Miért válasszon gázfűtőtesteket?

A gázfűtés az egyik módszer a nagyobb terek hőmérsékletének hatékony emelésére. Különösen a nagyméretű professzionális építkezéseknél fontos, hogy a hőforrás ne csak megfelelő teljesítményt termeljen és további tartományban működjön – az is fontos, hogy milyen anyagból készül a fűtőtest, és mennyire lesz strapabíró az építkezési körülmények között.

 

Gázfűtés feltalálása

A gázfűtés feltalálása a Bunsen-égő feltalálásához kötődik. Ezt a készüléktípust már a 19. század első felében kifejlesztették. Alapja egy láng volt, amely felmelegítette a közelben lévő levegőt, amely aztán konvektív módon terjedt – garantálva a hőt az egész helyiségben.

Azóta a gázfűtésnek ez a vezérelve gyakran még mindig megmaradt, bár a modern készülékeknél számos fejlesztést és biztonsági funkciót vezettek be, amelyek befolyásolják a fűtőberendezések használatának kényelmét. A megnövekedett hatékonyság és az ilyen típusú termékek szélesebb körű működése sem elhanyagolható.

 

Hogyan működik a fűtőberendezés?

A készülék hátsó részén található ventilátor segítségével a levegő mozgásba lendül – először az égéstéren keresztül, ahol azonnal magas hőmérsékletre melegszik, majd a fűtőberendezés további részeibe. A sikeres égési folyamat után, amely az erre a célra kialakított nyitott kamrában zajlik, a levegőt a ventilátor tovább szívja, és kifújja a készülékből.

Ily módon szétterjed a helyiségben, kellemes hőmérsékletet biztosítva.

 

Gázüzemű fűtőberendezések és akkumulátoros rendszer

A fűtőtestek továbbfejlesztése, amikor azok kényelmes akkumulátoros rendszerrel működnek. A GRAPHITE márka kompatibilis az Energy+ rendszerrel, amely a szerszámok energiaellátásának korszerű módszere, és külön 18 V-os lítium-ion akkumulátorokkal működik. A GRAPHITE márkájú gázmelegítőkhöz (58G001, 58G004) 2 és 4 Ah-s akkumulátorok állnak rendelkezésre. Az akkumulátorok üzemideje a nagyobb kapacitású akkumulátorok használatakor akár 6 óra is lehet.

Az Energy+ tehát kiküszöböli a kényelmetlen kábelek szükségességét, illetve a helyi áramforrások keresését. Ezen túlmenően olyan robusztus töltőket is kínál, amelyek gyorsan és hatékonyan táplálják a használatban lévő akkumulátorokat. 

 

A GRAPHITE márkájú gázfűtőtestek választéka

A GRAPHITE márka két fűtőberendezés-modellt kínál, amelyek a termelt teljesítményben – és így az alkalmazásban is – különböznek:

15 kW-os gázfűtőtest, 18 V-os akkumulátoros változat, akkumulátor nélkül 58GE100 GRAPHITE,

30 kW-os gázmelegítő, 18 V-os akkumulátoros változat, akkumulátor nélkül 58GE101 GRAPHITE.

Mindkét készüléket propán/bután gázellátás jellemzi. Biztonsági funkciókkal rendelkeznek, amelyek a fűtőberendezést túlmelegedéstől vagy üzemanyagszivárgástól védik. A nagyobb teljesítményű modell akár 500 m³/óra légáramot is kínál, míg a 15 kW-os modell 320 m³/órát. A készülékekhez egy nyomásszabályozó és egy 1,5 m-es tömlő tartozik.

 

Hol ajánlott a gázfűtőtestek használata?

