Kerámia tetőcserép: évezredek öröksége a CREATON által tökéletesítve

Kerámia tetőcserép: évezredek öröksége a CREATON által tökéletesítve

Kerámia tetőcserép: évezredek öröksége a CREATON által tökéletesítve

A kerámia az egyik legősibb építőanyag. Már évezredekkel ezelőtt is alkalmazták épületek csapadékvíz elleni védelmére, árnyékolásra. Az alapok azóta mit sem változtak. A föld, a víz, a levegő és a tűz ma is alapja a gyártásnak. Fejlődött viszont a gyártási eljárás. Ma már korszerű gépek, berendezések, számítógépes vezérlés, ipari robotok elengedhetetlen kellékei a termékek előállításának. Mindezekben élenjáró a CREATON.

Igényünk természetes környezetben lakni
A CREATON több mint 130 éve meghatározó szereplő a kerámiacserép gyártásában. A vállalat alapvető célja, hogy természetes anyagok által határolt környezetben élhessünk. Korszerű technológiával tökéletesítette a kerámia cserépgyártását, így biztosít kitűnő alapanyagból, kitűnő minőségű terméket. Így fejlesztve tovább az évezredek örökségét.

BÁMULATOS SOKSZÍNŰSÉG – VÉGTELEN LEHETŐSÉGEK

Az elmúlt évezredek bizonyítják az égetett agyagból készült tetőcserepek kiemelkedő jelentőségét. Még napjainkban is különös érzelmeket vált ki ez a természetes termék. A CREATON a forma-, felületi és színvariációival a kivitelezés teljesen új lehetőségeit nyújtja. Mindegy, hogy mindez a hamisítatlan természetes színekben, engóbozott felületben vagy üvegmázzal ellátva – minden termék egyedi.

TERMÉSZETESEN SZÉP

Az alapanyag tulajdonságai és kifinomult gyártástechnológia eredményezi a cserép felületének megnyerő szépségét. Akár természetes sima, akár rusztikusan érdes, akár felületkezelt, mind egyedi karakter. Ugyanígy a különböző bevonati anyagoknak köszönhető a sok egyedi szín és árnyalat.

A felületbevonatok az egyes termékek színkombinációs lehetőségeiken túl biztosítják a fokozott védelmet, a magas ellenálló képességet és a csapadékvíz tisztító hatását.

MINŐSÉG, HOSSZÚ ÉLETTARTAM, GARANCIA

A CREATON kerámia cserepek kivételes tömör anyaga, a magas, több mint 1000 fokos égetési hőmérséklete és egyes termékeknél a felületre felhordott engób biztosítja a minimális vízfelvételt, így az időjárás káros hatásaival szembeni ellenálló képességet is, így a rendkívüli fagyállóképességet. Ennek köszönhető a hosszú élettartam, ezért tud 50 év garanciát biztosítani a CREATON kerámia tetőcserepeire, írásos formában is.

JÁTÉK A SZÍNEKKEL

A CREATON termékpalettán mindenki megtalálja a számára megfelelő színeket. A természetes vöröstől, a különböző színre engóbozottakon át egészen a magasfényű NOBLESSE-kollekcióig több mint 50 féle színből és árnyalatból válogathat. További lehetőség a KERALIS-eljárással készült termékek alkalmazása. Az eljárás során a minőségi, tiszta agyagot porrá őrlik, képlékenyítés után préselik és kiégetik. Így magas minőségi kategóriás CREATON termék keletkezik. Az 1100 fokos égetési hőmérséklet hatására a termék nemesen csillogó, anyagában is átszínezett lesz.

FORMÁK, FELÜLETI RAJZOLATOK BŐSÉGE

A hagyományos húzott sík cseréptől, a különböző felületi rajzolatú  sajtoltakon keresztül a korszerű sík cserépig számos felületi kialakítású termék található a CREATON választékában. A sajtolt cserepek gyártása gipszsablonban készül. Ez a technológia lehetővé teszi különleges felületi formák és bonyolult műszaki megoldások kialakítását. Így egyszerre lesz a termék különlegesen szép, a horonyrendszer és az erősítő bordázat révén műszakilag tökéletes, ugyanakkor fajlagosan könnyű.

