Így építs válaszfalat

Így építs válaszfalat

Így építs válaszfalat

Alaphangon azt mondja az ember, hogy a válaszfal építését bízzuk szakemberre, nem is tanácsolnék én sem mást. Ezzel együtt érdemes lehet megnézni, miként érdemes válaszfalat építeni.

Előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor nem nagyon marad más megoldás, mint a válaszfal. Például azért, mert bővült a család és egy nagyobb szobából két kisebbet szeretnénk csinálni.

Mielőtt belevágnánk, érdemes alaposan megfontolni a döntést, hiszen egy ilyen átalakítás komoly kompromisszumokkal járhat. Fontos, hogy az így kialakított szobák kellemesen lakható méretűek maradjanak, és az sem árt, ha a természetes fény is bejut a helyiségbe.

Ha veszünk egy nagy levegőt és belevágunk, akkor először azt kell eldönteni, miből szeretnénk felhúzni a válaszfalat.

Gipszkarton

Sok embernek a gipszkarton jut elsőként eszébe, ami voltaképpen érthető, hiszen viszonylag kevés kosszal jár, meglehetősen könnyen kivitelezhető, ráadásul gyors is.

Ami nem azt jelenti, hogy nem kell előre gondolkodni a fal vastagságán, a hangszigetelésen (a két réteg között), az esetleges ajtó helyén… Hátránya, hogy a lehetséges megoldások közül talán ez a legkevésbé stabil és a hangszigetelés megoldására is érdemes figyelni.

Tégla

A tégla macerásabb, eleve csak méretezett alapra, illetve szilárd és jó teherbírású födémre építhető. Ha az aljzat egyenetlen, akkor falazó habarccsal egyenlítsük ki.

A tégla előnye, hogy masszív, nem kell külön hangszigetelés, hiszen maga a tégla és a vakolat is csökkenti az áthallást.

Hátránya viszont, hogy komoly felfordulással és kosszal jár, ráadásul nem fogjuk megúszni, hogy kőművessel végeztessük el a munkát.

Ytong

Kezdjük azzal, hogy az Ytongnál is a válaszfalak építésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a teherhordó falak kialakítására. Muszáj, hogy legyen például megfelelő alapszerkezet, csak úgy ne kezdjünk el valahova falat építeni, mert abból sok jó nem sül ki.

Az alapszerkezet több minden lehet, például alaptest, vasalt aljzat, födém, gerenda, az a fontos, hogy az megfelelően szilárd és teherbíró legyen.

Miként a főfalaknál, úgy a válaszfalelemeknél is találhatunk sima és nútféderes elemeket, melyekhez hagyományos vagy Ytong vékonyágyazatú falazóhabarcsot érdemes használni.

Fontos, hogy minden második vízszintes fugába egy szál 2-2,5 mm-es, megfeszített lágyvas huzalt vagy perforált, horganyzott acélszalagot kell vezetni. Egyebekben a válaszfal falazása ugyanúgy zajlik, mint a főfalaké.

A helyes sorrend

Nyilván egy válaszfal esetében sem mindegy, hogyan állunk neki a felhúzásának. Elsőként értelemszerűen a falak és a bennük lévő nyílások helyét kell pontosan kitűzni.

Aztán ellenőriznünk kell a fogadószerkezet szintjét, majd a legmagasabb pontról megindítani a falazást. Ezután terítjük a habarcsot, fokozottan ügyelve arra, hogy az első sor vízszintes legyen.

Az alábbi videón 3:20-től látható, hogyan csinálják a profik.

Ami a tervezéskor jó hír, hogy a főfalak építésekor nem kell különösebben foglalkozni azzal, hogy hova kerülnek majd a válaszfalak (nyilván az nem árt, ha az embernek van valami elképzelése, de pontosan nem muszáj kijelölni), hiszen a horony utólag is könnyen alakítható (akár korongvágóval, akár körfűrésszel), ráadásul megfelelő oldaltámaszt biztosít a falnak.

Ha már itt tartunk, a mezőfalazást ugyanúgy kell végezni, mint a főfalaknál, nagyon ügyelve, hogy a sorok vízszintesek és egyenesek maradjanak.

Hogyan csatlakozik a válaszfal a ház többi részéhez?

Önmagában persze a válaszfal megépítése egy dolog, nagyon fontos az is, miként csatlakoztatjuk a főfalhoz és a födémhez.

A főfal esetében ha az Ytongból épült, akkor csorbázattal, falhoronnyal vagy tompa ütközéssel csatlakozhat, ha a főfal tégla, akkor a csorbázat nem játszik.

A födémeknél meg kell különböztetni kis lehajlásút, ekkor hagyományos habarcsékeléssel és nagyobb fesztávút, ekkor rugalmas egykomponensű PUR habbal, illetve a mozgásokat lehetővé tevő vezetőléc vagy U profil és üveg- vagy ásványgyapot együttes alkalmazásával dolgozunk.

Összességében tehát a válaszfal építése számtalan élethelyzetben reális megoldás lehet, de érdemes alaposan megfontolni, milyen anyagból és hova húzzuk fel – valamint hogy a végeredmény megfelel-e majd előzetes elvárásainknak.

Forrás: epiteniakarok.blog