A fűtőtestek széles működési tartománya és nagy hatótávolsága miatt különösen nagy felületű helyiségekben, például csarnokokban vagy raktárakban ajánlott a használatuk. Ugyancsak felbecsülhetetlen értéket képviselnek építkezéseken vagy felújításoknál, ahol magasabb hőmérsékletre van szükség. A gázfűtőtestek hatékonyságukról híresek, köszönhetően a magas kimeneti levegőhőmérsékletüknek, amely az adott készüléktől függően 60 °C-tól akár 300 °C-ig is terjedhet. Rövid idő alatt nagy térfogatú helyiségeket is képesek felfűteni, időt és üzemanyagot takarítva meg.

 

A fűtőberendezések gázfogyasztása

Az 58GE100 és 58GE101 típusú fűtőberendezések alacsony óránkénti gázfogyasztásukkal tűnnek ki. Működésükhöz propán-bután üzemanyagtípus szükséges. A készülékek 0,7 bar gázellátási nyomáson működnek. A 15 kW-osok 1,09 kg/h, a 30 kW-osok pedig 2,18 kg/h fogyasztással rendelkeznek. Ez gazdaságos eredmény, amely lehetővé teszi nagy helyiségek alacsony költséggel történő fűtését, akár hosszú ideig is.

 

Védelmi osztály IP24

Az IP-osztályozás elsősorban az elektromos berendezés védettségi fokának meghatározására vonatkozik a veszélyes elemek, idegen szilárd anyagok vagy káros anyagok bejutása ellen a készülékházba.

Az IP24 védelmi osztály az ujjal való érintkezésre és a fűtőtestek legalább 12,5 mm átmérőjű részeihez való hozzáéréssel szembeni védelemre vonatkozik. Megakadályozza továbbá a víz bármilyen irányból történő befröccsenését.

Az ilyen típusú fűtőtestek működéséhez égő készenléti lángra, más néven gyertyára van szükség. Miközben a láng meggyullad, a gázcsatlakozó gombot egyszerre kell megnyomni és lenyomva tartani. Ez egy gyors és hatékony módja a fűtőberendezés beindításának.

 

A fűtőberendezések használatára vonatkozó biztonsági szabályok

A gázfűtőtestek biztonságos készülékek, amelyeknek azonban, mint minden készüléknek, vannak bizonyos ajánlások a felelős használatukra vonatkozóan. A tüzelőanyaggal történő, de a füstgázok elszívására szolgáló füstelvezető nélküli fűtés esetén érdemes szem előtt tartani a megfelelő szellőzést. Ezért a fűtőberendezések jól működnek nagy terekben, ahol a levegő természetes módon rendszeresen cserélődik.

Nem tanácsos olyan helyiségekben aludni, ahol ilyen típusú berendezéseket használnak. A fűtőberendezéseket ki kell kapcsolni, ha a helyiség, ahol használják, hálószobaként funkcionál. A megfelelően működő készülék csak vízgőzt, szén-dioxidot és nitrogén-dioxidot bocsát ki, amelyek biztonságosak a felhasználók számára.

 

Működésre kész berendezés

Ha már rendelkezik Energy+ akkumulátoros rendszerrel ellátott berendezéssel, a GRAPHITE márkájú fűtőberendezések a vásárlás után szinte azonnal üzemkészek, a kínált kiegészítő csomagnak köszönhetően. Az üzemeltetésükhöz mindössze egy gázpalackra van szükség, valamint egy feltöltött, az Ön által kiválasztott kapacitású akkumulátorra. A GRAPHITE fűtőkészülékeket a következők jellemzik:

  • a működtetés egyszerűsége – nincs szükség telepítésre vagy programozásra,
  • nagyfokú biztonság,
  • kiváló teljesítmény,
  • alacsony égés,
  • tartósság, a kiváló minőségű alkatrészek használatának köszönhetően,
  • vezeték nélküli működés az újratölthető Energy+ rendszernek köszönhetően,
  • mobilitás – a testen található praktikus fogantyúnak köszönhetően,
  • mérsékelten csendes működés,
  • hosszú élettartam.

 

Sok szezonon át tartó sikeres használatot tesznek lehetővé, és ott is hasznosak lesznek, ahol más típusú fűtőberendezések nem lennének elegendőek.