Infravörös panelek, avagy a modern fűtési technológia

Az otthon, az iroda vagy a lakótér fűtése minden évben új kihívások elé állít. A felhasználók egyre tudatosabbá válnak abban, hogy belső terüket környezetbarát készülékekkel szereljék fel. Nem elhanyagolható a régi típusú fűtőberendezésekben használt hagyományos tüzelőanyagok növekvő ára sem. Ahogy a szén, a gáz vagy az olaj egyre drágul, úgy jelennek meg a piacon olyan technológiák, amelyek nemcsak nagyobb fűtési teljesítményt és jobb hatékonyságot, hanem a takarékosság és a jobb dizájn lehetőségét is kínálják. 

 

A jövő: infravörös panelek

Az utóbbi évek igazi felfedezései azok a fűtőpanelek, amelyek innovatív infravörös energiamódszert használnak. Az ilyen típusú készülékek gyakran praktikus érintőképernyővel, távirányítóval vagy alkalmazással összekapcsolt szoftverrel vannak felszerelve az egyszerű vezérlés érdekében. A panel távvezérlési képessége lehetővé teszi a készülék kényelmes aktiválását akkor is, ha nem vagyunk a ház vagy a lakótér közelében.

 

Hogyan működik egy infravörös fűtőpanel? 

A panelek által kibocsátott hő nagyban különbözik a hagyományos radiátorok által kibocsátott hőtől. A legnagyobb különbség, hogy nem a levegőt melegíti, hanem láthatatlan elektromágneses hullámok segítségével fűti a tárgyakat. Emellett a meleg levegő nem emelkedik fel, és az infravörös energia felesleges energiaveszteség nélkül eredményez melegítő hatást az emberek és az állatok számára.  

Fontos, hogy a panelt úgy szerelje fel, hogy semmi ne akadályozza a sugarak áramlását. Ezért célszerű a mennyezetre vagy a falra szerelni – olyan magasságban, hogy a hullámok szabadon áramolhassanak. Nem ajánlott a panelt kanapéval vagy asztallal letakarni, mivel ezek korlátozzák a készülék működését.

 

Melyik panel lesz alkalmas egy adott helyiségbe?

A gyártók számításai szerint 1 m2 helyiségre 50 W fűtési teljesítmény szükséges. Ez természetesen egy átlagos érték, amely olyan tényezőktől függ, mint például: 

 • a helyiség magassága,
 • az épület szigetelése,
 • a helyiségben lévő ablakok száma,
 • padló.

 

Tehát csak a szoba négyzetméterét kell tudnia. Ez adja meg a teljesítmény összegét, és így azt a készüléket, amelyik a legjobban fog működni a térben. 

 

Az egészségre és az allergiások számára előnyös fűtés

Mivel az infravörös panelek nem melegítik fel és nem emelik meg a levegő por tartalmát, ideálisak az allergiások számára. A káros poratkák, pollenek és más allergének sem keringenek a térben. A ventilátor hiánya miatt a levegő kiszáradása is megszűnik, az elektromágneses hullámokat pedig a tudósok a nap természetes hőjéhez hasonlítják, értékes D-vitaminnal látva el a szervezetet. 

A panelek használata tehát pozitív hatással van a közérzetre, miközben nem termel káros UV-sugárzást. Állítólag jó hatással vannak a fejfájás, a fáradtság vagy a stressz enyhítésére is. Ezt a fajta sugárzást az orvostudományban általában gyulladások, sekélyes keringési zavarok vagy sérülések kezelésére használják. 

 

Megtakarítás az infravörös fűtőberendezéssel

Az infravörös fűtés megtakarítást tesz lehetővé a készülék alacsony üzemeltetési költségei miatt. Az infravörös fűtőberendezések a hagyományos fűtéshez képest akár 65%-kal jobb hatásfokot kínálnak, a modern panelek esetében pedig akár 98%-os villamosenergia-felhasználás érhető el. 

A sugárzó fűtőtestek használatával azonnal érzékelhető hő jelenik meg, anélkül, hogy a helyiséget fel kellene melegíteni és be kellene fűteni.

 

A régi típusú radiátorok és az infravörös panelek összehasonlítása

Feltételezve, hogy a fűtendő helyiség magassága, az épület szigetelése és az ablakok száma azonos, becslések szerint a konvekciós fűtőtestek energiaigénye legalább 50 százalékkal több, mint az infravörös paneleké. 

A sugárzó fűtőberendezésekre továbbá a következők jellemzők: 

 • azonnali fűtés,
 • a tárgyak, nem pedig a levegő fűtése,
 • egészségbarát,
 • optimális teljesítmény minden méretű helyiségben (még a nagyon kicsi helyiségekben is), 
 • nagyfokú biztonság,
 • egyszerű telepítés,
 • kis méret és könnyű súly,
 • nyitott terekben, például erkélyeken és konyhakertekben is hatékony. 

 

Modern dizájn és kényelem több szinten

Az infravörös fűtőpanelek nemcsak funkcionálisak, hanem rendkívül esztétikusak is. A NEO márkájú készülékek például letisztult, fehér formát kínálnak elegáns kivitelben. A 720 W-os infravörös fűtőpanel 90-104 NEO vagy a 450 W-os infravörös fűtőpanel, WIFI 90-105 NEO klasszikus forma jellemzi, amely kiemeli a helyiségek többi tárgyának esztétikáját. 

A sugárzó fűtőtestek az erre a célra szolgáló 90-109 NEO lábakon is elhelyezhetők, és a térben bárhol elhelyezhetők.

 

Fűtőpanelek és előnyeik

Az infravörös fűtőpanelek számos előnnyel rendelkeznek, és évről évre egyre népszerűbbek. Legnagyobb előnyük a kényelem, a könnyű kezelhetőség és a kényelmes hőmérséklet-szabályozás lehetősége. Tökéletesek mind a hideg téli hónapokban, mind az őszi és tavaszi nyári estéken. 

Infravörös fűtőpanelek: 

 • nem igénylik a tüzelőanyag beszerzését,
 • nem igényelnek elszívót, kéményt vagy rendszeres tisztítást, 
 • nem foglalnak sok helyet,
 • energiatakarékosak,
 • nem keltenek port és allergéneket,
 • alacsony hőveszteség jellemzi őket,
 • bármilyen belső térben jól mutatnak.

 

Ideális alternatívát jelentenek az igényes felhasználók számára. Az infravörös fűtőpanelek széles választéka megtalálható telephelyeinken.