A MŰEMLÉKEK CSEREPE

Az épített környezet megóvása a harmonikus városkép fontos összetevője. A történelmi épületek felújítása során elengedhetetlen követelmény az eredeti fedési anyaggal azonos alapanyagú, megjelenésében hasonló cserép alkalmazása. A hódfarkú cserepek széles választéka, különböző vágási formákkal áll rendelkezésre fenti célok és követelmények teljesítésére. Különleges igény esetén kevert színekben, antikolt felülettel és felületi érdesítéssel is elérhetők a CREATON hódfarkú cserepek. Ez a termék alkalmas bonyolult, íves fedések készítésére is. Védett környezetben építendő, vagy felújítandó épületeknél a környezethez megjelenésében kitűnően alkalmazkodó hornyolt cserepekkel történő tetőfedés ideális megoldás lehet.

MIRE NYÚJTANAK MEGOLDÁST A TETŐKIEGÉSZÍTŐK?

A jó tető természetesen nem csak alapcserépből áll. A hosszú időn keresztül a tetővel szemben támasztott követelmények megbízható teljesítéséhez elengedhetetlenek a különböző  tartozékok és kiegészítők. A CREATON teljes rendszerben gondolkodik. Minden egyes részlet, csomópont kialakítása megoldható a rendszer elemeivel. Alapvető cél, hogy a tartozékok és kiegészítők is ugyanazt a minőségi kategóriát képezzék, mint az egyes cserepek. Éppen ezért a tető síkjában alkalmazandó valamennyi kiegészítő elem anyagában azonos kerámiából készül. A tartozékok és kiegészítők segítségével oldható meg a tetők szegélyezése, átszellőztetése, égéstermék kivezetése, kör keresztmetszetű tartók átvezetése, élek vízmentes lefedése, a tetőn történő biztonságos járás megoldása, védelem a hó lecsúszása ellen, a viharral szembeni ellenálló képesség biztosítása.

ÉPÍTSÜNK VIHARÁLLÓ TETŐT!

Az elmúlt évek viharos időjárása ráirányította a figyelmet a tetők vihar elleni védelmének fontosságára. Rendelkezésre állnak olyan széles kör számára elérhető műszaki megoldások, amelyek megvédik a tetőt az időjárás viszontagságaitól – így például a szél romboló hatásától. A viharálló tetők építése az erre figyelemmel lévő tervezéssel kezdődik és a gondos kivitelezéssel folytatódik. Az ellenálló tető megépítéséhez nyújtanak biztos műszaki megoldást a CREATON átgondoltan megtervezett geometriájú tetőcserepeinek és a cég által kifejlesztett és vizsgált különböző rögzítési technológiáinak együttes alkalmazása. De ha igazán biztonságban akarjuk tudni tetőnket, a várható szélterheléseknek megfelelő gondos tervezéssel és a CREATON rendszerben kínált kiegészítő műszaki megoldásokkal, például a cserepekhez és kúpcserepekhez is rendelkezésre álló rögzítőkapcsok alkalmazásával tehetjük tetőnket viharállóvá.

KIS HAJLÁSSZÖGŰ TETŐK KERÁMIA TETŐCSERÉPPEL

Kis hajlásszögű, 5 és 16 fok közötti lejtésű tetők fedésére régebben csak bizonyos fedőanyagok voltak alkalmasak. Mára gondos tervezéssel és kivitelezéssel a modern gyártástechnológiával készülő kerámia tetőcserepek is alkalmasak ilyen tetők fedésére. Ugyanakkor számolni kell vele, hogy ezek a tetők fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak. Viharállóság, vízhatlanság, szellőzés, pára, tetőáttörések, hófogás – ezek negatív hatásai – a beépítési előírásokat szigorúan betartva – kis hajlásszögű tetők esetén is kiküszöbölhetőek. A kis hajlásszögű tetők készítése során hatványozottan fontos a kiegészítők és rögzítők szakszerű alkalmazása. Lényeges továbbá a megfelelő alátéthéjazat és fóliázás szakszerű kialakítása.