ennek következtében a fényviszonyok. Ráadásul még a később felmerülő kertápolási ráfordítások tervezésekor is tekintettel kellene erre lennünk. Pl. tartós anyagokat, amilyen a fa vagy a WPC (Wood-Plastic-Composites azaz fa-műanyag kompozitok), vegyen fatetőkhöz. Betonnál, termésköveknél és növényeknél ugyancsak jelentős különbségek vannak a nyersanyagok tartósságában. Először is, azt kell eldönteni, hogy mire használjuk a kertet.. Példának okáért nyugalmas visszavonulási helyként, vagy a modern Lounge-Designban bővített lakóhelyiségként, vagy gyermekeknek való játszótérként, vagy természet közeli Biotópként. Mérettől függően ezeknek a kombinációi a következők lehetnek, az én tippem: a tervezés elkezdéséhez egy mérethű vázlaton a telekkel a házzal együtt tűzze ki a különféle hasznosítási területeket. Éppilyen fontos a kerti gyalogösvények egymáshoz kapcsolódása is (honnan hová szeretnék menni, és hol van szükség szilárd burkolatra). Ezekből kiindulva alakítja tovább a terület alakját. A kert méretétől függ az is, hogy van-e értelme nagyobb fákat elültetnünk. Minthogy ültetéskor még kicsik a facsemeték, ezek csak évek, sőt évtizedek múltán válhatnak erős gyökérzetű és dús lombkoronájú hatalmas fákká, melyek legrosszabb esetben az alapokat és a villanyvezetékeket zavarják. Ami látványra nagyon szép, az később a házat árnyékba borítja, a tetőcsatornákat falevelekkel és gyümölcsökkel eltömíti, valamint a lombkorona térségében a burkolatokat elmohásíthatja. A következőt is fontos eldöntenünk: Könnyen ápolható talajtakarójú ágyást szeretnék? Vagy tényleg gyepfelületet szeretnék inkább, melyet hetente le kell majd nyírni? Itt a Robolinho robotfűnyíróval, mely az időigényes fűnyírást átveszi, okos segítőhöz juthat a kertben.

„A kert napsütéses időszakainak hosszától függ, hogy inkább a napimádó fák és bokrok, vagy az árnyékot jól elviselő fajták kívánatosabbak-e. Miközben a felhasználásukra orientálódó gyümölcsös és veteményes kertek, valamint a sok feltűnést keltő virágos növények inkább a napos déli fekvésű helyeket részesíti előnyben, addig az árnyas területeket a szemnek tetsző zöldek kedvelik, mint pl. páfrányok, árnyliliomok, babérmeggyek. Igényel segítséget a tervezéskor? Ebben segítenek a tájkertészek. Többek között sok barkácsáruház vagy kertközpont  weboldalain is vannak tervezéssegítő tanácsok és tippek.” Ha  AL-KO Robolinho fűnyírót használ, akkor a gyepfelületek tervezésekor vegye figyelembe a határolókábelt, melyen a robotfűnyíró tájékozódik. A határolókábelt egyszer kell lefektetni a lenyírandó gyepterület köré, ami így megbízhatóan biztosítja a munkaterület határait.

 

AL-KO: Mi a teendő, ha befejeződött a tervezés?

„A tervezések befejeződése után kell még egy döntést hozni: Kivitelezhető a kert létesítése, vagy jobb inkább azt egy szakemberre bízni? Az utóbbinak több előnye van: A szakértők mellett a tájkertészek is megfelelő gépeket hoznak magukkal, valamint hoznak virágokat. Garanciát vállalnak a munkájukért, amennyiben a jótállási idő alatt probléma fordulna elő. Aki a saját kertjét saját maga szeretné kialakítani, az maga állapítja meg a szükséges anyagok és növényeket mennyiségét. Gondolkodjon ezenkívül el azon is, hogy példának okáért a földmunkák milyen géppel végezhetők el. Mini kotrógépek, motoros targoncák és sok más is bérelhető a barkács áruházakban és kölcsönzőkben. Beton- és terméskőbetétek feldolgozásához ugyancsak vannak megfelelő berendezések. Tanácsot a helyszínen kérhet!”

AL-KO: Milyen tevékenységgel kezdjem?

