Ívelt homlokzatok, oszlopok hőszigetelése

 A fél négyzetméteres panelek könnyen felszerelhetők sík homlokzati felületekre. A szabványos paneleket azonban nehéz íves homlokzatokon és oszlopokon alkalmazni. Enyhén ívelt felületek és vékony szigetelőlemezek esetén a megoldás az volt, hogy a szigetelőlemezeket ideiglenes rögzítőkkel a megfelelő formába szorították, de ez a szigetelés vastagságának növekedésével egyre kevésbé volt lehetséges.

 

Vastag szigetelőanyagok és erősen ívelt falak esetén a régi megoldás az volt, hogy a táblákat csíkokra vágták és egyenként ragasztották fel. Bár így sikerült elkerülni a nagyobb egyenetlenségeket, az eredmény ív helyett sokszög lett, ami nem felelt meg sem a tervező, sem a megrendelő elvárásainak.

 

Egy felújítás esetében az is felmerült, hogy minden egyes kis darabot saját dübelével kellett (volna) rögzíteni. Korszerű megoldás ezekre az esetekre a homlokzati hőszigetelő táblák ívesre vágása. A táblák belső görbülete megfelel a külső fal görbületének, így az elemek pontosan az ívelt felületre ragaszthatók. Új épületek esetében a görbeadatokat a tervek tartalmazzák; felújítások esetében a helyszínen végzett mérésekkel kell meghatározni.

 

A módszer további előnye, hogy a panelek felszerelésekor nem keletkeznek hézagok a szigetelésben, így a homlokzat nem válik hőszigetelés szempontjából átláthatatlanná. A panelek felszerelése után az eljárás ugyanaz, mint a sík felület esetében, azaz a szigetelés csiszolása és esetleges dübelezése után az üvegszövetet beágyazzák a ragasztóvakolatba, és az alapozó festése után fel lehet vinni a vékonyrétegű burkolatot.

 

Oszlopszigetelés

Hasonló módszerrel szigetelhetők az épület fűtött helyiségekkel közvetlenül érintkező oszlopai is. Ebben az esetben tetszőleges vastagságú, egy méter hosszú, az oszlop átmérőjének megfelelő vastagságú félcsőformákat ragasztanak a formák felületére. A munka többi része a szokásos módon történik.

 

A homlokzati szigetelés előnyei

A homlokzat szigetelése jelentős fűtési költségmegtakarítást eredményezhet. További előny, hogy a külső falak akár 20 °C-kal melegebbek lesznek. A melegebb falfelület otthonosabbá teszi a lakást, és megakadályozza, hogy a hideg „kiégesse” a falat.

A szigetelés csökkenti a tartószerkezet hőingadozását, ami tartósabbá teszi az épületet.

Az Austrotherm termékek megtalálhatóak telephelyeinken. Érdeklődjön telefonon keresztül!