„Kezdje el a durva földmunkákkal. A terep feltöltésével vagy körülárkolásával, meg pl. egy kis kerti tó létesítésével. Ezután az utak, teraszok, gyepfelületek és növényfelületek finommodellezése jön. Most van itt az ideje az alapok, például a kerítésoszlopok lerakásának. Ezután következnek a burkolt felületek, mint teraszok, kerti utak, ágyás- és útszegélyek építése. Amennyiben ez a „kemény keret” megvan, úgy azt beültetik és egészen a gyep széléig bevetik, vagy gyeptéglákkal rakják ki.”

AL-KO: Mit kell figyelembe venni, ha a kertet gyerekeinkkel közösen használjuk?

„Gyermekeinknek sok érdekfeszítő felfedezni való akad a kertben. A gyümölcsös és veteményes kertekben játszva ismerik meg a növényeket és gyümölcsöket. A homokos felszínű speciális játszóterületek, valamint a mászási és hancúrozási igényeik kielégítésére való játékszerek mozgásteret kínálnak nekik. Ügyeljen ezeknek a játékszereknek a használatakor, hogy ezek a TÜV által ellenőrzöttek legyenek, és a gyártó útmutatásai szerint legyenek felállítva. Így sok bosszúságtól kíméli meg magát. A kemény tárgyaktól vagy burkolatoktól mérten megfelelő távolsággal tervezzen előre. A gépek közötti megcsúszásokkal szembeni védekezésként megfelel a faforgács. Árnyék odavetülésével is előre tervezni kell. „Az  AL-KO Gardentech a kicsiknek valami egészen különlegeset gondolt ki: egy hangot hallató gyerek fűnyírót, valamint egy gurítható sokoldalú mini kerti szerszám készletet , amire a kis kertésznek csak szüksége lehet a kertben. Armonat folytatja: „nagyon fontos: létezik néhány növényfajta, melyeknek a gyermekek számára nagyon csábító gyümölcsei, vagy más részei vannak, ám ezek mérgezőek lehetnek. Ide tartoznak a tiszafa, fekete hunyor, sisakvirág, boroszlán, gyöngyvirág vörös termőtestében és sok máséban is fellelhető magok. A tájkertészek vagy a kertközpontok munkatársai szükség esetén tanácsot adnak Önnek. Kerti tavakat  vagy hálóval kellene védeni, vagy mindaddig nem kellene létesíteni, míg a gyerekek kicsik. Ésszerű ezenfelül egy rámpa vagy az úttest irányával párhuzamosan haladó elkerítés, hogy a gyermekek a veszélyes területre felügyelet nélkül ne mehessenek.”

AL-KO: Melyik sövényfajta felel meg ajó elhatárolásnak és belátás elleni védelemnek?

„Belátás elleni védelemként különösképpen jól megfelelnek az örökzöld fajták, mivel ezek nem csak nyáron, de még a téli félév alatt sem látszódnak át. Ide számítanak a tiszafák, életfák, hamisciprusok, bukszusok és balkáni babérmeggyek. Vannak úgynevezett téli örökzöld fajták is. Ezek lombhullató fák, melyeknek levelei egész télen át a fán maradnak, például a közönséges bükk (fagus), fagyal az ‘Atrovirens’ fajtákon. Tippamennyiben csak kevés hellyel rendelkezik, úgy belátás elleni védelemként egy stabil léckerítés örökzöld borostyánnal futtatható be”. Annak érdekében, hogy sövénye egyenletesen növekedjen, valamint ápolt legyen, az AL-KO Gardentech professzionális szerszám használatát javasolja.

AL-KO: A nagy munkálatok véget értek – hogyan tehetem a kertemet még egyedibben és kreatívabban kialakítottá?

„A legszebb egy kertben, hogy: Soha sincs „kész“. A növények növekedése, az időjárás változékonysága és az évszakok folytán ez mindig átalakulóban van. Ezenkívül számtalan lehetőség kínálkozik a kreatívvá váláshoz: így pl. a fából, betonból vagy kőből készült ágyásszegélyek; a fából vagy bambuszból készült magas ágyások, kerti lugasok, pergolák és befuttatható rácsozatok, a járólapok, a színes kavicsokból vagy üvegekből álló útburkolatok, a vízi játékok a tavacskákon, a megvilágítás, a fáklyák, gyertyák, a kerti konyhák, grillező helyek… Semmi sincs, ami ne értékelődhetne fel kreativitásunktól.”

AL-KO kerti gépek, szerszámok nagy választékban barkácsáruházainkban és tüzéptelepeinken!

A cikket köszönjük az AL-KO Magyrország Kft.-nek